Şuan için çok yaygın olmasa da İnternet bağlantılı oyuncaklar da piyasaya çıkmaya başladı. Akıllı Robot gibi yeni internet bağlantılı oyuncaklar öncekilerden daha akıllıdır. Çocuğunuzun sorular sormasına, cevap almasına, sesli mesaj göndermesine ve daha fazlasına imkan sağlar.
Oyuncak İnternet bağlantılı olduğundan siber saldırıya uğrama riski vardır. Bu saldırı kesinlikle olacak demiyorum sadece saldırı için açık bir kapıdır. Normal bir oyuncaktan biraz daha iyi olan internete bağlı bir oyuncak satın almak gerçekten de çocuğunuzu riske atmaya değer mi?
Bilgisayar güvenliği karmaşıktır. Google, Microsoft ve Facebook gibi büyük teknoloji şirketleri, bilgilerinizi güvende tutmak için tonlarca para harcıyor. Oyuncak şirketleri bu kadar profesyonel olamaz ve bu kadar da para harcamazlar.
Basit bir Bluetooth hilesiyle, bir saldırganın cihaza telefonuyla bağlanması yeterlidir. Bu noktadan sonra, oyuncağın hareketini kontrol etmeye, ses dosyası göndermeye ya da oyuncunun yapacağı bir mesaja çocuğa yüksek sesle cevap verecektir.
Oyuncak tabletleri ve çocuklar için dizüstü bilgisayar üreten VTech şirketi, kamuya açık bir veri ihlalinde çocuklar ve ebeveynler için (ev adresleri de dahil olmak üzere) tonlarca kişisel bilgi kaybetti. Almanya oyuncakların güvensiz oldukları gerekçesiyle bu satışlarını yasakladı.
Oyuncak Firmaların Birçoğu Güvenlik sorunlarını dikkate almıyor. Google, Android telefonlara sürekli olarak güncellemeler yaparak güvenliklerini arttırmaya çalışır. Ancak oyuncak firmalarının bu tür güvenlik güncellemeleri yapmak için bütçe ayırmazlar bile. Her şey malı satıncaya kadardır.
Bu oyuncakların birçoğu 2 veya 3 yaşındaki çocuklar için üretildi. Oyuncak şirketlerinin güvenliğini ele geçirmek için çok ileri düzey profesyonellik gerektirmez. Mahallenizde bilgisayardan iyi anlayan bir kişinin bile oyuncağı kontrol edebilme riski vardır. Ancak şöyle bir şeyde vardır ki oyuncağın ele geçirilebilmesi için sizde böyle bir oyuncak olduğu bilinmesi ve hackleme sırasında oyuncağın açık olması gerekir. Yani bir çok unsurun bir arada olmalı. Burada korkutmak amacında değiliz. Çok büyük bir risk oluşturmamakla birlikte hiçbir risk yok da değildir. Mesele çocuk olunca o sebepten hassasiyet fazla oluyor.
Çocuklarınızın Sosyal medya güvenliğine ilişkin makaleye buradan göz atabilirsiniz
Bir yorum bırakınız...