Lityum iyon pil nasıl çalışır?
Lityum pilin birincil hücresi metalik lityumdan yapılmıştır ve büyük miktarda enerji depolayabilir. Lityum ayrıca lityum metal olarak da bilinir ve bu piller cep telefonlarında, dizüstü bilgisayarlarda, kablosuz elektrikli aletlerde ve RC arabalarda kullanılır. Lityum piller, piyasadaki en yoğun enerji tüketen şarj edilebilir pillerdir ve son derece dayanıklıdırlar. Bununla birlikte, lityum oldukça reaktif bir metaldir. Neme veya suya maruz kaldığında suyla reaksiyona girer ve lityum iyonlarını serbest bırakır.
Lityum piller inanılmaz derecede yaygındır, ancak aynı zamanda tehlikelidir. Lityum piller, akıllı telefonlar gibi küçük elektronik cihazlardan forkliftlere ve elektrikli şehir içi otobüslere kadar her yerde bulunur. Bir lityum pilin patlamasının en yaygın yolu, yanlış kullanıldıkları zamandır. Aşırı şarj ve aşırı ısınma bir lityum pili öldürebilir. Lityum pillerle ilgili tehlikeler çoktur. Uygun şekilde paketlenmiş ve saklanmış bir pil kullanmak en iyisidir.
İlgili: Telefonumun Bataryası Şişti Ne Yapmam Gerekiyor ?
Lityum pil, kWh enerji başına 0,15 ila 0,3 kg lityum gerektiren şarj edilebilir metal bazlı bir pildir. Bir lityum metal pil ile bir lityum-iyon pil arasındaki temel fark, birincisinin tek kullanımlık bir pil, ikincisinin ise şarj edilebilir metal tabanlı bir pil olmasıdır. Lityum piller AA, AAA ve 9 volt boyutlarında mevcuttur, ancak 1,5 volt alkalin hücrelerle de uyumludur.
Lityum iyon piller diğer pil türlerine göre hafif ve taşınabilir küçük olma avantajı ile ön plana çıkmaktadır. Lityum iyon pillerin için hafıza sorunu yoktur, bu nedenle Lityum pili şarj etmek için tamamen boşalmasını beklemeye gerek yoktur.
Lityum Pil Ne Zaman İcat Edildi?
Lityum pil 1912 yılında Gilbert N. Lewis tarafından bulunmuştur. Ancak doldurulabilir Lityum pillerin günlük yaşamda ve teknolojinin bir çok alanında kullanılmaya başlaması yaklaşık 20 yıllık çalışmaların sonunda gerçekleşmiştir. Lityum iyon pili ilk kullanan şirket 1991 yılında Sony olmuştur.
Bir yorum bırakınız...