Sony ve Microsoft, yeni nesil konsollarıyla değişken yenileme hızları VRR teknolojisini oturma odanıza getiriyor. Peki, PlayStation 5 ve Xbox Series X’te HDMI VRR Nedir? ve VRR kullanmak için nasıl bir TV’ye ihtiyaç var?
VRR Nedir?
VRR, ingilizce Variable Refresh Rates‘in kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı değişken yenileme hızları anlamına gelir. VRR’nin ne işe yaradığını daha detaylı açıklayalım.
Yenileme hızı, bir ekranın saniyede güncelleme yapabileceği sayıdır. Çoğu TV, monitör ve mobil cihaz 60 Hz yenileme hızına sahiptir. 60hz, saniyede, 60 ayrı karenin görüntülenebileceği demektir. En yeni TV’ler 120 Hz’e ulaşırken, özel oyun monitörleri 360 Hz’ye ulaşabilir.
“Kare hızı”, bir konsolun veya bilgisayarın saniyede gönderebileceği kare sayısıdır. Kaynak cihaz saniyede 60 karenin tamamını sağlayamadığında, bunun yerine kısmi bir çerçeve gönderilebilir. Bir ekran, tam veya kısmi bir çerçeve alıp almayacağıyla ilgilenmez; ne olursa olsun gösterecektir.
Bu, kısmi çerçevelerin önceki, tamamen işlenmiş çerçevenin üstünde görüntülendiği, ekran yırtılması adı verilen çirkin bir efektle sonuçlanır. Çerçeveler yukarıdan aşağıya yatay olarak oluşturulduğu için, yırtılma genellikle ekranın ortası çevresinde titrek yatay bir çizgi olarak ortaya çıkar.
Ara sıra birkaç kısmi çerçeveden küçük bir miktar yırtılma, pek bir sorun teşkil etmez. Ancak, işleme yükü çok yüksek olduğu için GPU sürekli olarak kareleri düşürdüğünde, ekran yırtılması oyunun görünümünü ve oynanışını ciddi şekilde etkileyebilir. Bu şamada, değişken yenileme hızları VRR, devreye girerek bu sorunu gidermeye yardımcı olur, böylece oyunlar daha iyi görünür ve daha akıcı oynanır.
PC oyuncuları, yenileme ve kare hızlarını dengelemek için yıllardır V-Sync adlı bir özelliği kullanıyor. V-Sync’in ekran yırtılmasını azaltması için, grafik kartının bir monitörün yenileme hızı ile uyumlu olması gerekmektedir.
Ekran yırtılmasını önlemek için, VRR özellikli bir konsol veya PC için grafik kartı ve monitör olarak da VRR’yi destekleyen bir ekrana sahip olmalısınız.
NVIDIA ve AMD’nin her birinin , sırasıyla G-Sync ve FreeSync olarak bilinen kendi VRR teknolojileri vardır . FreeSync, Microsoft tarafından Xbox One S ve X’te de kullanılmıştır. G-Sync, NVIDIA’nın GTX ve RTX grafik kartlarını kullananların favorisidir.
HDMI VRR Nedir?
Sony ve Microsoft’un yeni nesil konsolları hakkında hala her şeyi bilmiyor olsak da, HDMI VRR adlı yeni bir format ile gelecektir. Microsoft, Xbox Series X ve S’nin hem HDMI VRR hem de AMD FreeSync’i kullanacağını onayladı. Her iki yeni Xbox konsolu, TV’nizin de yenileme hızı olarak da VRR’yi desteklemesi durumunda 30-120 Hz VRR’yi destekleyecektir.
HDMI VRR, HDMI 2.1 standardında tanımlanmıştır. Bunu göz önünde bulundurarak, tüm HDMI 2.1 uyumlu TV’lerin HDMI VRR desteğine sahip olmasını beklemeyin. Bu nedenle satın almayı düşündüğünüz TV’nizin HDMI VRR desteği olup olmadığını iyi araştırmalısınız.
HDMI VRR muhtemelen bir kaç yıl içinde tüm TV’lerde olacak , ancak şu anda bir geçiş aşamasında olduğu için her cihazda bulunmamaktadır. Birçok üst düzey model TV’de bile şu anda HDMI 2.1 yoktur.
Sony’nin resmi PlayStation 5 teknik özelliklerinde HDMI VRR yeni standart olarak karşımıza çıkacaktır. Her ne kadar PlayStation 5 HDMI VRR desteği olsa da bu özelliği kullanabilmek için TV’nin de HDMI VRR özelliğine sahip olması gerekir.
Yeni Nesil Görüntü Teknolojisi
HDMI VRR, yeni nesil oyun konsolları için yeni nesil bir teknolojidir. 120 Hz paneller, HDMI 2.1 girişleri ve düşük giriş gecikmesine ek olarak VRR, bir sonraki oyun TV’nizde aranacak en önemli özelliklerden biridir. HDMI VRR özelliğine sahip TV’ler muhtemelen 2021 – 2022 yılları arasında yaygınlaşacaktır.
Bir yorum bırakınız...