Harici GPU (External GPU), harici grafik işlemci birimleridir (GPU). Üst düzey oyun oynama imkanı sağlayan dizüstü bilgisayarlarda kullanabileceğiniz harika bir taşınabilir harici grafik işlemcisidir.
1. Harici GPU’lar Nasıl Çalışır?
Bir bilgisayara bağlanmış bir harici GPU görebilirsiniz. Bir eGPU, bir bilgisayara bağlamak için oldukça kolay bir şekilde bağlanabilen Thunderbolt veya USB-C kablosuna sahiptir.
Bilgisayarınız grafik isteklerini harici GPU’ya yönlendirir. Dizüstü bilgisayarlarda genellikle çok fazla grafik işlem gücü bulunmadığından, bu cihaz size daha iyi grafik performansı sağlar. Daha büyük, daha güçlü grafik kartı kullanarak, daha iyi bir grafik performansı elde edebilirsiniz.
2. Dahili ve harici GPU Bağlantı Hızı
Harici GPU, aynı özelliklerde dahili bir grafik kart ile aynı performansı vermez. Ortalama olarak yüzde 10-15 aynı özellikteki bir dahili grafik kartın performansı daha iyidir. Harici bir ekran kartının dizüstü bilgisayarınızın performansını artırmayacaktır sadece oyun için yetersiz olan dizüstü bilgisayarınıza oyun için performans sağlayacaktır. Çoğunlukla, dizüstü bilgisayarlarda o kadar çok güçlü ekran kartları yoktur. Güçlü bir ekran kartı dizüstü bilgisayarınız var ise muhtemelen çok para ödemişsiniz demektir. Aynı özellikteki bir dahili ekran kartlı bir masa üstü bilgisayar ile dizüstü bilgisayar arasında fiyat farkı fazladır.
Dahili bir ekran kartının PC’ye bağlantısı veriyi çok hızlı bir şekilde aktarabilir ve ancak harici bir ekran kartının Thunderbolt veya USB-C bağlantısı aynı miktarda veriyi aktaramaz. Fark büyük olmayabilir, ancak bir fark yaratacaktır.
3. Araştırma
Harici GPU kutuları çok çeşitli uyumluluk ve özelliklere sahiptir. Örneğin, OWC Mercury Helios 3, yalnızca 7.75 “e kadar kart alacak. Akitio Düğümü “yarı uzunlukta” kart alır. Alienware Graphics Amplifier herhangi bir USB veya Thunderbolt bağlantı noktası içermez, tescilli bir bağlayıcı kullanır. HP Hızlandırıcı Ünitesi, HDD’leri veya yarı iletken sürücüler bağlamak için bir SATA bağlantı noktasına sahiptir.
Bunların her birinin farkında olmalınız. Harici bir GPU tercih etmeniz gerekecekse iyi araştırma yapmalısınız. Dizüstü bilgisayarınız ile harici GPU’nun uyumlu olup olmayacağından emin olmalısınız. Alienware Graphics Amplifier yalnızca Alienware dizüstü bilgisayarlarla çalışır. Razer Core yalnızca Thunderbolt 3 cihazlarıyla çalışır. ASUS XG Station 2, ASUS olmayan ürünlerin çalışabilmektedir.
Kısacası, harici bir GPU istiyorsanız, çalışacağından emin olmak için biraz araştırma yapmanız gerekiyor. Neyse ki, harici GPU’larla ilgilenen çok sayıda kişi var, bu yüzden kombinasyonların çoğu test edildi. Belkide en iyisi hiç almamak maliyete değer mi o da ayrı bir konu.
4. Daha İyi Grafik Performansı
Dezavantajlara rağmen, eGPU’lar işe yarıyor. Dizüstü bilgisayarınızdan daha iyi grafik performansı elde etmenizi sağlar. Daha önce hiç oynanmamış oyunlar oynayabilir veya uygulamaları çalıştırabilirsiniz. eGPU’ların özellikle MacBooks’ta grafik gücü açısından büyük bir artış sağladığını gösteren çok sayıda test var.
Tam olarak ne kadar yükselişe ulaşacağınızı veya tüm kurulumu hazır ve çalışır durumda tutmanın kolay olup olmayacağını söylemek zor. Ancak, dizüstü bilgisayarınız oyunları çalıştıramazsa ve bunu yapmak istiyorsanız, bu uygulanabilir bir çözümdür.
5. eGPU’ların geliştirilmeli
Thunderbolt / USB bant genişliği sorunu her zaman üstesinden gelmek zor oluyor. Fakat donanım ve yazılımlar bu alandaki düzelmeye devam edilecektir. Birçok kişi eGPU’larla ilgileniyor bu nedenle bu teknolojiyi geliştirmeye devam edilmesi için çok fazla teşvik var. Onlar daha yaygın şekilde uyumlu hale gelecekler mi? Daha küçük ve daha taşınabilir mi? Elbette zamanla olacak ama kısa zamanda olur mu şuan için bilmek zor. Ancak bu şeylerin hepsinin muhtemel olması iyi bir şey.
6. Bazı Seçenekler
Yukarıdakilerin hepsini okuduktan sonra yine de bir eGPU almak istiyorsanız, sağlam seçenekleriniz var. İşte düşünmeniz gereken üç cihaz.
ASUS ROG XG Station 2
ASUS’un bu pazara girmesinin hemen hemen hepsine ihtiyacınız olanlar var. Hem NVIDIA hem de AMD kartlarıyla çalışır. Dört adet USB 3.0 bağlayıcısı, bir USB Tip B konnektörü ve Thunderbolt 3’ü vardır. Oyun sırasında takılı hızları elde edebilmeniz için bir ethernet portu bile vardır. Ayrıca, büyük bir güç kaynağı, büyük soğutuculu kartlar için çift geniş kapasite ve çok güzel ışık efektleri ile donatılmış olarak geliyor. Fiyatı 550$ civarındadır.
PowerColor Devil Box
Daha uygun fiyata eGPU’ya sahip olmak isterseniz iyi bir seçimdir. XG İstasyonu kadar birçok özellik sunmaz, ancak size Thunderbolt 3 bağlantı, ethernet ve SATA bağlantı noktaları sunar. PowerColor yalnızca Razer Blade Stealth ve Intel NUC’yi uyumlu olarak listeliyor ancak diğer sistem kullanıcıları bu cihazı iyi bir şekilde kullandı. Fiyatı 250$ civarındadır.
Akitio Node
Yaygın olarak uyumlu eGPU’ların ucuz olanlarındandır. Node’un popüler bir seçenek olabilir. Thunderbolt 3, tam uzunlukta ve çift genişlikte kapasite ve ekstra güç pimleri, üst düzey grafik kartlarını tam güçle çalıştırmanıza izin verir. Dışarıda bulunan diğer seçeneklerin birçoğunu pek fazla güç sağlamaz, ancak pek çok uygulama için uygun olacaktır. Fiyatı 260$ civarındadır.
Bir yorum bırakınız...