Podcast Nedir, Nasıl Kullanılır? | Sonsuz Teknoloji

Podcast Nedir, Nasıl Yapılır?

podcast

Hiç kendi radyo şovunuzu yapmayı hayal ettiniz mi? Onlarca yıl önce, duyulmak için birçok bağlantıya (veya bir servete) ihtiyacınız olacaktı. Fakat şimdi, İnternet ve milyonlarca insana anında bağlanabilme kolaylığı sayesinde hayalleriniz gerçeğe dönüşebilir. Podcast bir bilgisayarı olan herkesin bir radyo jokeyi, talk-show sunucusu veya kayıt sanatçısı olmasına izin verir.Her ne kadar podcasting ilk önce teknisyen setinde popülerlik bulsa da, o zamandan beri halkın dikkatini çekti. Web’deki birçok podcast sitesinden birine giriş yaptığınızda; müzikten felsefeye ve spora kadar çeşitli içerikleri indirebilirsiniz. Podcast, neredeyse sınırsız bir içerik kaynağı oluşturmak için blog oluşturma özgürlüğünü dijital ses teknolojisi ile birleştirir.

Podcast, Internet kullanıcılarının bir podcasting Web sitesinden ses dosyalarını (genellikle MP3’leri) bilgisayarlarında veya kişisel dijital müzik çalarlarında dinlemelerini sağlayan ücretsiz bir hizmettir.

Terim, iPod (Apple tarafından üretilen kişisel bir dijital müzik çalar) ve yayın kelimelerinin bir kombinasyonundan gelir. Terim iPod’dan türetilmiş olsa bile, bir podcast’i dinlemek için bir iPod’a ihtiyacınız yoktur. Hemen hemen her tür taşınabilir ortam yürütücüsünü veya bilgisayarınızı kullanabilirsiniz.

İnternet radyosunun aksine, kullanıcıların belirli bir yayına ‘uyum sağlamaları’ gerekmez. Bunun yerine, podcast’i istek üzerine indirir veya podcast’i bilgisayarlarına otomatik olarak indiren bir RSS yayını üzerinden abone olurlar. Teknoloji, kullanıcıların hangi programları kaydetmek istediklerini belirlemelerine olanak sağlar ve daha sonra bu programları daha sonra görüntülemek üzere otomatik olarak kaydeder.

Bu makalede, podcast’in nasıl çalıştığını, podcast’lerin nerede bulunacağını ve onları nasıl dinleyeceğinizi öğreneceksiniz. Ayrıca, kendi podcast’inizi oluşturmanız için hangi araçlara ihtiyaç duyduğunuzu ve bunun nasıl geliştirileceğini öğreneceksiniz.

Podcast’leri Dinleme

Bir podcast dinlemek çok kolaydır. Birkaç basit adımda ve arama tekniklerinde ustalaşınca, duyabileceğiniz şeyler için neredeyse hiçbir limit yoktur. Bir podcast dinlemek için:

  • Bir podcast sitesine gidin.
  • İstediğiniz her podcast için bağlantıyı tıklayın. Bilgisayarınızdan hemen dinleyebilir (Windows, Mac ve Linux podcast desteği) veya podcast’i taşınabilir ortam yürütücünüze indirebilirsiniz.
  • Ayrıca bir veya daha fazla RSS beslemesine abone olabilirsiniz. Podcasting yazılımınız RSS beslemelerini düzenli olarak kontrol edecek ve oynatma listenize uyan içeriği otomatik olarak çekecektir. Taşınabilir ortam yürütücünüzü bilgisayarınıza yerleştirdiğinizde, en son içerikle otomatik olarak güncellenir.

MP3 teknolojisinin ortaya çıkışından bu yana, farklı boyutlarda ve akış ses kapasitelerini destekleyen başka ses dosyası türleri oluşturulmuştur. Bunlar AAC (Gelişmiş Ses Kodlaması) ve WMA’yı (Windows Media Audio) içerir. Ses biçiminiz ne olursa olsun, Windows Media Player, Apple Quicktime, VLC media player veya Winamp gibi dinlemeyi mümkün kılacak ücretsiz teknolojiler vardır.

Artık podcast’leri nasıl dinleyeceğinizi bildiğinize göre, bir sonraki adım ilgi alanlarınızla ilgili podcast’leri nerede bulacağınızı öğrenmek. İTunes Store, bir podcast satıcısıdır. Ayrıca, Podcast Ağı veya Podcast Dizini gibi danışmanlık dizinlerini de deneyerek sizi ilgilendiren bir liste bulmanız olasıdır.

Muhtemelen Web’de istediğiniz çeşitli podcast’leri bulacaksınız, ancak aradığınızı bulamıyorsanız, nispeten kolay bir şekilde kendi podcast’inizi oluşturabilirsiniz. Hemen hemen bir bilgisayarı ve kayıt yetenekleri olan herkes kendi podcast’ini oluşturabilir. Podcast’ler, müzik, komedi, spor ve felsefe konularını içerebilir.

