
İş arayan birçok aday, günümüzde kendi pozisyonuna uygun iş aramakta ve kendine uygun bir iş bulduğunda hemen o işe girmek için can atmaktadır. Aradığınız bu iş “tam benlik bir iş” diyerek, o işyerine CV bırakarak, girişimi başlatmış olur. Ama başvurduğunuz bu tür işlerden bir sonuç alamazsanız hazırlamış olduğunuz CV’yi tekrar gözden geçirmeniz gerekmektedir. Hatta bir daha ele alıp CV’yi düzenlemek gerekiyor. Çünkü bir CV, iş arama sürecinde hedeflediğiniz yere ya da işyerine girme konusunda anahtar görevi yapacaktır. Yani doğru ve kaliteli hazırlanmış bir CV, arzuladığınız kapıları size açması an meselesi olacaktır. O halde CV’lerinizi iş başvurusuna hazır hale getirmek için neler yapılabilir? Gelin birlikte göz atalım.
Verileriniz Doğruları Göstersin
CV’lerinizde ön plana çıkaracağınız başvuru yapacağınız departmana bağlıdır. Öte yandan hazırlayacağınız CV’nin uzunluğunu merak ediyorsanız, bu da sizin tecrübenize bağlı olarak değişir. Yani tecrübeniz en 3 yıldan az ise CV’niz bir sayfa olması yeterlidir. Ama tecrübeniz 3 yıldan fazla ise iki sayfa size kâfi gelecektir. Ayrıca CV’nizi daha etkili ve ön plana çıkarmak için iş ilanında belirtilen veya istenilen koşulları göz önünde tutarak CV’yi tekrar hazırlayabilirsiniz. Son olarak hazırladığınız CV, sizi gerçekten anlatıyor mu? Anlatmıyor mu? Mutlaka bundan emin olmanız gerekmektedir.
CV’ni doğru verilerle hazırlayıp ya da hazırlamadığınızdan emin olmak için, CV’nin işlevsel mi yoksa kronolojik mi hazırlandığı olmalıdır. Tecrübenizin az olması durumunda işlevsel, yok eğer fazla ise bu durumda CV kronolojik hazırlanmalıdır.
Anahtar Sözcükler Kullanın
İşveren ya da insan kaynakları kendilerine yapılan başvuruları değerlendirirken belli bazı kriterlere göre süzgeçten geçirmek gayesiyle çok sık olarak anahtar sözcüklerden yararlanır. Bu sebeplerle işveren ya da insan kaynakları tarafından elediği başvuruculardan biri olmamak ve rakiplerinin arasından koparak ilk sıraya gelmek için anahtar sözcükleri kullanabilirsin. Fakat yaptığın işle alakalı anahtar sözcükleri bilmiyorsan, ilanda belirtilen ve adaydan istenen görev kapsamını iyice inceleyerek anahtar sözcükler hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
CV’de Rakamları Kullanın
CV’ler de işlerinizin boyutunu ifade ederken rakamlardan ya da sayılardan yararlanmak etkiyi artırır. Mesela, pazarlama ve satış pozisyonunda çalışan bir kişi hedeflerini yüzde olarak ne oranda yakaladığını ya da firmaya kattığı değeri rakamlarla anlatabilir. Yani burada önemli olan şey, görev bünyesinde bulunan zamana, paraya ya da insanlara yönelik her maddenin rakamsal olarak ifade edilmesidir.
Temel Olan Verilerinizi Gözden Geçiriniz
Nerede çalışırsanız çalışın ya da nerede iş ararsanız arayın size ait temel bilgilerin gerçek olması ve aynı zamanda yazım kurallarına uyarak yazılması çok önem arz etmektedir. CV’nizde bulanan ya da bulunması zorunlu olan tecrübe yıllarınız, okuldan mezun olduğunuz tarih, iletişim bilgileriniz gibi bölümlerin mutlaka doğru ve güncel olması gerekmektedir.
Hızlı Ve Zamanında Başvuru Yap
Hızlı ve zamanında başvuru yapmış iseniz sizin CV’niz diğer CV’ler den öne çıkacak ve görünür olacaktır. Çünkü sizin gibi iş arayan yüzlerce insan bulunmaktadır. Dolayısıyla, böylesine yoğun olan bir rekabet sahasında ilanlara başvuru sıralamasında ilk yerlerde yer almak kritik öneme sahiptir. Bundan ötürü iş ilanı veren siteleri ve buna yerleri sık sık ziyaret etmeniz sizin faydanıza olacaktır.
Sizlerde yukarıda arz edilen kriterlere bakarak bir CV hazırlarsanız, herkesin önüne geçmek için bir adım atmış olacaksınız. Unutmayınız ki, iş arayıp bulmak adına iyi bir cv hazırlamanız ön koşuldur.
Bir yorum bırakınız...