Youtube Algoritmasında Dikkat Edilmesi Gereken Püf Noktalar
Normal hayatta verdiğimiz kararların hayatımızı etkilediği gibi Youtube’dada videolarımıza etken edebilecek birçok kriter bulunmaktadır. Videonuzun konusu,videonuzun uzunluğu, videonuzda kullanıp metadata’ya koyduğunuz anahtar kelimeler. Bunları seçerken özellikle hangi kitleye hitap etmek istediğinizi hesaplayacak seçmelisiniz. Spor hakkında bir video çektiyseniz eğer ve videoda spesifik bir konu belirlenmişse,insanların anlık izlediği video ile bağdaştırıp sizin videonuza tıklama isteği uyandıracak başlıklar ve anahtar kelimeler kullanmanız gerekir. Bunun en iyi örneklerinden biriside hepinizin kulak aşinalığının olduğu ‘Clickbait’.
Clickbait izleyicinin düşmesi için kurulmuş bir tuzak gibidir ve bazen bir video başlığı ve bazen bir video kapağının resmi ile izleyeni kendisine çekebilir.Tabiki attığınız video ve clickbait’in arasında bir nebzede olsa uyum olması gerekmektedir.Eğer en ufak bir uyum dahi yoksa bu tamamen aldatmaca bir başlık veya resimden öteye gidemez.
Anahtar kelime kullanımı pek çok insan tarafından umursanmasada gerçekten Youtube algoritmasının kilit noktalarından biridir diyebiliriz. Normal şartlarda gezindiğimiz ve arama yaptığımız Google dahi bu anahtar kelimeleri kullanarak milyonlarca sonucu önümüze sıralıyor. Youtube’da tabiki Google gibi video’da kullanılan anahtar kelimelere müteakiben siz izleyenlere sonuçlar çıkartıyor. Eğer bir Youtube kanalı açma gibi düşenceniz var ise anahtar kelime kullanımı konusunda ince eleyip sıkıp dokumanız tamamen sizin lehinize olacaktır.
Video açıklamanızı kesinlikle doğru ve ilgi çekici bir şekilde yaptığınızdan emin olun.Videoların açıklama kısmı Youtube Algoritmasında gerçekten büyük bir rol oynuyor.
Altyazılar yabancı kaynaklı videolarda gerçekten hayat kurtarıyor. Youtube çok büyük bir platform ve sizin videolarınız dünyanın dört bir yanından izlenecek potansiyelde olabilir.Eğer uluslararası bir abone etkileşimi almak istiyorsanız videolarınıza mutlaka altyazı ekleyin.
Videolarınızdaki kapak resimler gerçekten çok büyük rol oynarlar.Videolarınızın kapak resmini seçerken izleyenlere hitap edecek şekilde seçmeniz sizin yararınıza olacaktır.
Tabiki son olarak Youtube’daki ayarları kullanarak videonun belli başlı yerlerine abone ol butonu
Youtube Algoritması Öncesi ve Sonrası
Youtube algoritması 2012 yılına kadar tek bir parametre üzerinden hesaplanıyordu.”İzlenme sayısı”. Evet doğru duydunuz 2012 yılına gelene kadar sadece izlenme sayısı baz alınıyordu. Youtube bu yaptığı algoritma ile insanların izleyip kaliteli bulduğu videoların izlenme sayısının artacağını düşündü ve piyasada tutunan videoların kalitesinden ödün vermemesini amaçladı. Bunun aksine bu algoritma Youtube piyasasında çok kötü bir Clickbait furyası yarattı ve kalitesiz videoların insanların anasayfasına çıkmasına neden oldu.Şu an içinde bulunduğumuz Youtube algoritmasının bu kadar karmaşık ve komplike olmasının sebeplerinden biriside, Youtuber’ların Clickbait kullanımını aşırı suistimal etmeleridir.
2012-2016 yılları arasında Youtube algoritmasında video izleme süresine yer vermeye başladı. Yani izlenen video ne kadar uzun süre izlenirse öne çıkma şansıda o kadar artıyordu. Bu yenilik sayesinde Youtuberlar’ın çoğu videoları ellerinden geldiğince kesip kısa tutmaya çalıştılar. Sadece video bazında ilerlemeyen bu olay o platformda geçirdiğiniz tüm süre üzerindende hesaplanıyordu.Yani kimin videosu en çok izletirse Youtube o kişiyi ön plana çıkarıyordu.
2017 yılından sonra ise Youtube algoritması sırra kadem bastı. Yok olmadığı tabiki bir gerçek ama şu an algoritmanın nasıl işlediği konusunda sadece kabataslak fikirlerimiz var.
Elbetteki Youtube bu kadar büyük bir platform ve işyeri olduktan sonra izin verilmeyen içeriklerin yasaklanacağı aşikardı.Videolarında izleyiciye zarar verecek türde içerik barındıran Youtuberlar’ın videoları kaldırılıyor ve geçiçi veya kalıcı bir süreliğine kanalları kapatılıyordu. Bu yasaklama bile Youtube Algoritmasının bir örneği diyebiliriz.
Son olarak söylemek gerekirse Youtube Algoritması 2020 itibariyle, videonuzun ne hakkında olduğuna, ne kadar sürede olduğuna, kalitesine ve zarar verici içerik barındırıp barındırmadığına göre şekil alan bir haldedir.
Bir yorum bırakınız...