Wordpress.org ve Wordpress.com Arasındaki Fark Nedir? | Sonsuz Teknoloji

WordPress.org ve WordPress.com Arasındaki Fark Nedir?

wordpress

Günümüzde artık ihtiyaç haline gelen web sitesi sahibi olmak ürünleri tanıtmada ya da sosyal görünürlüğü artırmada bir araçtır. Şayet siz programlama ve yazılım bilgisine sahip değilseniz wordpress nedir sorusuna verdiğimiz cevap  tam da size sunulan bir can simididir. Bu makalede sizlere web sitesi kurulumunda kullanılan iki wordpress platformu olan WordPress.org ve WordPress.com arasındaki farklardan bahsedeceğiz.

WordPress Nedir?

Wordpress, hiçbir kodlama bilgisi gerektirmeden web sitesi kurmamıza olanak sağlayan bir platformdur.  WordPress, hiçbir ücret ödemeden hızlı bir şekilde oluşturacağımız bir  içerik yönetim sistemidir. Bir çok şirket; müzik, video, blog vs. siteler  WordPress kullanıyor. Neden peki bir web site oluşturmada en kolay ve avantajlı yol wordpresstir? Çünkü wordpress bir içerik yönetim sistemine sahiptir. Kodlama bilgisi olmayan da rahatlıkla kullanabilir.

Web sitesi içeriğini oluşturma ve arama optimizasyonu oluşturmada siteler göz alıcı görseller ve videolar kullanmaktadır. Bu olanağa sahipsiniz aynı zamanda arama motorunda ön sıralarda çıkmak için de anahtar kelime seçimi özenle seçilirse sitenizin trafiğini artıracaktır.  WordPress iki olanağa sahiptir: WordPress.org ve wordpress.com.

WordPresste dört ana alan bulunmaktadır bunlar: Barındırma hizmeti (hosting), sunucu(server), web günlüğü (blog) ve alan adı (domain).

Hosting: bir web sitesinde kullanılan sayfaların, resimlerin, videoların vs. internet kullanıcılarının erişebileceği bir bilgisayarda  tutulmasıdır.

Server : Herhangi bir ağ üzerinde bir programı yahut da bir bilgiyi farklı kullanıcılara farklı sistemlere paylaştıran dağıtan donanım ya da yazılım işletim sistemidir. En önemli nokta ise sunucuların bir bilgisayar ağına bağlı olmasıdır.

Web Günlüğü (blog): insanlar ın yemek tarifleri gibi pratik bilgiler gibi günlük tutar gibi kendileri hakkında yazdıkları yazılara blog denir.

Alan adı (domain) : Bir kişinin ya da kurumun internetteki adresidir. Mesela sonsuzteknoloji.com sitesine girmek için web tarayıcının adres çubuğuna www.sonsuzteknoloji.com yazarak adrese ulaşırız. Burda sonsuztrknoloji.com alan adıdır.

WordPress.org ve WordPress.com Arasındaki Fark

WordPress nedir sorusunda vermemiz gereken cevaplardan biri de iki tane web site hazırlama aracı olan wordpress.org ve wordpress.com farkını bilmektir. Şimdi bize farklı özellikler sunan wordpress.org ve wordpress.com’un özelliklerini inceleyelim.

WordPress.org

WordPress.org‘un internette oluşturulacağı içerikleri sizin sunucunuz üzerinden oluşturduğunuz formatta devam eder. WordPress kurulumu bu sunucu üzerine yapılır. Barındırma hizmeti siteyi kuran kişi ya da şirket tarafından sağlanır. Buna self hosted denir. Yani sunucu, kullanıcının sorumluluğundadır.

WordPress.org açık kaynak yazılımını indirerek kendi web sunucunuza ekleyebileceğiniz bir alandır. Sonrasında beş dakikalık bir kurulum yaparak wordpress’i sunucunuza adım adım yüklemeniz gerekir. Ancak wordpress.org’u kullanmak için bir altyapı ihtiyaç vardır ve bu altyapıda şunlar bulunmalıdır: Sunucu, sürekli internet erişimi veya barındırma hizmeti ve sunucu ile ilgili teknik işlemleri yapacak bir bilişim uzmanı ve alan adı.

Peki alan adını nasıl alırız ? Alan adı satın almak için pek çok site mevcuttur. “Alan adı satın al “anahtar sözcüğü ile yapacağınız arama size pek çok sonuç verecektir. Alan adları genellikle senelik yapılır . Türkiye’de uzantısı com.tr, net.tr, org.tr şeklinde tr eklentili Türkçe alan adlarını ODTÜ  bünyesindeki www.nic.tr vermektedir.

