Fotoğraf dosyası türü denince akla gelen ilk dosya türü elbette jpeg veya jpg dosya türüdür. Peki jpg ve jpeg dosya türü arasındaki fark nedir?
JPEG
JPEG (Joint Photographic Experts Group – Birleşik Fotoğraf Uzmanları Grubu), dijital fotoğraf makineleri tarafından kullanılan en popüler resim formatlarından biridir. Aynı zamanda genelde dosya boyutu jpg’den daha küçük olduğundan fotoğraf görüntülerini internette depolamak ve göndermek için de kullanılır.
JPEG dosyaları .jpg veya .jpeg dosya uzantısına sahiptir. JPEG, en çok kayıplı sıkıştırma için kullanılır, sıkıştırma oranları 10:1 ila 20:1 arasında değişen bir bitmap sıkıştırma formatıdır.
Bu sıkıştırma oranı değiştirilebilir, yani depolama alanı ile kalite arasındaki kendi dengenizi ayarlayabilirsiniz. JPEG dosya boyutunu düşürme işlemini piksel bloklarını veya görüntü bölümlerini kaldırarak yapar, böylece genel görüntü kalitesini düşürür. Görüntüyü birden çok kez düzenlemek ve yeniden kaydetmek, görüntü kalitesini de engeller.
Sıkıştırma nedeniyle, JPEG dosyaları yalnızca birkaç megabayt yer kaplar. Küçük boyutları nedeniyle, web siteleri sayfalarında .jpeg resimleri kullanır.
JPG
JPEG ve JPG arasındaki tek fark, kullanılan karakter sayısıdır. Windows/DOS sistemlerinin önceki sürümleri dosya adları için üç harfli bir uzantı gerektiriyordu. Bu nedenle, .jpeg dosya formatı .jpg olarak kısaltıldı. Şimdi, Windows dört karakterli eklentiyi destekliyor. Böylece, .jpeg dosyalarını Windows’ta açabiliyorsunuz. Unix ve Mac sistemlerinde bu karakter sınırlaması yoktu.
Adobe Photoshop, Gimp gibi fotoğraf düzenleme uygulamalarınız JPEG’leri .jpg uzantısına kaydeder. Dosya uzantısını her iki yönde de değiştirme olanağınız vardır. JPEG’den farklı olarak JPG, sıkıştırmanın ardından daha az veri yedeklemesi ile dosyanın görüntü kalitesini korur. Bu nedenle, JPG dosyaları daha fazla yer kaplar. JPG dosyaları da kayıplı sıkıştırma algoritması kullandığından, görüntü kalitesi dosya boyutundaki düşüşle birlikte kötüleşir.
JPG ve JPEG formatları arasında aslında hiçbir fark yoktur. Tek fark kullanılan karakter sayısıdır.
Teşekkürler. Faydalı içerik.