Windows bilgisayarda “C” sürücü diski önemlidir. Çünkü işletim sisteminin kurulu olduğu, sistem dosyalarının olduğu ve programların kurulu olduğu depolama alanıdır. Bu alanın temiz veya kirli depo olması bilgisayarınızın hızını belirler. Bilgisayarınızda ayrıca “D” olarak depolama alanı var ise bu alanda genelde resim, video, müzik gibi kişisel verilerinizi depolarsınız. Bu alan bilgisayar hızını etkilemez. Bilgisayar kullanımından en çok etkilenen alan “C” sürücü alanıdır.
Windows güncellemeleri, unuttuğunuz indirilen dosyalar ve varsayılan olarak her şeyin “C” sürücüsüne kaydedilmesi nedeniyle depolama alanı çabuk dolar ve bilgisayarı yavaşlatan gereksiz dosyalarla dolar. “C” sürücüsü kırmızı işaret verdiğinde kesinlikle bakıma ihtiyaç var demektir.
Windows Bilgisayarda “C” sürücüsünün temizlenmesinde izlenecek adımlar;
Gereksiz Kullanmadığınız Programları Kaldırın
Bilgisayarınızda kullanmadığınız depolama alanında yer kaplayan programları kaldırmalısınız. Bunun için; Denetim masası “Programlar ve Özellikler” penceresinde (Sol altta Başlat düğmesini sağ tıklattığınızda bulabilirsiniz), hangi programın hard diskte yer kapladığını görmek için listeden “Boyut” a tıklayarak sıralama yapabilirsiniz. Kullanmadığınız, bilmediğiniz ve çok yer kaplayan programları buradan kaldırabilirsiniz.
Disk Temizle
İlk yapılacak işlerden biri de Windows’un disk temizleme aracını kullanmaktır. Masa üstünde Bilgisayar simgesi olan “Bu Bilgisayar” veya “Bilgisayarım”a tıklayarak Windows Gezgini’ni başlatın, “C” sürücüsünü sağ tıklayın ve listeden “Özellikler” i seçin.
Özellikler penceresi açıldığında, yardımcı programı açmak için “Disk Temizle” ye tıklayın. Burada, “silinecek dosyalar” kutusunda, Sistem belleği hata dökümü dosyaları, Geri Dönüşüm Kutusu, günlük dosyalarını ayarlama vb. Gibi tüm onay kutularını seçin.
İstediğiniz tüm onay kutularını seçtikten sonra, yukarıdaki dosyaların kapladığı disk alanını boşaltmak için “Tamam” a tıklayın. Ne kadar alan boşaltırsanız, “C” sürücüsüde o kadar boş alana sahip olursunuz.
Hazırda Bekletme’yi Devre Dışı Bırak
Hazırda bekletme, bilgisayarınızı kapatırken mevcut durumu kaydeden kullanabileceğiniz kullanışlı bir özelliktir, böylece çalışmanızı sürdürdüğünüzde çalışmaya devam edebilirsiniz. Ancak, bu, işlemi kullandığınızda sabit diskinizdeki alan miktarı, RAM’inize yüklenme artacaktır. büyük miktarda disk alanını ve RAM’i meşgul eder. RAM kapanırken temiz kapanmaz kirli kapanır. Bilgisayarınız hatalarla kapanır ve kendini yenilemez. Bilgisayarın açılması ve kapanmasında da yavaşlama olur. Yani potansiyel olarak, sahip olduğunuzdan daha fazla RAM ve daha fazla disk alanı demektir. Bu nedenle bu özellik kullanışlı gibi görünse de bilgisayarı meşgul eden yanları daha fazladır.
Hazırda bekletme modunu devre dışı bırakmak için Windows “Denetim Masası” nı açın. Kontrol paneli açıldığında, “Güç Seçenekleri” ni seçin.
Yukarıdaki resimde olan Soldaki bölmedeki “Güç düğmelerinin yapacaklarını seçin”i tıklayın. Bu işlem sizi aşağı resimdeki “sistem ayarları” penceresine götürecektir.
