Sütün fermente edilmesi ile elde edilen kefir dışarıdan bakıldığı zaman yoğurdu andırmaktadır ancak yoğurttan en büyük farkı içerisinde daha fazla yararlı bakterinin yer alıyor olmasıdır. Kefir inek, keçi ve koyun sütü kullanılarak yapılıyor ve çok eski zamanlardan beri Türklerin bu içeceği keyif amacıyla içtiği biliniyor. Günümüzde birçok ülkede şifa bulmak adına kefirin sıklıkla tüketildiği bilinmektedir. Peki, Kefir ile yoğurt arasındaki farklar nelerdir?
Kefir İle Yoğurt Arasındaki Farklar
Her iki üründe sütün mayalanması sonrasında elde edildiğinden dolayı benzer oldukları düşünülebilir ancak bu iki süt ürününü birbirinden ayıran belli başlı farklar bulunmaktadır.
Kefir ile yoğurt arasındaki en önemli fark yararlı bakteriler açısındandır. Kefir içerisinde yoğurttan daha fazla yararlı bakteri bulunmaktadır ve bu sayede kefir sindirimi daha fazla rahatlatıcı bir etkiye sahiptir.
Kefir içerisinde yer alan doğal probiyotik bakteriler oldukça fazladır. Yoğurdun içerisinde de probiyotikler vardır ancak kefir kadar probiyotik açısından zengin değildir. Ancak yoğurdun kolay ulaşılabiliyor olması ve yemekler ile daha fazla tüketilebiliyor olması kefir ile yoğurt arasındaki bu farkı kapatmaya elverişlidir.
Kefirin sahip olduğu kalori miktarı yüksektir ve sık tüketilmemesi tavsiye edilmektedir. Bu yüzden kefir kontrolsüz bir şekilde aşırı tüketilecek olursa hızlı bir şekilde kilo alımına neden olacaktır. Bu durum özellikle yağ oranı yüksek olan kefir için geçerlidir. Kefirin yağ oranı ne kadar fazla olursa o kadar fazla kilo almanıza neden olacaktır. Fazla kilolarla karşılaşmamak için bu yüzden az yağlı kefir almanızı tavsiye ediyoruz.
Kefirin kalorisi kaç diye soracak olursanız bir bardak kefir de tam olarak 150 kalori bulunmaktadır. 1 bardak ayranın kalorisi ise 60 kaloridir.
Kefir içerisinde her ne kadar yararlı bakteriler yer alsa da bu bakteriler ishal sorununun ortaya çıkmasına neden olabilir. Oysaki yoğurdun ishale sebep olduğu rastlanan bir durum değildir. Bu yüzden bebeklerin kesinlikle kefir tüketmesi uzmanlar tarafından önerilmez. Bebekler ishal oldukları zaman aşırı derecede su kaybedeler ve bu durum da başta böbrekler olmak üzere çeşitli organların zarar görmesine neden olur. Eğer bebeğinize kefir verdiyseniz ve ishal ortaya çıktıysa kefir vermeye son verin ve su kaynaklı sorun yaşamamak adına bebeğinizin kaybettiği suyu alması için gün içerisinde bol bol su içirin.