James Webb Uzay Teleskobu, 2002 tarihinden bu yana çalışmalarının sürdürüldüğü, 24 Aralık 2021 tarihinde de görevine uğurlanan bir uzay teleskobudur. Çalışmaları NASA, Avrupa Uzay Ajansı ve Kanada Uzay Ajansı ortak yürütmektedir.
Kozmolojiye çok şey katacak ve insanlık tarihi baştan yazacak bu teleskop, görevine çok kısa bir süre sonra başlayacak. 1980 tarihinde ortaya atılan bu fikre yakıştırılan ilk isim Hubble Uzay Teleskobu olmuştur. Sonrasında, son zamanların en önemli uzay projelerinden birisi olan teleskop Apollo projesi başta olmak üzere, birçok uzay çalışmasında yer alan astrofizikçi James Webb’e atfedilmiştir. James Webb, 1961-1968 seneleri arasında NASA yöneticiliği görevinde bulunmuştur.
James Webb Uzay Teleskobu Ne İşe Yarar?
Teleskop aynasının kaç metre olacağı konusu yıllarca tartışılan konular arasında olmuştur. 4-11 metre arasında sürekli değiştirilen taslaklar neticesinde en sonunda 6.5 metrede kararlaştırılmıştır. Altın kaplanan ve kızılötesi ışınlar kullanılarak görüntü elde edecek olan bu aynanın kırılması durumunda tüm proje çöpe atılacak, o yüzden üstünde çok durulan konulardan birisidir. Uydu, dünyadan bir buçuk milyon kilometre uzaklıkta bulunmaktadır.
James Webb Uzay Teleskobu maliyeti ile öne çıkmış projeler arasında yer almıştır. Bu projenin üstüne bu kadar düşülmesinin nedeni ise insanlık tarihine çok şey katacak olmasıdır.
Bu uydu sayesinde ötegezegenler hakkında bilgi sahibi olunacak ve yaşam belirtisi aranacak. Uydunun bir diğer ve en önemli görevi ise 13.5 milyar yıl öncesine kadar bize bilgiler verecek, yani geçmişe zaman yolculuğu yapacak olmasıdır. Dünya tarihi hakkında teorilerden öteye geçemeyen insanoğluna somut deliller kazandıracak bu uydu, yaklaşık altı ay sonra görevine başlayacak. Dini konulara da açıklık getirmesi adına projede çeşitli dinlerden toplam yirmi altı din adamı da çalışmaktadır.
James Webb Uzay Teleskobu Tarihi ve Özellikleri
1980 tarihinde NASA tarafından planlanan bu fikre göre ortalama on yıl içerisinde teleskop görevine başlayacaktı. Ancak dönemin siyasi sorunları, maddi yetersizlikler, grup içindeki fikir anlaşmazlıkları vb. sorunlardan ötürü bu dönemlerde somut bir başlangıç yakalanamadı.
Daha önce yapılmamış, zorlu bir proje olduğundan dolayı bilim insanları tarafından çokça tartışılan bu fikir, ilk defa 1989 tarihinde bir kurul tarafından analiz edildi ve rapor hazırlandı. Bu raporda ise uydunun boyutu, James Webb uydusu ne zaman fırlatılacak, hangi bölgede bulunacak gibi konular işlendi.
Tartışılan ve projenin sürekli ertelenmesine sebep olan bir diğer konu ise kesinliği belli olmayan bir projeye ciddi yatırımlar yapılacak olmasaydı. Öyle ki bu proje için ayrılması planlanan fon bir milyar dolar değerindeydi. Diğer uzay projelerinin duraklamasına sebebiyet verecek kadar yüklü bir miktar olan bu fon, bazı bilim inşalarının projeye “Batık Maliyet Safsatası” demesine sebep oldu. Bilim insanları, projede hiçbir pürüz olmamasına özen gösterdiği için uydunun göreve başlama tarihi sürekli ertelenmiştir. İlk defa 2007 tarihinde programlanan bu uydu bu tarihten on beş yıl sonra fırlatılabilmiştir.
Bir yorum bırakınız...