İçinde bulunduğumuz süreçte, hayatın her alanında etkisini gösteren ve insanların yaşam biçimlerini etkileyen bir kavramla karşılaşıyoruz. İnsan hayatını büyük ölçüde etkileyen pandemi nedir, sorusunun cevabı çözülmesi gereken sorunları ortaya çıkmaktadır.
Pandemi Nedir?
Pandemi, sağlık alanında karşılaşılan bir kavramdır. Genel bir tanımlama yapılırsa bulaşıcı bir hastalığın birçok ülkede ve kıtada etkisini arttırarak yayılması durumuna verilen addır. Pandemi ilanı Dünya Sağlık Örgütü tarafından üç farklı kriter gözetilerek göre yapılır.
Bunlar;
– Daha önce görülmemiş bir hastalık olması
– İnsanlara bulaşma yüzdesinin yüksek olması ve enfekte olan kişilerde ölümcül sonuçlar doğurması
– Yayılma hızının kontrol edilmesinin zor olması ve yayılmasının durdurulmasında güçlük çekilmesi.
Pandemi Nedir? Pandemik Hastalıklar Nasıl Bulaşır?
Bir hastalığın pandemi olarak kabul edilmesi için sadece birçok insanı etkilemesi ve ölümüne sebep olması yeterli değildir. Bulaşıcı olması da gereklidir. Bu sebeple kanser pandemi olarak kabul edilmemektedir. Bu yüzden pandemik hastalıklar nasıl bulaşır sorusu akıllara gelecektir.
Pandemik hastalıklar, gözle görülmeyen virüs, bakteri, mikrop gibi organizmalar tarafından çeşitli temas yolları aracılığı ile bir insandan başka bir insana bulaşabilmektedir. Bulaşma tipleri, hastalığa sebep olan virüs veya bakterinin özelliğine göre değişiklik göstermektedir.
Örneğin; AIDS hastalığına sebep olan HIV virüsü cinsel temas, kan veya tükürük yoluyla bulaştığı için yayılma süreci azaltıldı. Ancak tüm dünyayı etkisini altına alan COVİD-19 hava yolu ile bulaştığı için birçok ülkede eş zamanlı ya da yakın zamanlı görülmektedir. 1-2 metrelik mesafede bile ortalama %5 oranında bulaşmada ihtimalı vardır.
Temassız Ateş Ölçer Kullanımı ve COVİD-19
Yapılan son araştırmalar sonucunda bu hastalığın en önemli belirtileri arasında, yüksek ateş görülmektedir. Bu sebeple kalabalık ortamlara girişlerde yüksek ateşli girişlerin girişlerinin engellenmesi için temassız ateş ölçer
Sosyal Mesafeyi Korumanın Covid-19 Hastalığına Etkisi Nedir?
Korona Virüs, enfekte olan kişinin solunum yollarından çıkan damlacıkların sağlıklı kişiye geçmesi ile bulaşmaktadır. Bu sebeple kalabalık ortamlarda sosyal mesafeyi koruma en önemli önlem olarak görülmektedir. Yaşanacak bulaşma sorunlarına engel olmak için iki kişi arasında en az 1,5 m olacak şekilde sosyal mesafeyi koruma önleminin alınması yerinde olacaktır.
Temassız Biyometrik Geçiş Sistemleri ile Virüs Bulaşmasını Engellemek Mümkün müdür?
Temassız biyometrik geçiş sistemleri, enfekte olma riskini en aza indiren sistemler olarak, dikkat çekmektedir. Modern çağın gerekliliği haline gelen temassız biyometrik geçiş sistemleri Sensormatic elektronik güvenlik çözümleri aracılığıyla firmalara sunuluyor. Sensormatic temassız biyometrik geçiş kontrol sistemleri için web sitesinden destek alabilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...