Süs Bitkisi
Günümüz anakent koşulları içinde insanlar yeşile hasret kalıyor. Baktıkları her yerde bina, yol ya da araba görüyor, hava kirliliği yaşıyor. Bu neden ile evde oda ve salonlarda süs bitkilerine bakmak ve yetiştirmek isteği artıyor. Bunun sonucunda da tropik bölgelerde ya da ormanlarda yetişen bitkiler süs bitkisi şeklinde evlere giriyor.
Süs Bitkisi Nedir?
Güzel görünüm ve işlevsellik anlamında ev içi, bahçede, ofislerde ve peyzaj alanlarında tercih edilen süs bitkisi, ticari olarak da ilgi görüyor. Süs bitkisi nedir çiçekli ya da çiçeksiz olabilen bu bitkiler gül, açelya ya da begonya gibi bitkiler olur.
Süs Bitkisi Nasıl Yetiştirilir
Ev, ofis ya da bahçede, bitkinin bakılacağı yer neresi olursa olsun çiçeklerin yetiştirilmek istendiği yer önem taşır. Süs bitkisi nasıl yetiştirilir denir ise ilk olarak bitkinin konulacağı yerin; güneş alması, sıcaklığı ve nem oranı gibi faktörlere dikkat edilmesi gerekiyor. Süs bitkisi nasıl yetiştirilir sorusunun cevabı aşağıda liste şeklinde bulunur.
-
Güneş Işığı
Evde yetiştirilecek çiçekler için nelere dikkat edilir sorusu her zaman sorulur. Bu sorunun cevabı dikkat edilecek olan ilk önemli madde, çiçeğin konulacağı yerde alacağı güneş ışığı miktar olur. Çiçek, direkt olarak ve uzun süre güneş ışığına maruz kalır ise ömürleri kısa olur.
Kış günlerinde de cam önünde çiçek yetiştirilmesi doğru değildir. Evin sıcaklığı ile dışarıdan alınan ısı, çiçeklerin zarar görmesine neden olur.
-
Nem Oranı
Süs bitkisi nem oranına da önem verilmesi gerekir. Yağmur suyu ile beslenmeleri daha fayda sağlar. Su miktarının da doğru ayarlanması gerekir; çünkü fazla su bitkiye zarar verir bu neden ile bitki spreylerinin ve püskürtme yolunun tercih edilmesi önem taşır
-
Sabit Yer
Bitkilerin devamlı yer değiştirmesi doğru değildir. Yaprakların ve tomurcukların zarar görmemesini ve dökülmeme için süs bitkisi için yerin önceden belirlenmesi ve sabit bir yerde tutmak gerekir
Bunların yanı sıra saksı değişimine de dikkat etmek gerekir. Süs bitkisi solmaması ya da büyümesinin yavaşlamaması için süs bitkisi saksı değişimi aşamalarını bilmek önemlidir.
Bitkilerin yeni bir saksıya alınacağı sırada, saksının 24 saat kireçli suda bekletilmesi tercih edilir. Eski saksının kullanımı olacak ise saksının yıkanmış ve temizlenmiş olması gerekir.