Tarihi özellikleriyle göz dolduran Mersin kızkalesi, Mersin’in tarihi güzelliklerinden biridir. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Mersin iline bağlı olan Erdemli ilçesinde yer alan bu kale, il merkezine yaklaşık 60 kilometre kadar uzaklıktadır. Kale Erdemli ilçesine ise 21 kilometre kadar uzaklıktadır. Savunma amaçlı yapılan bu kale, özellikle deniz üzerinden gelen tehditlere karşı Mersin ve çevresini korumaktaydı. Günümüzde halen ayakta olan bu kale ziyarete açıktır.
Mersin Kızkalesi Tarihi
Milattan Önce 4. yüzyılda yapılan Mersin kızkalesi (Korykos), Grekler tarafından inşa edilmiş bir yapıttır. Romalılar zamanında altın devrini yaşayan bu yapıt, birçok medeniyetin önemli bir merkezi olarak kabul edilir. Osmanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Fransızlar, Slevkoslar, Ermeniler ve Selçuklular’a ev sahipliği yapmıştır. Merkezi bir konumda olması nedeniyle her dönemde ilgi odağı haline gelmiştir. Osmanlılarda da önemli olan bu kale yüz yıllar boyu Mersin kıyılarını düşman saldırılarına karşı korumuştur.
Mersin Kızkalesi Özellikleri
Kıyıya bakan ve kıyıdan 200 metre açıktadır. Daha çok kale küçük bir adacığa benzemektedir. Küçük bir adacığa benzemesi nedeniyle Mersin Kızkalesi, Deniz Kalesi olarak da isimlendirilmektedir. 192 metre uzunluğunda olması ve kıyıyı rahatlıkla kontrol edebilecek bir noktada olması bu kalenin önemini artırmıştır. Tarih boyunca bu kale Mersin’in giriş kapısıdır.
Mersin Kızkalesi Hikayesi
Bu kalenin hikayesi de oldukça Meşhurdur. Kahinlere inanan bir bey bu bölgede yaşarmış. Kızı doğunca kahine giderek kızının geleceği ile ilgili soru sormuş. Kahinde kızın 9 yaşında yılan sokması sonunda öleceğini söylemiş. Bunun üzerine bu bey bu kaleyi yaptırmış. Kız 9 yaşına kadar bu kalede yaşamış ve her hangi bir şey olmamış. Bunun üzerine bey kızının şerefine bir yemek vermek istemiş. Herkesi davet etmiş. Köylülerden biri de üzüm getirmiş. Ancak üzümün içerisinde bir yılan varmış. Kimse fark etmemiş. Üzümü kıza vermişler ve o anda yılan kızı ısırmış. Zehirlenen kız ölmüş. Bu olaydan sonra bu kalenin adı ‘Mersin Kızkalesi’ olmuş.