Windows Dizüstü Bilgisayarda Batarya Ömrü Nasıl Daha Uzun Süre Kullanılır? ∞

Windows Dizüstü Bilgisayarda Batarya Ömrü Nasıl Daha Uzun Süre Kullanılır?

windows batarya
Dizüstü bilgisayar kullanmanın en büyük dezavantajı, elektirik olmayan yerlerde bilgisayar kullanırken bataryanın bitiyor olmasıdır. Windows Dizüstü bilgisayarlarda batarya ömrünü daha tasarruflu kullanarak daha uzun üzere kullanabilirsiniz. Bu makalede dizüstü bilgisayarda bataryadan nasıl tasarruf ederek daha uzun kullanılacağından bahsedeceğiz. Bu makaleden bahsetmeden önce bataryanızın fiziksel durumunun nasıl olduğunu bu makaledeki bilgilerden faydalanarak öğrenebilirsiniz.

Pil tasarrufu modu

Windows 10’un yerleşik güç tasarrufu seçeneklerinden yararlanmanın en kolay yolu, Pil Tasarruf modunu kullanmaktır. Sistem kaynaklarını azaltır ve pil ömrünü uzatır.

Bu mod, dizüstü bilgisayarınızın pili yüzde 20’nin altına düştüğünde otomatik olarak etkinleşir, ancak bu ayarı isterseniz kendi kullanımınıza göre özelleştirebilirsiniz.

PC’nizin hangi pil modunda olduğunu kontrol etmek için, sağ altta yer alan görev çubuğunun bildirimler alanındaki pil simgesini tıklayın. Bir pencere geçerli pil ömrü yüzdesini ve güç modunun seviyesi görüntüler.

batarya performans ayarlama

Güç modunu seviyesini kaydırma çubuğunu sağa sola kaydırarak performans ayarlamasını yapabilirsiniz. En sağa getirdiğinizde en iyi performans olarak ayarlanır. Bu durumda batarya çabuk biter. En sola getirildiğinde batarya ömrünü daha uzun süreli kullanmak için ayarlanır. Bu nedenle bataryadan tasarruf etmek için kaydırma çubuğunu en sola getirin.

batayra tasarruf

Bu modun ne zaman otomatik olarak aktif olacağını değiştirmek istiyorsanız, Windows “Ayarlar” uygulamasını açın buradan “Sistem” ve ardından “Pil” seçeneğini tıklayın. Sağ tarafta “Pil Tasarruf ” sekmesinde aktivasyon noktası yüzde 20’den, otomatik etkinleştirme noktasını değiştirmek için kaydırıcıyı hareket ettirin.

Ekran Parlaklığını Azalt

Dizüsüt bilgisayar bataryasını en fazla azaltan unsur yüksek ekran parlaklık ayarıdır. Ekran parlaklığını azaltırsanız, dizüstü bilgisayarınızın güç kullanımını önemli ölçüde azaltırsınız.

ekran parlaklık

Ekran parlaklığını değiştirmek için Ayarlar> Sistem> Monitör’e giderek sağ tarafta açılacak  “Yerleşik ekran parlaklığını değiştir” başlığı altındaki kaydırma çubuğunu kullanarak yüksek olan ekran parlaklığını azaltabilirsiniz.

Uyku modu yerine Hazırda Bekletme Modunu Kullanın

Dizüstü bilgisayarınızın kapağını kapattığınızda veya bir süre müdahala etmediğinizde, Uyku moduna geçer. Bu düşük güç modu, sisteminize hızlı bir şekilde devam etmenizi sağlar, ancak pili kullanmaya devam eder. Zamanla, piliniz tamamen boşalacaktır.

Hazırda Bekletme modunu alternatif olarak kullanabilirsiniz. Geçerli Windows oturumunun anlık görüntüsünü sabit sürücüye kaydeder, böylece dizüstü bilgisayarınızı kapatabilirsiniz. Uyku modundan daha yavaş, ancak pil kullanımınızı daha uzun süre koruyacaktır.

