Bulut Depolama Nedir ve Hangi Bulut Depolamayı Seçmeliyim? | Sonsuz Teknoloji

Bulut Depolama Nedir ve Hangi Bulut Depolamayı Seçmeliyim?

bulut depolama

Bulut Depolama Nedir?

Sunucu şirketler tarafından ağ üzerinde sanal olarak oluşturulan havuzlarda veri depolanmasıdır. Bulut depolama dosyalarınızı sunucu havuzlarına kaydeder ve bilgisayar bozulsa bile dosyalarınız zarar görmez. Zaten dosyalar bilgisayarınızda değildir. İnternet olan her yerden dosyalarınıza ulaşabileceğiniz bir depolama alanıdır.

Hangi bulut depolama sağlayıcısını kullanacağınıza karar verirken çoğumuzun önceliği güvenliktir. Dosyalarınıza ihtiyaç duyduğunuzda rahatlıkla erişmek ve rahat bir kullanım arayüzü isterseniz. Bunun yerine verileri taşımak için USB kullanmak da bir seçenektir. USB, kaybolması durumunda verileri asla bulamazsınız.

Kullanım kolaylığının yanında  güvenlik de son derece önemlidir. Aslında, daha da önemlidir. Bulut depolama alanını çok kullanana kişi muhtemelen bulut depoda çok sayıda kendince önemli belgeye sahiptir. Açıkçası, bu dosyaların yanlış ellere girmesini istemiyorsunuz. Ancak bulut depolama hizmetini veren şirket sizi koruyacak kadar iyi mi? Bu yazıda en sık kullanılan bulut depolama seçeneklerini ele aldım.

Google Drive

Google Drive, 800 milyon kullanıcıya ve 15 GB ücretsiz depolama alanına sahiptir. Dolayısıyla en popüler bulut depolama sağlayıcısı haline gelmiştir.

Dosyaları yüklediğinizde, Google, verileri TLS standardını kullanarak şifreler. Dosyalarınız 128 bitlik AES‘de şifrelenir. Google, verileri hesabınıza eklemeden önce şifreleme gerçekleşir.  Bu nedenle veri sızıntısı riskini azaltır.

Google Drive’ın  en zayıf noktası şifresidir. Şifre korumasının zayıf olması anlamında değil. Şu anlamdaki Google Drive şifresi google’a ait olan tüm uygulamalarla (gmail, google play gibi) ulaşılan şifre ile aynıdır. Bu bir dezavantajdır. Google drive’ın ayrıcalıklı olması güvenlik için extra bir önlem olurdu. Çünkü Google hesabımız bilgisayarımızda telefonumuzda sürekli açık durumdadır. Bu nedenle ikinci bir önlem gerekirdi. En azından Google Drive’a ulaşmak için ayrı bir şifre gerekirdi.

Microsoft OneDrive

Microsoft OneDrive, bulut depolama dünyasında diğer büyük depolama alanıdır. Kullanıcılar yalnızca Microsoft Hesabıyla birlikte 5 GB boş alan alır, ancak Office 365 aboneleri otomatik olarak 1 TB’a kadar yükseltir.

Bilgisayarınızdan bulut hesabınıza veri gönderirken, OneDrive SSL şifrelemesini çalıştırır. Bununla birlikte, bir işletme hesabınız yoksa verilerinizi şifrelemez.

İş dünyası kullanıcıları ayrıca, dosya başına şifrelemenin avantajlarından yararlanabilirler. Bir dosyanın şifrelenmesi saldırıya uğradığı takdirde, belgelerinizin geri kalanı güvende kalacaktır. Her belge şifrelidir. Kişisel kullanıcılar böyle bir imkandan faydalanamamaktadır.

Onedrive, Google Drive gibi, Microsft Hesabınızın diğer uygulamaları ile şifreyi kullanıyor. Bir bilgisayar korsanı, oturum açma kimlik bilgilerinizi ele geçirirse tüm belgelerinize, e-postalarınıza ve web geçmişinize erişebilir. Microsoft’un daha çok bireyleri değilde şirket gruplarına daha çok destek verdiği gözüküyor.