Bu alanda “Şu anda kullanılmayan ayarları değiştir” seçeneğini tıklayın. Bu eylem tüm devre dışı bırakma seçeneklerini etkinleştirecektir. Hazırda bekletmeyi devre dışı bırakmak için aşağı doğru kaydırın ve “Hazırda Beklet” seçeneğinin onay kutusu işaretini kaldırın. Bilgisayar kapatma düğme seçeneklerinde “Hazırda Beklet” seçeneği artık olmayacaktır.
Tarayıcı Ön belleği ve Çerezleri Sil
Tarayıcı ön belleği ve çerezler gibi geçici İnternet dosyaları, “C” sürücü alanınızdan biraz fazla yer kaplar, bu nedenle bu geçici dosyaları temizlemeniz size boş alan açacaktır.
Chrome’da sağ üst 3 noktayı tıklayarak ; “Ayarlar -> Gelişmiş -> Gizlilik ve güvenlik” menüsünün en altında “Tarama verilerini temizle” ye gidin veya yine Chrome’da sağ üst 3 noktayı tıklayarak ;”Geçmiş”e gidin ve sol taraftaki menüde “Tarama verilerini temizle” tıklayarak temizliği yapabilirsiniz.
Firefox’ta “Seçenekler -> Gizlilik ve Güvenlik” e gidin, ardından “Geçmiş” in altında “yakın geçmişinizi temizleyin” i seçin.
Microsoft Edge’de “Ayarlar -> Tarama verilerini temizle -> Neyin temizleneceğini seçin” bölümüne gidin ve “Ön belleğe alınmış veri” ve “Tanımlama Bilgileri” seçeneklerini seçtiğinizden emin olun.
Tüm tarayıcılarda tarama geçmişini silme seçeneği genel itibari ile ayarlar kısmında ve Gizlilik ve Güvenlik, geçmişi temizle gibi seçenekler altında rahatlıkla bulabilirsiniz.
Sistem Dosyalarını Temizle
Windows güncellendikten sonra eski sistem dosyalarını “C” sürücüsünde “Windows.old” adı altında klasörler barındırmaktadır. Güncellemeden önce eski versiyonu silmeden önce yeni güncellemenin sorunsuz çalıştığından emin olun. Bazen kullanıcılar güncellemelerden memnun kalmaz ve eski güncelleme versiyonuna dönüş yapmak ister o zaman windows.old dosyasına ihtiyaç duyarsınız. Windows güncellemesinden memnunsanız eski Windows.old dosyasını silebilirsiniz.
1. Masa üstünde Bilgisayar simgesi olan “Bu Bilgisayar” veya “Bilgisayarım”a tıklayarak Windows Gezgini’ni açın, “C” sürücüsünü sağ tıklayın ve “Özellikler” i seçin.
2. Yine tekrardan “Disk Temizle” seçeneğini tıklayın, ardından açılan pencerede sol alttan “Sistem dosyalarını temizle“yi tıklayın.
3. Windows 10’da herhangi bir eski güncellemeniz var ise, “Önceki Windows yüklemeleri” onay kutusunu işaretleyin. Bu seçenek “windows.old” dosyalarını temizleyecektir. Windows 10 eski sürümleri için ise açılan pencerenin en üst kısmında “Windows Update Temizle” seçeneğinin kutucuğunu seçerek temizlik yaparsanız eski kullanılmayan güncellemeleri kaldıracaktır. Güncellemeniz olsa da olmasa bu işlemi yaparak “C” sürücüsünde genel bir temizlik sağlamış olursunuz. Temizlenmesini istediğiniz alanları işaretledikten sonra, sabit sürücüyü temizlemek için “Tamam” a tıklayın. Dosya boyutlarına bağlı olarak disk temizleme işlemi zaman alacaktır.
Windows güncelleme dosyalarına ulaşmaın kısa yolu da, “C:\Windows\SoftwareDistribution\Download” klasörüne gitmektir. Burada gördüğünüz tüm dosyaları silmeniz yeterli olacaktır.
Disk temizleme C: deki kişisel dosyaları siler mi?
Kişisel dosyaları silmez. Sistem temizliği olur. Atık vs dosyalar temizlenir. Ancak İndirilenler klasörü işaretli ise klasörün içindeki dosyaları siler.
eywallah