Windows Yedeklemede Kullanılan RAID Nedir? Ne İşe Yarar? | Sonsuz Teknoloji

Windows Yedeklemede Kullanılan RAID Nedir? Ne İşe Yarar?

Harddisk, Windows yedekleme ile uğraşmak yerine kullanabileceğiniz RAID sistemini ele alıyoruz.

raid

Windows yedekleme programı gibi işlemlerle uğraşmak istemiyorsanız, RAID size yardımcı olabilir. Çünkü bazen yedekleme yapmayı unuttuğunuz zaman dosyalarınızın silinmesiyle karşılaşabiliyorsunuz. Kimi zaman aniden elektrikler gittiğinde, kimi zaman ise harddiskiniz hasar gördüğünde kullanılamaz hale gelebilir. Bu durum hiç ummadığınız bir anda başınıza gelebilir ve önemli dosyalarınızın tamamen kaybolmasına neden olabilir.

Özellikle server bilgisayarda yedekleme işlemi yapmak çok önemlidir. Çünkü serverlar içerlerinde çok fazla önemli dosya bulundururlar ve bu dosyalar yedeklenmediği takdirde tamamen kaybolabilir. Ancak yedekleme yapmak size zor geliyorsa, bunun yerine kullanabileceğiniz basit bir yöntem var. RAID isimli yöntem sayesinde verilerinizi basitçe güvende tutabilir ve gönül rahatlığıyla bilgisayarınızı kullanmaya devam edebilirsiniz. Bilgisayar yedekleme Windows 10 ve diğer sürümlerde farklı yollarla nasıl yapılır diye düşünüyorsanız, RAID sistemini daha yakından tanımalısınız.

Bilgisayarı Harddiske Yedekleme İşlemlerde Kullanılan RAID Nedir? Ne İşe Yarar?

RAID, ingilizce “Redundant Array of Independent Disks”in kısaltmasıdır. RAID teriminin türkçe karşığı “Yedekli Bağımsız Disk Dizisi” anlamına gelmektedir. Harddisk, Windows yedekleme gibi işlemlerin yapılmasını sağlayan RAID, farklı seviyelerde ve birden fazla harddisk ile oluşturulan bir sistemdir. Bu sistemi kullanabilmek için seviyelere göre belirli sayıda harddiskiniz olmanız gereklidir. Daha sonra seviyelere ve hard disk sayısına göre RAID, dosyalarınızı seviyelere göre farklı yöntemlerle korumaya alır.

Örneğin, RAID 1 sistemi 2 disk ile çalışır ve harddiskte bulunan her dosya otomatik olarak yedeklenir. Yani bunu iki harddiskin tek disk gibi gözükmesi ve dosyaların bir tane gibi gözüküp ikişer tane olması gibi yorumlayabiliriz. Bu sayede ana harddisk arızalansa bile dosyalar kaybolmaz ve otomatik olarak dosyalar diğer hdd ile korunmuş olur. Ayrıca RAID, seviyelerine göre bilgisayarın performansının ve güvenliğinin artmasında da çok önemli bir rol oynar.

Windows Yedekleme Yapılmasını da Sağlayan RAID Seviyeleri Nasıl Çalışırlar?

Harddisk, Windows yedekleme gibi işlemlerinizi yapmadan önce bu seviyeler hakkında fikir sahibi olmanız daha doğru olacaktır Bilgisayarı harddiske yedekleme yöntemiyle veya farklı şekillerde çalışan RAID, farklı harddisk sayılarıyla çalışabilir. Şimdi sizler için bu seviyelerden bahsedeceğiz.

RAID 0 ve RAID 1

raid 0 raid 1

RAID 0 ve RAID 1, başlangıç seviyelerdir. Bu sistemlerde minimum iki tane harddisk kullanılması gereklidir. RAID 0 ile bilgisayarın performansı artar ve yazma hızı, kullandığınız harddisklerin toplam yazma hızıyla eşit değerdedir. Verileri kopyalama mantığıyla çalışan RAID 1 sisteminde kapasite diskin tümünde geçerlidir. Yani ana harddisk içerisinde bulunan her bir dosyanın kopyasını diğer diske oluşturarak çalışır.

RAID 2

raid 2

Windows yedekleme gibi işlemlerin yapılabileceği RAID 2 sisteminde minimum 14 disk gerekli. 14 diskin gerekli olduğu RAID 2 sisteminde 10 disk veri yazma için geri kalan 4 disk ise ECC (Error Correction Control) sorun giderme için kullanılır. RAID kartları üzerinde ECC sistemi bulunduğu için bu şekil RAID sistemi kullanılmaz. ECC bulunmayan RAID kartlarda, 14 harddiskin %70’lik kapasitesi kullanılmaktadır.

RAID 3

raid 3

Minimum 3 diskin kullanılması gerekilen RAID 3, bir harddiskin arızalanması haliyle diğerinin devreye girmesiyle çalışır. Yani RAID 3 sistemini uyguladığınızda bir harddiskiniz arızalansa bile diğeri devreye girer.

RAID 4

raid 4

RAID 4 sistemiyle de bilgisayar, Windows yedekleme gibi işlemler yapılabilir ancak yazma hızı düşüktür. Yazma hızının düşük olduğu bu sistemde yine aynı şekilde minimum 3 disk gereklidir. Veriler part, yani bölmeler halinde yüklendiği için yazma esnasında hızlı okuma yapar.

RAID 5

raid 5

Bütün disklere part bilgileri yazan RAID 5, minimum 3 disk ile çalışır. Diske yazılmadan önce veriler RAID kartı aracılığıyla partlara ayrılır ve ardından diske yollanır.

RAID 6

raid 6

RAID 5 ile oldukça benzer olan RAID 6, minimum 4 disk ile çalışır. RAID 6 sisteminde part bilgisinin yazıldığı ve oluşturulduğu disk sayısı 2’dir. Bu nedenle bu sistemde bazı hız problemleri yaşanabilir.

RAID 0+1

raid 0artı 1

HDD veya Windows yedekleme işlemlerinin yanı sıra yüksek performanslar için tercih edilen RAID 0+1, minimum 4 disk ile uygulanır. RAID 0 ve RAID 1 sistemlerinin birleştirilmesinden oluşur.

RAID 1+0

raid 1 artı on

RAID 1+0 diğer adıyla RAID Nesting, iki RAID 1 sisteminde verilen yapısal sistemle, RAID 0 seviyesinde birleştirilmesidir. Bu sistemde yine yüksek performans sağlar.

RAID 1+5

raid 15

Güvenlik yönünden oldukça güçlü bir sistem olan RAID 1+5, 2 adet RAID 5 sisteminin, RAID 1 sisteminde birleşmesini sağlar. Minimum altı disk ile çalışır. Büyük önem taşıyan verilerin korunmasında kullanılabilir.

RAID 5+0

raid 50

Performans ve güvenliğin birleşmesiyle bilinen RAID 5+0, minimum altı disk ile uygulanır. RAID 0 sisteminde iki adet RAID 5 sisteminin birleşmesiyle oluşur.

RAID 6+0

raid-60

Yüksek maliyete sahip olan RAID 6+0, yine güvenlik bakımından oldukça güçlüdür. Minimum sekiz adet disk ile çalışan sistem, iki RAID 6 sisteminin, RAID 0 sisteminde birleşmesiyle oluşur.

Harddisk, Windows yedekleme gibi işlemlerle uğraşmak yerine hem güvenlik hem de performans açısından önemli olan RAID sisteminden ve seviyelerinden kısaca bahsetmeye çalıştık.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...