Bilgisayara istemesek de format atmak zorunda kalırız ve önemli dosyaların yedeklenmesi gerekir. Peki hangi dosyalar yedeklenir veya hangi dosyaları yedeklemeye gerek yoktur. Veriler, ister USB, harddisk gibi harici bir diske isterse İnternet üzerinden bulut depolarına yedeklenebilir. En yaygın yedekleme programları belirttiğiniz dosya ve klasörleri yedekler. Ancak en iyi yedekleme kendiniz dosyaları seçerek yedeklemektir.
Bununla birlikte, dahili veya üçüncü taraf uygulamaları kullanarak bilgisayarınızın sabit sürücüsünün tam sistem görüntüsü yedeklerini oluşturmak da mümkündür. Bunlar Windows sistem dizininiz ve yüklü program dosyalarınızdan kişisel verilerinize kadar her şeyi yedekleyecektir. Bu yedeklemeler çok daha büyük olacak ve oluşturulması çok daha uzun sürer. Ancak yedekleme yapacağınız sistem zaten arızalı olacağından sistem dosyalarını yedeklemek gereksiz olacaktır. Ayrıca böyle alınan bir imaje yedeklemesinde kişisel dosyalarınızı ayıklamak zor olacaktır. Bu tür image yedeklerini kullanmıyorsanız yine ayrıca bir yardıma ihtiyaç olacaktır. Ama dosyaları formattan önce tek tek seçerek yedeklemek en iyisi ve en temiz iştir.
Bu nedenle, yalnızca kendi özel dosyalarınızı ve klasörlerinizi yedeklemenizi öneririz. Yeni bir Windows yüklemesi ve programlarınızı yeniden yüklemek daha temiz bir iştir.
Bilgisayarınızda dahili olarak Windows sisteminin kurulduğu “C” sürücüsünün yanı sıra “D” sürücüsü var ise ve yeterli alanınız mevcut ise bilgisayara format atılması süresince dosyalarınızı bu alanda yedekleyebilirsiniz. Tabi imkanınız varsa harici ve bulut depolama imkanını da kullanabilirsiniz.
Yedeklenmesi Gereken Dosyalar
En önemli şey, kişisel dosyalarınızı yedeklemektir. Windows PC’de yedeklenmesi gereken dosyaları “C:\Windows\USERNAME” altında arayacaksınız, Burada USERNAME kullanıcı hesabınızın adıdır. Adım adım takip edelim.
Kullanıcı hesabının adını taşıdığı ve masa üstünden de erişim olan “Kullanıcı Dosyaları“nın İçerisinde bulunan
özellikle Belgeler, Resimler, İndirilenler, Müzikler, Videolar, Masaüstü klasörlerini kontrol ediniz. Bu klasörler içerisindeki dosyaları tekrar kullanmak istiyorsanız istediklerinizi seçerek yedekleyin. Bu klasör içerisinde bilgisayarınıza kurduğunuz programlar doğrultusunda farklı klasörler oluşmaktadır. Programlar üzerinden yaptığınız Projeli çalışmalarınız varsa onları yedekleyin. Özellikle bu tür klasörler “Belgeler” klasöründe oluşturulur.
Burada bir “AppData” klasörü de var, ancak gizli dosya ve klasörleri göstermediğiniz sürece bunu görmeyeceksiniz. Gizli klasörleri görmek için üst menüden “Görünüm“ü tıklayın ve “Gizli öğeler“e çeltik atığınızda gizli dosyalar görünecektir. “AppData“, programların kullanıcı hesabınıza özgü ayarları ve verileri depoladığı yerdir. Yükleyeceğiniz programların ayalarını hızlı bir şekilde yapmak için bu alandaki istediğiniz programların dosya parçalarını veya AppData klasörünü komple yedekleyin en iyi seçim bu olur. Bu, tüm kişisel dosyalarınıza ve ayarlarınıza sahip olmanızı sağlar ve fazla zaman harcamak zorunda kalmazsınız. Birden fazla kişi aynı bilgisayarı kullanıyorsa ve herkes kendi hesabındaki dosyalar için, her bir kullanıcı kendi hesabının klasörünü yedeklemelidir.
