Sıkça karşımıza çıkan HDMI ile DisplayPort arasındaki farklar sadece konnektörden ibaret değil. Bu iki port, farklı teknolojilere dayanıyor.
Ekran çözünürlükleri daha önce hiç görmediğimiz kadar gelişmiş durumda. Bu çözünürlükler sürekli olarak artmaya devam ediyor. Günümüzde 4K çözünürlüğünü sıkça görüyoruz. Üstelik artık 8K çözünürlüğüne sahip televizyonları görmeye başladık bile. İşte bu çözünürlükler geliştikçe, bazı portlarında gelişmesi gerekiyor.
HDMI ve DisplayPort, görüntü aktarım portları arasında belki de en fazla tercih edilenlerden olabilir. DisplayPort ile HDMI arasında bazı farklar mevcut. Bu farklar sebebiyle bir DisplayPort HDMI dönüştürücü bile kullanmak isteyebilirsiniz. HDMI ile DisplayPort arasındaki farkları birlikte öğrenelim.
HDMI Nedir, Ne İşe Yarar?
HDMI ile DisplayPort arasındaki farklardan hemen önce HDMI standardını tanıyalım. HDMI, yıllar önce geliştirilen ve birçok kez yeni sürümle karşımıza çıkan bir görüntü aktarım portudur. Bu port aslında hem sesi hem de görüntüyü kaliteli bir şekilde aktarabilmemizi sağlar.
HDMI, analog sinyallerin yerine dijital sinyalleri kullanarak daha yüksek kalitede ses ve görüntü aktarımı yapar. Bu sayede daha iyi bir görüntü netliği, renk doygunluğu ve ses kalitesi elde edilebilir. Ayrıca, HDMI tek bir kabloyla hem sesi hem de görüntüyü iletebildiği için kablo karmaşası da azaltır.
Yıllar önce karşımıza çıkan bu portun aslında birçok farklı sürümü mevcut. Örneğin, HDMI 2.0 daha yüksek çözünürlükler (4K ve 8K), daha yüksek yenileme hızları ve daha fazla renk derinliği desteği sunar. HDMI bağlantısı, genellikle blu-ray oynatıcılar, oyun konsolları, bilgisayarlar ve diğer cihazların televizyon veya monitörlere bağlanması için kullanılır.
DisplayPort Nedir, Ne İşe Yarar?
DisplayPort, aslında HDMI portuna benzer özelliklere sahiptir. Ancak HDMI ile DisplayPort arasındaki farklar, bazen oldukça önemlidir. Bu portun fiziksel olarak da HDMI portuna benzediğini söyleyebiliriz. DisplayPort, video ve ses aktarımı yapabilen bir görüntü aktarma standardı olarak tanımlanabilir.
Bu port, yüksek çözünürlükleri destekler ve aynı anda hem ses hem de video aktarımı yapabilmenizi sağlar. DisplayPort, aslında en sık bilgisayarlarda karşımıza çıkar. Bir bilgisayardan monitöre aktarmak için DisplayPort kullanabiliriz. Bu sayede yüksek çözünürlükleri ve yüksek yenileme hızlarını rahatlıkla kullanabiliriz. Bu standartta da yine birçok farklı sürüm mevcuttur. Sürümden sürüme desteklenen çözünürlükler vs. değişiklik göstermektedir.
HDMI ile DisplayPort Arasındaki Farklar
Artık lafı daha fazla uzatmayı bırakalım ve HDMI ile DisplayPort arasındaki farkları yakından öğrenelim. Bu iki standart arasında bazı önemli farklar mevcut. Küçük bir HDMI DisplayPort farkı bile yapacağınız seçimde önemli rol oynayabilir.
Fiziksel Bağlantı
HDMI ve DisplayPort, farklı fiziksel konektörler kullanır. Bu iki port her ne kadar fiziksel olarak birbirine benzese de aslında farklıdır. Ayrıca, HDMI genellikle daha yaygın olarak kullanılan bir konnektördür. DisplayPort ise genellikle bilgisayarlarda tercih edildiği için çok fazla karşımıza çıkmayabilir.
Çözünürlük ve Yenileme Hızı
HDMI ile DisplayPort arasındaki farklardan en önemlisi çözünürlük ve yenileme hızları olabilir. HDMI ve DisplayPort, yüksek çözünürlükler ve yüksek yenileme hızlarını destekler. Ancak DisplayPort’un bu konuda bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz. Örneğin, 2010 yılında çıkan DisplayPort 1.2 sürümü, 4K çözünürlüğü ve 60Hz yenileme hızını destekler.,
İlgili: HDMI ARC Nedir ve Nasıl Çalışır?
Ancak, 2009 yılında çıkan HDMI 1.4 sürümü, 4K çözünürlüğü ve 30Hz yenileme hızını desteklemektedir. DisplayPort’un son sürümü, 16K çözünürlüğünde 60Hz yenileme hızı sunabiliyor. Ancak tabii ki 4K gibi çözünürlüklerde bu yenileme hızı daha da artıyor. HDMI son sürümü 2.1 ise maksimum 10K çözünürlüğünde 120Hz yenileme hızı sunabiliyor. Bu kısımda son olarak DisplayPort’un bant genişliğinde de bir adım önde olduğunu belirtmek istiyoruz.
Çoklu Ekran Desteği
DisplayPort, bir daisy-chain yapılandırması kullanarak birden fazla monitörü tek bir bağlantı noktasına bağlama yeteneğine sahiptir. Bu sayede tek bir DisplayPort çıkışı kullanarak birkaç monitörü birbirine bağlayabilirsiniz. HDMI’da bu tür bir zincirleme yapılması mümkün değildir.
Ses Desteği
Hem HDMI hem de DisplayPort, yüksek kaliteli ses iletimi için destek sunar. Ancak HDMI, daha geniş bir ses formatı desteğine sahiptir. HDMI, 5.1 ve 7.1 çok kanallı ses formatlarına, Dolby TrueHD ve DTS-HD Master Audio gibi kayıpsız ses codec’lerine destek sağlar. DisplayPort da stereo ve 5.1 sesi destekler, ancak HDMI kadar yaygın kullanılan ses formatlarını desteklemez.
Kullanım Alanı
HDMI ile DisplayPort arasındaki farklardan bir diğeri kullanım alanları olarak gösterilebilir. HDMI televizyonlar, oyun konsolları ve uydu alıcıları gibi tüketici elektroniği cihazlarında yaygın olarak kullanılıyor. DisplayPort kablo ise daha çok bilgisayarlar ve profesyonel görüntüleme cihazları arasında kullanılıyor.