MBR ve GPT arasındaki fark nedir sorusu sabit disklerle devamlı olarak ilgilenen kişilerin kafasını kurcalayan sorulardan birisi olmuştur. Bilhassa Dual Boot Mac kullanan kişiler bu iki terime yabancı değiller. Bilgisayarla ilgilenen pek çok kişi sabit disklerin bölümlere ayrılabileceğinin bilgisine sahiptir. Ancak bu bilgiye sahip olanların birçoğu işletim sistemlerinin bu bölümleri nasıl yapılandırdıklarını bilmeyebilir. Bu noktada MBR (Master Boot Record) ve GPT (Guild Partition Table) terimleri karşımıza çıkıyor.
Açılış ve kapanış ekranlarında önceliğin hangi işletim sistemine verileceğinin belirlendiği bu bölümler bilgisayarın sağlıklı bir biçimde açılma ve kapanma işlemlerini yapabilmelerini sağlamaktadır. Bu terimlerin tanımlarını, nasıl çalıştıklarını, MBR ve GPT arasındaki fark nedir sorusunun yanıtlarını makalemizin devamında cevaplayacağız.
MBR Nedir Nasıl Çalışır?
MBR (Master Boot Record) terimi daha çok Linux kullanıcılarının bildiği bir kavramdır. Windows kullanıcıları MBR terimi yerine “Başlangıç Menüsü” terimine aşinadırlar. MBR, bilgisayarın açılışında kullanılan programların yüklü olduğu hard disk bölümüdür diyebiliriz kısaca. Bilgisayarda birden fazla şletim sistemi yüklüyse, bilgisayarın açılışında hangi işletim sisteminin öncelikli olarak belirlendiği bölümdür. Linux kullanıcıları için bu menü bilgisayar açılışında karşımıza çıkarken Windows kullanıcıları için bunu söylemek mümkün olmaz.
Windows 10 kullanıcıları açılış ekranında bir den fazla işletim sistemi varsa istedikleri işletim sistemine öncelik vermek için;
- Masaüstü bilgisayar simgesine sağ tıklayarak “Özellikler” kısmını tıklayın.
- Sonrasında ise “Gelişmiş Sistem Ayarları”nı tıklayın
- “Başlangıç ve Kurtarma” kısmından “Ayarlar” bölümüne girin.
- “Ayarlar” kısmından başlangıçta öncelikle çalışmasını istedikleri işletim sistemini seçebilirsiniz.
Bilgisayar işletim sistemlerini MBR ile 4 ana bölüme ayırabilmek mümkündür.
GPT Nedir Nasıl Çalışır?
GPT (Guid Partition Table) olarak bilinen sabit disk bölümleme sistemi daha çok gelişmiş bilgisayarlarda kullanılan bir sistemdir. MBR’ye göre daha esnek ve daha fazla bölümde çalışabilme imkânı sunan GPT özellikle UEFI yüklü bilgisayarlar tarafından kullanılmaktadır. GPT üzerinde sınırsız bölüm oluşturabilme imkânı bulunmaktadır. Hem açılış hem de kapanış işlemlerinde öncelik belirleyicisi olan GPT son derece kullanışlı bir uygulamadır. Bilgisayarın daha hızlı açılmasını ve kapanmasını sağlamaktadır.
MBR mi GPT mi Kullanışlıdır?
MBR ve GPT arasındaki fark nedir sorusunu cevapladıktan sonra hangisinin daha kullanışlı olduğu konusunu inceleyecek olursak; GPT, MBR’ ye nazaran disk alanı olarak daha gelişmiş ve daha fazla bölüm oluşturabilme imkânı sunarak tercih noktasında ön plana çıkmaktadır. MBR 256 Terabayt ve 4 açılış ekranında 4 bölüme kadar işletim sistemlerine öncelik tanırken, GPT 18 Exabayt’a kadar disk alanı ve açılış ve kapanış esnasında sınırsız bölüm oluşturabilme imkânı sunmaktadır.
Harddiskin MBR mi GPT mi Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Harddiskin MBR mi GPT mi Olduğu anlamak için;
-
- Bilgisayarınızda “Aygıt Yöneticisi“ni açın.
- Aygıt yöneticisinde “Disk Sürücüleri”ni açın.
- Sabit dürücünüzü seçin ve sağ tıklayarak “Özellikler”e tıklayın.
- Açılan pebcereden “Birimler” sekmesini tıklayın,
- Sol altta bulunan “Doldur” butonuna tıklayın.
- “Bölümleme sitili” yazan alanda harddiskin MBR mi GPT mi Olduğu öğrenebilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...