Google’da Arama Teknikleri ∞

Google’da Arama Teknikleri

google detaylı arama

Google’da arama yaparken hatalı ifadeler kullansanız da Google size düzeltme konusunda alternatif sunar.  Ancak her zaman ihtiyacınız olanı bulamazsınız. Daha doğru sonuçlar elde etmek için teknikler kullanmak gerekir.

Bizlerin en sık kullandığı teknik aramak istediğinizi farklı ifadeler kullanarak buluncaya kadar arama yapmaya devam etmektir. Ayrıca Google’ın gelişmiş arama motorunu da kullanabilirsiniz.

Gelişmiş arama motoru kullanmadan da standart Google aramasında sonuçları daraltabiliriz. Tek bilmeniz gereken, bazı işlevler ve semboller hızlı bir şekilde süzgeçten geçip arama sonuçlarınızı daraltmaktır.

1. Belirli bir site içerisinde arama yapmak

Yalnızca belirli bir web sitesinin sonuçlarını arıyorsanız, “site:” operatörünü kullanarak arama alanınızı bu etki alanıyla sınırlandırabilirsiniz.

Örneğin, Sonsuz Teknoloji sitesi üzerinde “Whatsapp” içeriği aramak istediğinizi varsayalım. Google arama alanına “sonsuzteknoloji:Whatsapp” yazacaksınız. Sonsuz Teknoloji sitesindeki tüm Whatsapp ile ilgili yazılar gelecektir.

2. Belirli bir kelimeyi veya cümleyi arama

Aynı şekilde, belirli bir kelimeyi veya cümleyi arıyorsanız, sonuçların o kelimeyi kısıtlanması için arama motoruna tırnak işareti içine koyabilirsiniz.

Örnek olarak Sonsuz Teknoloji’yi arama motorunda tırnak işareti olmadan arama yaptığımda 613.000 sonuç çıkmaktadır. Tırnak içerisinde “Sonsuz Teknoloji” olarak arama yaptığımda  2.340 sonuç çıkmaktadır. Burada sadece “sonsuz teknoloji”nin bir arada yazılı olduğu sonuç çıkmaktadır. Tırnak işareti olmadığında “sonsuz” ve “teknoloji” kelimelerinin ayrı ayrı olduğu sonuçlar çıkar.

3. Siteleri veya sözcükleri hariç tutma

Arama sonuçlarında hariç tutmak istediğiniz belirli bir web sitesi veya kelime varsa, sözcük veya operatöre önce bir tire koyun. “-site:-aramak istediğiniz kelime” Örnek:  “sonsuzteknoloji:Whatsapp” arama yapıldığında sonsuz teknoloji sitesi haricindeki diğer whatsapp sonuçlarını getirecektir.

4. Dosya türleri

Bir powerpoint’in veya PDF formatında bir dosya arıyorsanız bu işlev çok işinize yaracaktır. “filetype:” operatörünü kullanarak sonuçlarınızı o belirli dosya türünde arama yapabilirsiniz.

Örnek: Arama motoruna Türk Ceza Konunu ile ilgili Microsoft word sonuçları istiyorsanız. Dosya uzantısı, “docx” kullanarak   “türk ceza kanunu filetype:docx” veya pdf sonuçları istiyorsanız “türk ceza kanunu filetype:pdf” olarak arama yaparsanız google arama yaptığınız dosya türlerinin bulunduğu sayfaları öne çıkaracaktır. Yaygın olan dosya türleri nelerdir?

5. Resim arama

Elinizde olan resmin veya İnternet’ten indirdiğiniz resmin farklı boyutlarını veya hangi İnternet sitesinde kullanıldığını  görmek istiyorsanız bu özelliği kullanabilirsiniz. Google.com’a gidin, sağ üst köşedeki “Görseller” bağlantısını tıklayın ve bir resmi sürükleyip sayfaya bırakın veya İnternet üzerinde bir resmi ekleyecekseniz kamera simgesini tıklayın ve resmi resmin URL’sini alana yapıştırın. Resim yüklenirken veya enter tuşuna bastığınızda, o görüntünün çevrimiçi olarak dizinde yer alan diğer tüm örnekleri görünecektir.

Bu işlem, görüntünün orijinal kaynağını vermez, ancak Kendi kişisel fotoğraflarınızın başka yerlerde kullanıp kullanılmadığını öğrenebilirsiniz.

6. Fiyat Aralığına Göre Arama

Bir bütçeyle alışveriş yaparken, belirli bir fiyat aralığı içinde ürünleri arayabilirsiniz. Örneğin belli bir fiyat aralığında arama yapmak için arama motoruna  “Telefon 500 TL … 100 TL” yazdığınızda bu fiyat aralığındaki telefon sonuçları gelecektir. Bu arama kriterinizi marklar ekleyerek de daralta bilirsiniz. Aynı şekilde “…” işareti tarih aralığı aramalarında da kullanabilirsiniz.

7. “OR” ile Arama yapma

Aynı arama içerisinde birden fazla ifadeyi arama istediğinizde “OR” operatörünü kullanabilirsiniz. Örneğin, Erkeler için hem gözlük hemde şapka aramak istediğinizde  arama motoruna “erkekler için şapka or güneş gözlüğü” yazdığınızda Erkekler için gözlük ve şapka sonuçları gelecektir. Arama kriterinizi kelime aralarına “OR”  ekleyerek flitreleyebilirsiniz.

8. URL araması

Aramanızı bir kelimenin URL’sinde yer alan sonuçların gösterilmesi için kullanışlı bulacağınız üç operatör vardır.

Arama sonuçlarını yalnızca URL’de gerçekte bulunan terimlerle sınırlamak için “inurl:” kullanın. Örneğin URL içerisinde “kitap” ifadesinin olduğu siteleri istiyorsanız. Arama motoruna “inurl:kitap” yazdığınızda kitap URL uzantılı siteler gelecektir. Bunlar genellikle başlıklar olur.

intext: URL metin gövdesindeki terimleri arar. Genelde bunlar site asıl adı, kategoriler ve etiketlerdir. “intext:kitap” aramasında site başlığı, kategori ve etiketleri kitap olan sonuçlar geleceklerdir.

intitle: makalenin veya sayfanın başlığında arama terimlerini arar.”intext:kitap” sonuçları yazılan makalenin başlıklardır. Bazen URL ile başlıklar olabilir. Web sayfası yöneticileri SEO için başlık ve URL’yi arama sonucunda alternatif oluşturmak için ikisini bir birinden farklı tutarlar.

9- @ Kullanımı

Birisinin veya bir şirketin sosyal medya hesaplarını bulmak için, şirket veya isim önüne @ sembolünü koyun. “@SonsuzTeknoloji” araması Sonsuz Teknoloji’ye ait sosyal medya hesaplarını listeler.

10- Otel Arama

Arama çubuğuna, “hotels in [hedef]" (örnek: hotels in Samsun) yazın.

 

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...