Bazı uygulamalar için “C:\ProgramData” klasöründe bulunan uygulama ayarlarını yedeklemek isteyebilirsiniz. Özellikle PC oyunlarının her yerde dosyaları vardır. Birçok oyun, kaydetme dosyalarınızı “Steam Cloud” veya benzeri bir hizmet kullanarak çevrimiçi olarak senkronize eder. Böylece yedeklemeye gerek duymazlar. Çoğu kaydetme oyunlarını “Belgeler”iniz veya “AppData” klasörlerinizde saklarken bazıları kaydetme oyunları “C:\ProgramData“‘a kayıt eder. Local oyunlar için bu klasörde oyun dosyasını yedekleyerek formattan sonra oyuna kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Online oynanan oyunlar genellikle oyunun serverına kayıt eder. Bu tür oyunlarda yedekleme yapmak için klasör aramanıza gerek yoktur. Bu tür oyunlar online kurulduğu için tüm güncellemesi ile bilgisayarınıza kurulur. Ayarlar da zaten oyunun serverında kayıtlıdır.
Neye önem verdiğinizden emin olun, ister aile fotoğraflarınız olsun, ister görev kritik bir uygulama ayarları olsun, 100 saat boyunca oynadığınız oyun olsun yedekleyin.
Yedeklenmesine Gerek Olmayan Dosyalar
Windows, Program Files ve Program Dosyaları (x86) klasörünü yedeklemek için asla bir neden yoktur. Program Data ve Kullanıcılar içerisinden ise yukarıda açıklandığı gibi yedeklemek istediğinizi alırsınız. Diğer klasörler genellikle kurduğunuz programlarla gelen klasördür. Yedeklemeye gerek yoktur, ancak içerisinde programı yeniden kurduktan sonra kullanacağınız taslaklar veya dosyalar varsa yedekleyebilirsiniz. Windows, klasörü Windows sistem dosyalarını içerir ve farklı PC donanımı arasında taşınabilir değildir. Windows, yeni bir bilgisayara yüklendiğinde bu dosyalara ihtiyacınız yoktur.
Program Files klasörü, yüklü uygulamalarınız için dosyaları içerir. Genellikle bu klasörleri kopyalayamazsınız. Çoğu uygulamayı sıfırdan yeniden yüklemeniz gerekir. Bu nedenle, bu klasörün yedeklenmesine hiç gerek yoktur. Program kurulumları yedeklemeye kalkmayın, kurulu program dosya yedeği alınsa da işe yaramaz. Çünkü program kurulumu yapılırken bilgisayar içerisinde çok farklı yerlere dosyalar ve kayıt defterine kayıtlar oluşturur. Bunlar olmadan da program çalışmaz. Temiz bir kurulum her zaman iyidir. Yapacağınız en iyi şey kişisel dosyalarınızı yedeklemek olacaktır.
Düzenli Yedekleme
Dosyalarınızı yedeklemeye başladıktan sonra ve bilgisayarınızı yeniden kurduktan sonra düzenli yedekleme oluşturmaya devam etmekte fayda vardır. Mümkünse günlük dosyalarınızı yedekleyin. Yedekleme aracınız değişmiş birkaç kişisel dosyayı yedeklediğinden, düzenli olarak yedeklerseniz bu hızlı bir işlem olacaktır.
Bilgisayarınızı formatlarken sürücü “C” ve “D” olarak ayrı değilse sürücünüz sadece “C”den oluşuyorsa diski iki bölün ve kendinize “D” sürücüsü oluşturun. Böylece yedekleme yapmanız kolay olur. Bilgisayar içerisinde local çalışan yedekleme programları vardır. Program olmadan da manuel olarak yapabilirsiniz. Bu da zor geliyor diyorsanız programsız dosyalarınızı otomatik yedekleme yapabilirsiniz. Programsız yedeklemenin nasıl yapılacağına buradan bakabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...