WordPress İle Web Sitesi Oluşturma Adımları

WordPress.com

WordPress.com, sağlayıcı olmadan da sitenizi oluşturmanıza imkan sağlar. Bir web sitesinde olması gereken her şey wordpresste vardır.  WordPress alan adını yani Ip adresini kullanıcılarına ücretsiz sunar. Tema ve eklentiler de bu uygulamada ücretsizdir. Temalar web sitenin görünümünü değiştirme olanağı verdiği gibi eklentiler de web sitesinin işlevselliğini artırır. Kodlama bilgisi gerektirmez. WordPress nedir mi, dünyada milyonlarca kişi tarafından kullanılmakta ve her gün bu sayıya binler eklenmekte olan bir yazılım sistemi. Beş dakikada kurulan bu sitede tek yapılması gereken bir içerik oluşturmak ve bir düğmeye basmak. WordPress topluluğundan çevrimiçi yardım alma imkanı da sunuyor.

WordPress.com’un özellikleri şöyledir: İçeriklerin hangi donanımlarda saklanacağı, nereye kurulacağı, barındırma hizmeti gibi konuları düşünmenize gerek yoktur. Tüm bu işler WordPress tarafından çözümlenir. Buna hosted denir. WordPress.com daha bağımsız bir çözümdür. Bir alan adı veya bir web sunucusuna ihtiyaç duymaz. Kendi site adresiniz ile kendi web sitenizi oluşturabilir ve kısa sürede içerik oluşturup yayınlamaya başlayabilirsiniz. Eğer amacınız hemen bir şirket sitesi oluşturmak veya blog açmak ise WordPress.com’ı seçebilirsiniz. WordPress.com’daki 300’ü aşkın temadan birini seçerek sitenizin görünümünü değiştirebilirsiniz. Daha geniş kapsamlı işlevsellik için site istatistiklerinden Facebook’la birleşmeye kadar 20 adet kurulu eklenti mevcuttur.

WordPress.com, Webhosting için ödeme gerekmez. Alan adı gerekmez. Yazılım için ödeme gerekmez. Eklenti yükleyebilirsiniz. Kişiye özel tema yaratabilirsiniz. Kişiye özel CSS ekleyebilirsiniz. Web sitenize sosyal ağların işlevselliğini ekleyebilirsiniz. Topluluk forumlarına erişim ve kişisel destek sağlayabilirsiniz. WordPress hesabı açmanız gerekir. Özelleştirmeler ve özel temalar ücretlidir.

WordPress.com Kullanarak Web Sitesi Oluşturma

WordPress.com’da web sitesi oluşturmak için ilk yapmanız gereken İnternet tarayıcınızı açıp şu web adresini yazıp gitmektir: tr.wordpress.com Dizin sayfasında büyük bir “Web Sitesine başlayın ” düğmesi göreceksiniz.

wordpress kurulum

Bu sayfada, işletmenize uygun bir site kategorisi seçmeniz ve WordPress.com’a web sitenizin ne hakkında olacağını bildirmeniz gerekir.  Bu sayede size kategorinize uygun temalar sunulacaktır. Müşterilerinizin sizi nasıl görmelerini istediğinizi düşünerek uygun bir kategori seçin.

WordPress.com’un sunduğu çok sayıda temadan birini seçmeniz gerekiyor. Bu aşamada seçtiğimiz bir temayı daha sonra değiştirebiliriz. Uygun gördüğünüz bir temayı seçebilirsiniz. Şimdi ücretsiz wordpress.com adresinizi seçeceksiniz. Bu blog’unuzun URL adresi yani sizin alan adınız olacak.

Alan adınız, İnternet tarayıcısını açtığınızda çubuğunda şu şekilde görünecek : ornek.wordpress.com. Ücretsiz WordPress.com kullanarak web sayfanızı oluşturuyorsanız, alan adınızın sadece ilk kısmını değiştirebilirsiniz. WordPress.com’da özgün ve akılda kalıcı bir alan adı bulmanız gerekiyor. WordPress.com’da “sonsuzteknoloj.wordpress.com” sitenizi “sonsuzteknoloj.com” yapmak için ödeme yapmanız gerekiyor.

Alan adı seçimi daha önce kullanılmış bir alan adı olmamalı.  İyi bir alan adı fikri için biraz beyin fırtınası yapmak gerekir.Sitenizin içeriğine uygun bir alan adı seçmeniz uygun olur çünkü Çünkü arama motorları içeriğinizi aynı zamanda alan adınıza göre de kategorize eder. Karar verince, seç düğmesine basın.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...