Özellikle çocukların dikkatini artırmada ve motivasyonlarını geliştirmede sıklıkla yararlanan satranç önemli bir zeka oyunudur. Çocukların düşüncelerini belirli bir nokta üzerinde toplama ve düşünmeyi geliştirmedeki etkisiyle satranç önemli çıktılar elde etmeye yardımcıdır. Eleştirel ve şüpheci düşünme, sistemli çalışma ve mücadele etme gibi önemli beceriler kazanmaya yardım eder. Peki, önemli yararları olan satranç nasıl oynanır, kuralları nelerdir?
Satranç Oyununun Kuralları Nelerdir?
Bir kare tahta üzerinde ve iki kişi arasında oynanan satranç oyunu temelde bir strateji çalışmasıdır. Satranç tahtası olarak ifade edilmiş olan oyun alanı koyu renk ve açık renklerle ayrılmış 64 kareden meydana gelir. Bu kareler eşit büyüklüktedir ve sırasıyla bir açık renk bir koyu renk olarak dizilmiştir.
Satranç tahtası her oyuncunun sağ tarafında açık renk konumlandırılacak şekilde yerleştirilir. Her kişinin sekiz piyonu, iki atı, iki kalesi, iki fili, bir veziri ve bir şahı bulunur. Toplamda 16 taş her oyuncu için aynıdır. Oyunun temel hedefi rakibin şahını ele geçirmeye çalışmaktır. Oyun açık renk taşlara sahip oyuncunun hamlesiyle başlar.
Satranç Taşları Nasıl Hareket Eder?
Bu oyunda satranç taşları farklı şekillerde hareket ederek şaha yaklaşmaya çalışır. Her taş bu özellikleri ile hareket ederek karşı tarafın şahına kaçacak alan bırakmaz.
Şah: Bitişinde yer alan karelere gidebilir. Şah yatay, dikey ve çapraz şekillerde sadece bir kare hareket edebilir.
Vezir: Şahın en büyük yardımcısıdır. Çapraz ve düz şekilde istediği kadar gidebilir.
Fil: Sadece çapraz şekilde hareket eder. Filler satranç oyunu sırasında sürekli olarak aynı renk kareler üzerinde hareket eder.
At: L formuyla hareket eder ve taşların üzerinden atlayabilme yeteneği vardır. Üç kare halinde zıplayarak ilerler.
Kale: Yatay ve dikey olarak hareket eder.
Piyon: Bulunduğu alandan bir kare ileriye hareket edebilir. Başlangıç hareketinde ise 2 kare ileriye gidebilir.
Satranç Taşları Hareketleriyle Neler Yapılabilir?
Satranç taşları kendilerine özgü hareketlerle ilerlerken rakiplerine farklı durumlar oluştururlar. Hareketiyle rakip taşları alabilir, rok yapabilir ya da şah mat yapabilirler. Bu durumlar satranç oyunu için en eğlenceli anlardır.
1) Rakibinin Taşını Alma
Taşlar hareketleriyle rakip taşı oyun dışına alabilirler. Taşlar at ayrı olmak üzere rakibin taşları üzerinde zıplayamazlar. Hareketleriyle yerleştikleri alandaki taşları alabilirler. Sadece piyonlar geçerken çapraz şekilde taş alabilirler. Ayrıca piyonlar karşı tarafın son yatık sırasına ulaşınca piyon olarak kalmazlar. Oyuncunun isteğine göre farklı taşlara dönüşürler.
2) Rok Yapmak
Bu hareket satranç oyunu için önemli stratejilerden birisidir. Bu hareket şahı koruma altına almak için yapılır. Şah daha önce hiç hamle yapılmamış olan kaleye 2 kare yaklaştırılır ve kale şahın üzerinden atlayarak diğer yanına atlar. Rok yapmak için arada farklı taşların olması zorunlu değildir.
3) Şah Mat Yapmak
Bu hareket oyunun bitmesi demektir. Oyunda satranç taşları hareketleriyle ilerleyerek şaha kaçacak alan bırakmaz. Böylelikle oyun kazanılmış olur. Taşların şahı tehdit durumu ise şah uyarısı olarak bilinir. Şah taşı ise uygun alanlara doğru ilerler.