Teknolojinin her geçen gün gelişmesi ile birlikte akıllı telefonlar da gelişiyor. Son zamanlarda iyice hayatımıza girmeye başlayan hızlı şarj ile ilgili bazı sorular sorulmaya başlandı bile. Hızlı şarj zararlı mı? Pil ömrü uzatma yolları nelerdir?Hızlı şarj nedir? Zararları var mıdır? Hızlı şarj teknolojisi son zamanlarda hayatımıza girmiş halen daha gelişmeye açık olan bir teknolojidir. Oppo ve Xiaomi bu konuda kendini diğer markalardan ayırmaktadır. Söz konusu Çin olduğu zaman harıl harıl çalışan mühendisler olmazsa olmaz. Qualcomm işlemci ile anlaşmalı olarak geliştirilen hızlı şarj teknolojisi aslında ne gelin hep birlikte bakalım.
Hızlı Şarj Nedir?
Hızlı şarj nedir? Quick Charge olarak da bilinen bu yeni teknoloji şu an güncel olarak kullanılmaya başlanmış durumda. Üçüncü nesle kadar yükselmeyi başaran bu teknoloji cihazlarınızın daha hızlı şarj olmasına olanak tanıyor.
Eski şarj teknolojisinde şarj aletleri 5V 1Amper olarak piyasaya sürülmekteydi. Söz konusu işlemciler de bu teknolojiye göre dizayn edilerek üstünü alamayacak kapasitedeydi. 2015 ve öncesi teknolojik cihazları şimdiki cihazlar ile karşılaştırdığımız zaman daha yavaş şarj olduğunu gözlemleyebiliriz.
Hızlı şarj bir diğer adı ile Quick Charge teknolojisi ile bu Volt ve Amper olayları biraz değişti. Hızlı şarj teknolojisinin hayatımıza girmesinden itibaren yeni nesil şarj aletleri 9V 2 Amper şeklinde üretilmeye başlandı. Üçüncü nesil güncellemesi alan hızlı şarj teknolojileri yani Q3 teknolojileri günümüzde 20V kapasiteye kadar güç verebiliyor.
İlgili: Android Telefonda Batarya’dan Nasıl Tasarruf Edilir?
Hızlı Şarj Zararlı Mı?
Hızlı şarj zararlı mı? Hızlı şarj teknolojisi hayatımıza girdiğinden beri her yerde bu sorular ile karşılaşabiliyoruz. Söz konusu zararlı mı sorusunun cevabı elbette hayır. Yeni nesil telefonlarda olan hızlı şarj teknolojileri batarya ve işlemci gelişiminden sonra kullanılmaya başlandı.
Bataryaya zarar verir mi soruları eskiden yaşanan batarya şişme patlama sorunlarıdır. Haberlerde mutlaka karşınıza “Şarj Aleti Patladı” ya da “Sahte Şarj Aleti ile Telefon Şarj Etti, Telefonu Patladı” başlıklı konular çıkmıştır. Bu konular eskiden olan batarya ve işlemci teknolojileri yüzünden oluyordu. Gelişen batarya ve işlemci teknolojisi söz konusu bu sorunlara izin vermemekte. Bazı istisnalar dışında bu sorunlar ile karşılaşma ihtimaliniz oldukça düşük.
İlgili: Android Telefonlarda Pil (Batarya) Ömrünü Öğrenme
Hızlı şarj bataryaya zarar verir mi?
Hızlı Şarj Teknolojisi Hayatımıza Ne Katacak?
Hızlı şarj teknolojisi hayatımıza ne katacak? Elbette cevap basit. Hız katacak, söz konusu hızlı şarjlar yeni nesil cihazları kablolu hayattan kurtarmak için geliyor. Oppo markasının tanıttığı ve önümüzdeki aylarda piyasaya çıkartması beklenilen telefonu 120W gücünde şarj alma kapasitesine sahip. 4000mAh gücünde bataryaya sahi olan telefonu şarj etmek için harcanan zaman sadece 15 dakika. Söz konusu teknoloji hakkında bir de test videosu bulunuyor;
https://www.youtube.com/watch?v=qkhZWN6Shps
Pil Ömrü Nasıl Uzatılır? Pil Ömrü Uzatma Yöntemleri Nelerdir?
Son zamanlarda özellikle ülkemizde teknolojinin pahalanması nedeni ile her şeyi idareli şekilde kullanmamız gerekiyor. Bu konuda cihazlarımızın pil ömrü de bu idare konusuna tabi elbette. Pil ömrü nasıl uzatılır? Pil ömrü uzatma yöntemleri nelerdir?
- Telefonunuzu soğuk tutun, Telefonunuz şarj olurken güneşten uzak kalmalıdır. Söz konusu sıcak bir odanız varsa telefonunuzu bir beton üzerine koyarak şarj etmeniz onun için iyi olacaktır. Şarja takacağınız zaman üzerinde herhangi bir kılıf varsa çıkartarak sıcaklık düşümü sağlayabilirsiniz.
- Yan sanayi ürünlerden kaçının. Her ne kadar teknoloji pahalanmış olsa da teknolojik cihazlarınızın ömrü için yan sanayi şarj aletlerinden uzak durmalısınız.
- Ekran parlaklığını kısıkta ya da otomatik ayarda kullanın. Söz konusu bu yöntem daha uzun batarya süresi almanıza neden olacaktır. Telefonunuzun ısısında da düşmelere neden olarak telefon ömrünüzü uzatacaktır.
- Kullanmadığınız özellikleri kapatın. Söz konusu bu yöntemde kullanmadığınız zamanlarda Bluetooth, Wi-Fi, Hücresel veri, GPS gibi özellikleri kapatmanızı öneriyoruz. İşlemciye binecek olan yükü azaltarak daha uzun süren pil ömrüne sahip olabilirsiniz.
- Kullanmadığınız uygulamaları silin, nadir kullandığınız uygulamaların arka plan işlemlerini kısıtlayın. Söz konusu bu yöntem ile işlemciye binen yükü azaltarak bataryadan daha az enerji çekilmesini sağlayabilirsiniz.
Bunu öğrendiğim iyi oldu iphonu kablosuz şarj edebilirim rahatlıkla teşekkür ediyorum yazı için