Password Safe Programı Nedir? Nasıl Kullanılır? | Sonsuz Teknoloji

Password Safe Programı Nedir? Nasıl Kullanılır?

Password Safe

Şifre yönetimi ve şifrelerinizi depolamanız ilerleyen zamanlarda yaşayabileceğiniz sorunlar için oldukça büyük önlem niteliğindedir. Bu konu her ne kadar sadece Windows tabanlı sistemler için geçerli gibi gözüküyor olsa da şifre yönetimi ve şifre kayıt işlemleri Linux tabanlı sistemler için de oldukça önemlidir.

Linux sistemlerinde şifre yönetimi denildiği zaman devreye hemen Password Safe Programı giriyor. Peki, Password Safe Programı Nedir?

Password Safe olarak bilinen yazılım şifrelerinizi yönetmeniz amacı ile üretilmiş bir yazılımdır. İçerisinde barındırabileceğiniz şifreler özel yöntemler ile şifrelenmekte ve sadece sizin erişebileceğiniz şekilde saklanmakta. İçerisine ekleyeceğiniz bilgiler ve şifreler tamamen üçüncü kişilere kapalı şekilde saklanarak ekstra güvenlik kazandırmış oluyor.

Password Safe Programı Nedir?

Password Safe Programı Nedir? Programdan kısa ve öz şekilde bahsedecek olursak. Linux tabanlı işletim sistemlerinde çalışabilen, şifre yedekleme ve yönetim aracı.

Söz konusu araç sayesinde ilerleyen dönemlerde şifrelerinizi unutma derdinden kurtulabilir ve şifrelerinizi yedekleme şansını yakalayabilirsiniz. Şifrelerinizi yedeklemeniz durumunda, olası şifre unutma sonucunda verilerinizi kurtarmanız mümkün durumda olacaktır.

Üçüncü parti yazılımlar ile açılması asla mümkün olmayan Password Safe yazılımı, şifrelerinizi ve verilerinizi dışarıdan gelen saldırılara ve girişimlere karşı koruyacaktır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, söz konusu şifre yönetim aracının bilgilerini başkaları ile paylaşmıyor oluşunuz olacaktır.

Password Safe Programı Nasıl Kullanılır?

Password Safe Programı nasıl kullanılır? Söz konusu programı kullanabilmek için bir Linux işletim sistemini kullanıyor olmanız gerekiyor. Temelinde Linux işletim sistemi bulunduran sistemler üzerinde kullanılabilen programı, terminal üzerinden kurmanız mümkün durumda.

Password Safe nedir

Password Safe programının kurulumu her Linux işletim sisteminde farklılık gösterebilmekte. Bu konuda dikkat etmeniz ve sürümünüze uygun olan kodu alıp kullanmanız gerekmekte. Listede verdiğimiz kodları kendi sürümünüze göre düzenleyebilir ve Terminal kısmında kullanarak programın kurulumunu sağlayabilirsiniz.

Password Safe Programı Nasıl Kurulur?

Password Safe programı nasıl kurulur? Söz konusu şifre yönetim programı her dağıtıma göre özel şekilde kurulmakta. Bazı değişiklikler dışında aslında kurulum yöntemleri diğer dağıtımlarda da aynı.

Söz konusu örnek olarak vereceğimiz dağıtımlardan yola çıkarak sadece Install paket alanlarında değişiklikler yaparak Password Safe programının güncel sürümüne ulaşabilirsiniz.

Arch Linux Password Safe Kurulum Kodu sudo dnf install gnome-passwordsafe
Fedora Linux Password Safe Kurulum Kodu sudo pacman -S gnome-passwordsafe
Open Suse Tumbleweed Password Safe Kurulum Kodu sudo zypper install gnome-passwordsafe

 Komutları uygularken bazı durumlarda Terminal panelini yönetici olarak çalıştırmanız gerekebilmekte. Bu gibi durumlarda kurulumu yönetici moduna geçiş yaparak devam ettirmeniz gerekmekte. Linux işletim sistemlerinde terminalleri yönetici moduna geçirebilmek için SU komutunu girdikten sonra gelecek alana şifrenizi girmeniz gerekmekte.

Password Safe Programı Nasıl Kullanılır?

Password Safe programı nasıl kullanılır? Kurulum adımlarını tek tek tamamladıktan sonra program kullanılabilir olarak karşınıza gelecektir. Kurulum sırasında herhangi bir sorun yaşanması oldukça düşük bir olasılık. Sadece tek bir komut ile kurlum işlemini bitirme şansınız bulunmakta.

  • Kurulum işlemlerinden sonra Password Safe programını çalıştırın. Password Safe programını çalıştırmak için arama kısmına Password Safe yazın ya da Terminal paneline gnome- Password Safe komutunu girin.
  • Açılan program sonrasında sol üst kısımda bulunan menülerden “Yeni” yazan seçeneğe tıklayın.
  • Yeni seçeneğine tıkladıktan sonra kendi veri tabanınızı oluşturabilmeniz için bir panel açılacak “Kasanızı koruyun” isimli alana kullanmak istediğiniz özel Password Safe şifrenizi yazın.
  • Onaylama işleminden sonra az önce yazdığınız şifreyi bir kere daha girmeniz gerekmekte.
  • İki kere şifre girme işleminden sonra şifrelerinizi saklayabileceğiniz bir kasanız oluşmuş durumda.
  • Gelecek olan panel üzerinden az önce oluşturduğunuz kasaya giriş sağlayın, giriş kısmında az önce oluşturduğunuz şifreyi isteyecektir.
  • Karşınıza gelecek olan boş tablolara sırası ile şifre adını, kullanıcı adını, şifrenizi, URL alanına hangi sitede kullandığınızı not alanına ise istediğiniz notları girebilirsiniz.
  • Yeni bir boş küme oluşturabilmek için sağ üst köşede bulunan “Yeni” butonuna basabilirsiniz.
  • Tüm şifre giriş işlemleri ve diğer önemli bilgilerin girişi bittikten sonra programı kapatabilirsiniz.

Program her açılışta özel olarak oluşturduğunuz şifreyi sizden isteyecektir. Bu şifre Password Safe programını kullanmaya başladıktan sonra, unutulmaması gereken tek özel şifredir. Şifrenizi girdikten soran Password Safe programına erişim sağlayabilirsiniz.

Şifrelerinizi güvenli bir şekilde saklayabilmek için Password Safe koruma şifrenizi kimseler ile paylaşmamanız en iyi çözüm olacaktır. Üçüncü kişilerin erişemeyeceği özel şifreleme yöntemleri ile şifrenizi saklayan program içindeki bilgiler, fiziksel temas olmadığı sürece dışarıya çıkamayacaktır.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...