İnternet'im Neden Yavaş? | Sonsuz Teknoloji

İnternet’im Neden Yavaş?

modem1

En yaygın Wi-Fi sorunları nelerdir ve bunları nasıl çözeriz ?

İnternet ilk çıktığı zamanlar İnternet telefon hattından verilirdi. Telefonu kullanmak için İnternetin kesilmesi gerekirdi. İnterneti kullanırken de telefonunuz meşgulde olurdu. Tabi artık bu sorunlar kalmadı. Her ikisinin sinyali bir birinden ayrı geliyor. Çoğunlukla da kablolu yerine Wi-Fi kullanıyoruz. Wi-Fi’de de sorunlar meydana gelmektedir. İşte, karşılaşacağınız sık karşılaşılan sorunlardan bazıları ve bunları nasıl düzeltebiliriz.

İnternet hızları ve Wi-Fi son birkaç yılda önemli ölçüde gelişti. Veri hızları daha hızlı ve kablosuz bağlantılar her zamankinden daha güvenilir. Ancak, Wi-Fi sorunsuz değildir.

Ev ağınızı kurduktan sonra, Wi-Fi ile karşılaşabileceğiniz bazı sık karşılaşılan sorunlar ve bunları nasıl düzelteceğiniz aşağıda belirtilmiştir.

modem-baglan

Yavaş bağlantı

Dünyanın her yerinde evlerdeki  hızlı erişim hızına rağmen, kablosuz veya kablolu bağlantılar yavaşlayabiliyor. İnternet bağlantınız çalışıp da hızınız normalden yavaşsa genellikle mantıksal bir açıklama vardır.

 

Neden: Wi-Fi hızlarının yavaşlamasıyla ilgili en belirgin sorun modemden uzak mesafede olunmasıdır. Modemden ne kadar uzaklaşırsanız, bağlantının hızı o kadar azalacaktır.

Çözüm: Modem farklı bir odada bulunuyorsa, modemin bulunduğu odada wi-fi denemesini yaparak sorunun gidip gitmediğine bakın. Eğer sorunun bu olduğuna kanaat getirdiyseniz.  Mümkünse modeminizi en sık kullandığınız odaya veya evinizin merkezi bir yerine yüksek bir yerlere yerleştirin. Arada ne kadar az sütre olursa o kadar iyi veri hızınız olur.  Evinizde Eğer bu mümkün değilse Modeminizi, en azından modemin bulunduğu odada daha yukarı engellerin az olduğu bir yere  koyun.

Bunlarda bir işe yaramazsa tavsiye olarak Access point ile wi-fi ağınızı evin her yerinde İnternet sinyalinizi dağıtabilirsiniz. Modeminizden gelen Wi-fi sinyalinin güçlü olduğu evin odak bir yerine Access point’i koyduğunuzda wi-fi’nizin çekim gücünü arttırmış olacaksınız.

Neden: Yavaşlamaların başka bir nedeni bant genişliği yetersizliğidir. Herkes evdeyken İnternet kullanımı arttmaktadır. Bağlantınız modeminizden bağlanan kullanıcı kişi sayısı arttıkça hızınızda azalacaktır.

Çözüm: İnternet paketinden dolayı İnternet hızınız modeme bağlanan kişi sayısı için yeterli olmayabilir. Eğer ki modeme bağlanan yerde İnternet kullanıcısı sayısı her gün aynı oranda fazla ise servis sağlayıcınız ile görüşerek İnternet paketinizin hızı yüksek bir paket seçebilirsiniz.

Diğer sebeplerden biri de Ülkemizde İnternet paketleri genel itibari ile koşullu sınırsızdır. Örnek olarak; 10 mbps hızında, 50 gb ile sınırlı bir paket düşünün. Bu paket şu demektir. 10 mbps hızınızı 50 gb’lık kotayı doldurunca’ya kadar kullanıyorsunuz 50 gb kota dolduğunda internetin kesilmiyor ancak İnternet hızınız 10 mbps’den paketin durumuna göre 3-4 mbps hızına kadar düşüyor. Buda İnternet kullanımını kabusa çevirir. Eğer ki birde kullanıcı sayısı fazlaysa hiç bir sayfayı dahi açamazsınız. Tabi bu durum geçicidir. O ay dönemine ait durum içindir. Fatura kesim tarihi geldiğinde paketinizi normale döner. 10 mbps hızında, 50 gb ile kullanmaya devam edersiniz. Bu örnek bir paketti bu paketleri kullanıcı sayısına göre daha geniş hızlı ve kota yüksekli paketler satın alarak bu durumdan kurtulabilirsiniz.

Peki hızınız ve kotanız düştüğünde nasıl bir kullanım gerçekleştirilmelidir. Bilgisayar veya Laptop gibi cihazlara kablolu bağlanmayı tercih edin. Bu durumlar için hazırda bir kablonuz olsun. Wi-Fi’ye nazaran kablolu daha hızlı bağlantı sağlar.

 

Neden: İnternet kullanımının yoğun olduğu saatlerde tüm şehirde İnternet hızı herkes için yavaşlar.

Çözüm: Bu duruma yapabileceğiniz bir şey yoktur. Çünkü servis sağlayıcısına bağlanana kullanıcı sayısı ile ilgili bir durumdur. Çok acil durum yoksa bu zamanlarda İnternet kullanmamak en iyisidir. Bu durum genelde hafta sonları çok yaşanır.

 

Neden: Kablosuz teknolojisi son 10 yılda biraz değişti. Yeni kablosuz standartlar devreye sokuldu, hızlar her zamankinden daha hızlı, fiber daha çok alanda ve cihazlarda. Internet bağlantısı için Wi-Fi  televizyonlar, hoparlörler, buzdolabı, yazıcılar, ışıklar ve daha fazlasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tür kombinasyon kullanıyorsanız İnternet hızında da sorunlar yaşayabilirsiniz.

Çözüm: Eğer ki bu tür kombinasyonları kullanıyorsanız kesinlikle eski bir modemden kurtulup yeni bir modem talep etmelisiniz. Teknoloji çok hızlı gelişmesinden dolayı modemlerin iki yılda bir değiştirilmesi tavsiye edilir.

 

İnternet bağlantısı yok

Neden: Bazen anlamsız açıklaması olmayan nedenlerden iletişim kesilir.

Çözüm: Tüm teknolojik ürünler için geçerli olan kapat aç sistemini uygulayın. Modemi veya Access Point’i İnternet için ne tür cihaz kullanılıyorsa güç bağlantısını kesin  ve 30 saniye kadar bekledikten sonra kapatılan cihazları tekrar açın.

Eğer ki bu da işe yaramazsa kesinlikle servis sağlayıcınızın müşteri hizmetlerini arayın bu tür sorunlar genelde merkezden de kaynaklanabilmektedir.

Genel bir tavsiye olarak Wi-Fi şifresini güçlü tutun. Başkalarına şifrenizi verdiyseniz  şifrenizi değiştirin. Kullanıcı sayısı arttıkça  interneti yavaş kullanacaksınız.

 

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...