Uyku modundan Hazırda Bekletme moduna hızlı bir şekilde geçmek için klavyenizdeki Windows + R tuşlarına basın ve ardından Windows Güç Seçenekleri menüsünü açmak için çalıştır kutusuna “powercfg.cpl” yazın. Sol kenar çubuğundan, “Güç Düğmelerinin Ne Yapacaklarını Seçin” i tıklayın.

güç düğmesi

Üst kısımdaki “Şu Anda Kullanılamayan Ayarları Değiştir” i tıklayın. Her açılır menüyü tıklayın ve “Uyku” yu “Hazırda Beklet” olarak değiştirin.

Bilgisayarınızı tamamen uyku moduna geçirme seçeneğini kaldırmak için, “Kapat Ayarları” bölümündeki “Uyku” yanındaki kutunun işaretini kaldırın. İşiniz bittiğinde, “Değişiklikleri Kaydet” i tıklayın.

Batarya Boşaltan Uygulamaları Devre Dışı Bırakın

Bilgisayarınızdaki bazı uygulamalar bataryanızı fazla tüketiyor olabilir. Bu nedenle hangi uygulamanın ne kadar enerji harcadığını öğrenmeniz gerekir. Hangi proramın ne kadar enerji harcadığını öğrenmek için;

Windows 10 “Ayarlar” uygulamasını açın ardından “Sistem> Pil”seçeneğini tıklayın. Geçerli pil yüzdesinin altında, “Hangi Pillerin Pil Ömrünüzü Etkilediğini Görün” bölümüne tıklayın.

batarya ömrü

Windows en fazla enerji harcayan uygulamaları listeler. Varsayılan olarak 24 saatlik bir liste gelir. Bunu altı saat veya bir hafta gösterecek şekilde değiştirebilirsiniz. Fazla güç harcaması yapan uygulamayı arka planda çalışmasını kapatabilirsiniz veya uygulama kullanmadığınız bir uygula ise bilgisayardan tamamen kadırabilirsiniz.

Bluetooth ve Wi-Fi’yi devre dışı bırak

Bluetooth ve Wi-Fi’yi kullanmadığınız sürece devre dışı bırakın. Bluetooth’u hızlı bir şekilde devre dışı bırakmak veya etkinleştirmek için, görev çubuğunun sağ alt köşesindeki Bildirimler simgesine ve ardından Bluetooth simgesine dokunun. Etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için Bluetooth simgesine tıklayın.

Wi-Fi’yi devre dışı bırakmak istiyorsanız, Windows Eylem Merkezi’ndeki ağ sembolünü tıklayın. Beliren ağ menüsünde, devre dışı bırakmak için “Wi-Fi” kutucuğuna tıklayın. Etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak için “Wi-Fi” kutucuğuna tıklayın.

Windows 10 Güç Sorun Gidericisini kullanın

Dizüstü bilgisayarınızın pil ömrü zayıfsa ve nedenini belirleyemiyorsanız, Windows 10 Güç Sorun Giderici’yi kullanabilirsiniz.

Windows 10 “Ayarlar” uygulamasını açın. Buradan, Güncelleme ve Güvenlik> Sorun Gider> Güç öğesine tıklayın ve ardından aracı etkinleştirmek için “Sorun Gidericiyi Çalıştır” seçeneğine tıklayın.

güç sorun giderici

Windows, geçerli ayarları pil ömrünü etkileyebilecek olası sorunlar için arayacaktır. Algılanan sorunları gidermek için eşleşmeyen ayarları otomatik olarak değiştirir.

Sorun giderme aracı çok profesyonel bir araç değildir. Ancak farkedemediğiniz basit sorunlar varsa onları bulur ve çözer.

Dizüstü bilgisayarınızın pil ömrü beklentilerinizi karşılamıyorsa, muhtemelen batarya ömrü bitmiştir. Batarya ömrünü kontrol edin. Batarya ömrü bitikse, bilgisayarınızı sık sık şarj edin ve mümkün olduğunca pil seviyesini yüzde 50’nin üzerinde tutmaya çalışın. Batarya bitikse kendinize yeni batarya satın alma zamanı gelmiştir.

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...