Apple iCloud

Apple iCloud güvenliği oldukça sağlamdır. 5 gb’a kadar ücretsizdir. Depolama alanını arttırmak için satın alma işlemi yapmak gerekir.

Veri aktarımı ve saklama açısından, iCloud, Google Drive’ı yansıtmaktadır. Verileriniz transit geçtiğinde SSL ile şifrelenir ve Apple’ın sunucularındayken 128-bit AES

‘de depolanır. Giriş şifresi 256-bit AES olarak şifrelidir.

ICloud, iPhone’ların, iPad’lerin ve hatta Apple Mail ve Kişiler’in verilerini yedekleme aracı olarak kullanmaktadır. Yani bu da diğerleri gibi aynı şifre ile tüm verilere ulaşma imkanı sağlıyor.

Dropbox

Dropbox, Google Drive, OneDrive ve iCloud’dan farklıdır. Bu üçün aksine, diğer uygulama ve hizmetlerin bir birine bağlantısı yoktur. Bu, en iyi bilinen “bağımsız” sağlayıcıdır. Sadece depolama alanı için özel şifre ile verilerinize ulaşabilirsiniz.

Dosyalarınızın güvenliği alanında sektörün en iyileri arasında yer almaktadır.

Veri bilgisayarınızla şirketin sunucuları arasında veri dolaşırken şifreleme olarak  SSL / TLS kullanıyor. Veriler  256 AES şifrelemesi ile depolanır.

Dropbox’ın iki adımlı doğrulama  veya “Zaman Tabanlı Tek Kullanımlık Şifre” (TOTP) uygulamasıyla sağlanır.

Box

Box, Dropbox’ın büyük rakibi. Rakiplerinden daha kurumsal odaklıdır ve güvenlik sistemleri bunu yansıtmaktadır.

Bilgi Teknolojileri yöneticileri, erişim ve paylaşım politikaları da dahil olmak üzere kullanıcı hesaplarını kolayca yönetebilecekleri bir kontrol paneline ve tüm dosyaların merkezi bir yönetimine sahiptir.

Şirketin Box KeySafe özelliği özellikle ilginç. Kuruluşların AWS KMS ve AWS CloudHSM kullanarak kendi şifreleme anahtarlarını yönetmelerine olanak tanır.

Son olarak, son kullanıcılara az ilgi duyarken işverenler için değerli olacak bir dizi işle ilgili özellik var. Avrupa, Asya, Avustralya ve Kanada’daki bölge içi veri depolama, ISO 27001, ISO 27018, SOC 1 (SSAE 16), PCI DSS, FedRAMP ve veri kaybını önleme gibi yasal zorunluluklara uymayı içerir.

Sonuç olarak

Buradan anlaşılıyor ki hiç birinde yüzde yüz güvenlik yok. Bir birinden çok farklı uygulamalar değil. Geliştirilmeye ihtiyaç olan bir sitem. Bulut depolama kullanımını dosyaların önem durumuna göre tercih edilebilecek bir alternatif. En azından USB’den iyidir.  Kullanıp kullanmamak tamamen tercihe kalmış.

  1. Konu: Yazılarınıza pCloud’u ekleyin

    Merhaba,

    İsmim Şirin ve pCloud ortaklık programının yöneticisiyim.

    sonsuzteknoloji.com adresinde yayınlanan “Bulut Depolama Nedir ve Hangi Bulut Depolamayı Seçmeliyim?” makalenizi okudum ve pCloud bulut depolama hizmetimizin makalenizde yer almadığını üzüntüyle fark ettim.

    pCloud.com ekibi olarak en iyi Dropbox alternatiflerinden biri olduğumuzu ve listelenen hizmetlerden daha fazla işleve sahip olduğumuzu belirtmek isterim.

    Hizmetimizi yazılarınıza eklemeyi düşünür müsünüz?

    pCloud hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri size sunmaktan mutluluk duyacağım.

    Lütfen benimle iletişime geçin.

    Saygılarımla

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...