Podcast Ses Dosya Formatı

Ses dosyaları için 250’den fazla format bulunur! Bunlar mevcut olanlardan sadece birkaçı:

  • .mp3 (MP3 ses dosyası)
  • .ahx (WinAHX İzleyici Modülü)
  • .band (GarageBand Projesi)
  • .dsm (Dijital Ses Modülü)
  • .koz (Audiokoz Müzik Dosyası)
  • .pvc (Panasonic VM1 Ses Dosyası)

Podcast Oluşturma

Bir podcast’i kaydetmek, bir tanesini dinlemek kadar kolaydır. İşlem şu şekilde çalışır:

  • Bilgisayarınıza bir mikrofon takın;
  • Windows, Mac veya Linux için bir ses kaydedici takın;
  • Bir kayıt yaparak (konuşabilir, şarkı söyleyebilir veya müzik kaydedebilirsiniz) ve bilgisayarınıza kaydederek bir ses dosyası oluşturun;
  • Son olarak, ses dosyasını podcast sitelerinden birine yükleyin.

Podcast’inizi kaydettikten sonra, tanıtımını yapmak isteyeceksiniz. Kamuoyuna podcast’inize nasıl erişileceği ve dinleneceği hakkında bilgi verilmesi, podcast’in uygunluğunun göz alıcı bir grafik ile reklamının yapılması, podcast’in kamuoyunu bilgilendirmek için bir basın açıklaması yazılması ve özel bir dinleyici grubu oluşturma ve cevaplarının değerlendirilmesi önemlidir. Podcast’inizi dinleyicilerinizin geri bildirimlerine göre uyarlamak, sırayla, tanıtım çalışmalarınızı sizin için daha iyi bir şekilde yerine getirecek mutlu dinleyiciler ortaya koyacaktır.

Bazı uzmanlar, podcast’in hala kitleleri yakalamadan önce uzun bir yolu olduğunu söylüyor, ancak artan popülaritesi inkar edilemez. Podcast’in nihayetinde 90’ların sonundaki birkaç bin blogdan bugün 7 milyona çıkan metin blogları kadar popüler olması mümkün. Bazı podcast’ler zaten günde binlerce indirme elde ediyor ve sadece dinleyicilerini eğlendirmiyorlar – aynı zamanda iş yapıyorlar.

Video Podcast’leri

Video podcast’ler – ayrıca videocast’ler, vidcast’ler ve vodcast’ler olarak da adlandırılır – podcast’in ses bileşenini görsel medya ile birleştirir. Bu teknoloji, film yapımcıları ve sanatçılar, gazeteciler (video blogcuları) ve hatta videolarını paylaşmayı sevenler de dahil olmak üzere çok çeşitli kişiler için video podcast’leri için bir forum sunar.

Video podcastleri, özellikle satış ve pazarlama sektörlerinde iş kurmaya yardımcı olur. Video podcast’ler aracılığıyla, hem küçük hem de orta düzey işletmeler, mallarını ve hizmetlerini modern ve uygun maliyetli bir şekilde ilan edebilirler. Geçmişte, büyük işletmeler karmaşık reklamların yapıldığı pahalı stüdyolara daha iyi erişime sahipti, ancak şimdi en küçük işletmeler bile sadece bir kamera, düzenleme yazılımı ve İnternet ile yüksek kaliteli medya yaratabiliyorlar. Bir podcast’i, dinleyeceğiniz şekilde izlersiniz.Video Podcast İzlemek İçin:

  • Bir dizin veya arama motorunu bulun.
  • Video podcast’i taşınabilir ortam yürütücünüze indirin veya bağlantıyı tıklayın.
  • En sevdiğiniz podcast’lerde yaptığınız gibi, video podcast’in en son güncellemelerini indirmek için bir RSS Feed’i kullanabilirsiniz.

Video podcast oluşturmak doğal olarak podcast oluşturmaktan daha fazla çaba gerektirir, çünkü görsel medya öğesini de eklemeniz gerekir. Bu nedenle, video podcast ayrıca bir video kamera, düzenleme yazılımı, video kodlayıcı ve video ana bilgisayarı da dahil olmak üzere bazı ekstra bileşenler gerektirir.

Video Podcast Oluşturmak

  • Videonuzu çekin.
  • Videonuzu bilgisayarınıza yükleyin.
  • Düzenleme yazılımı kullanarak, özel efektler ve grafikler ekleyin veya videodaki sorunları düzeltin.
  • Videonuzun akışlı mı yoksa indirilebilir mi olacağını belirleyin ve çevrimiçi görüntüleme için yönetilebilir bir dosya boyutunda formatlamak için bir video kodlayıcı kullanın.
  • Video podcast’iniz için bir ana bilgisayar bulun. Ana bilgisayarın videonuzun bant genişliğini alabildiğinden emin olun.
  • Ana makineniz video podcast’iniz için bir RSS beslemesi sunmuyorsa, kendiniz bir tane oluşturun.
  • Son olarak, video podcast’inizi tıpkı bir podcast gibi yayınlayın.

Podcast’ler ve video podcast’leri amatörden aerodinamik ve sofistike ürünlere kadar çevrimiçi olarak bulabilirsiniz. Bunlar hem dinleyiciler hem de yapımcılar için bu teknolojinin erişilebilirliğinin bir kanıtıdır. Açıkça herkes podcast oluşturabilir ve paylaşabilir.

Bir yorum bırakınız...

*

World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...