WordPress İle Web Sitesi Oluşturma Adımları | Sonsuz Teknoloji

WordPress İle Web Sitesi Oluşturma Adımları

Wordpress web sitesi

WordPress, kısaca kodlama bilmeden web sitesi oluşturma platformudur. Web sitesi oluşturmak eskiden maliyetli ve uğraştırıcıydı. Her şeyin manuel olarak yapılması gerekiyordu ve işletmelerin, siteyi oluşturmak için on binlerce dolar tutacak fiyat ile bir firma ile çalışmaları gerekiyordu.

Profesyonel görünümlü bir site istiyorsanız, tek seçeneğiniz WordPress’di. Yıllar içinde işler çok daha ucuz hale geldi. Şimdi 600 TL’den daha düşük bir fiyata cilalı bir site elde etmek mümkün. Alan adını satın almak için yaklaşık 50-60 TL’dir. İyi bir şablon için 150–300 TL veya ücretsiz ve web site dosyalarını barındırmak ise ayda 30-70 Tl arasıdır.  WordPress ile site kurmak sadece daha ucuz değil, aynı zamanda çok daha kolaylaştı.

Neden WordPress?

Çoğu durumda, web sitenizi WordPress ile oluşturmanızı önemle tavsiye ederiz. Web sitenizi, çok az teknik uzmanlıkla çalıştırmanızı sağlayan açık kaynaklı bir platformdur. İnternetteki en büyük web sitelerinden bazıları WordPress ile kurulmuştur.  WordPress kullanan yüz binlerce popüler blog sitesi var. WordPress, tüm web sitelerinin % 33,4’ü tarafından kullanılıyor ve % 60,3’lük bir içerik yönetim sistemi olan Pazar payına sahiptir.

WordPress ile yapılan web sitelerinin en önemli avantajlarından biri çok fazla eklenti desteği vardır. Google tarafından desteklenir. Bu da WordPress’i tercih etmek için yeterlidir.

WordPress kullanmanın avantajlarından biri de SEO (Search Engine Optimization)’yu ciddi anlamda destekler. Arama motorlarında öne çıkma konsunda oldukca avantajlıdır. Diğer platformlarda hazırlanan web sitelerinde SEO çalışmasına WordPress’e göre daha fazla emek harcamnız gerekir.

WordPress ile Web Sitesi Oluşturma Kılavuzu

1. Adım: Bir ad seçin ve web siteniz için bir alan bulun

Keşke herhangi bir ismi istediğimiz gibi seçebilsek ve bu isim ile istediğimiz siteyi oluşturabilseydik. Maalesef alan adı sorgulamaya girdiğimizde, iyi alanların çoğunun alındığı gerçeğiyle yüzleşmek zorundayız. Alan adı, aktif olmasa bile birileri tarafından Alan adı ticareti için satın alınmış olabiliyor. Yani 60 TL’lik alan adını 500 TL hatta alan adının popülerliğine göre daha yüksek fiyatlara satılabiliyor.

Alan adı bulmak ve almak çok zor bir durumdur. Alan adı, web sitenizi oluşturmak için ilk ve en zor adımdır. Alan adı alırken dikkat etmeniz gereken noktalara bu makalede yer alan “Alan Adı (Domain) Nedir? alt başlığını okumanızı tavsiye ederiz.

2. Adım: Alan adınızı kaydedin

Alan adı tescil şirketi, alan adı satın alma (kaydetme) konusunda uzmanlaşmış ve yetkili bir şirkettir. Bir web barındırıcısı ise, web sitelerini barındıran sunucuları çalıştırma konusunda uzmandır. Alan adı satın almak için bir alan adı kayıt şirketi ve barındırma için bir web barındırıcısı kullanabilirsiniz. İkisini asla karıştırmayınız. Alan adı ve Hosting bir birinden farklı terimlerdir.

Hem alan adı hem de hosting hizmeti aynı firmadan teknik olarak  almak gerekir. İkisini de aynı firmadan satın almalsınız. Şunu yapmayın, alan adını bir firmadan alim daha sonra siteyi kurmaya başladığınızda da başka firmadan barındırma aldığınız da sorunlarla karşılaşmanız muhtemeldir.

3. Adım: Ne tür bir site oluşturduğunuza karar verin

Ne tür bir site oluşturacağınıza kara vermelisniz.  Sitenizin yapısını ona göre şekillendirmek için önemlidir. İşletme tanıtımı veya basit bir site kurmak için WordPress ile hiç uğraşmadan tıklamalarla ilerleyen ve hazır şablonlar sunan Wix gibi hızlı site kurma firmalarından faydalanabilirsiniz.

WordPress, kod kullanmadan web sitesi yapma platformu olsa da, orta seviye bilgisayara bilgisi gerektirecek müdahaleler yapılabilmektedir. Her şey hazır olsa da bazı durumlara müdahale etmek gerekir.

Blog Siteleri:  Blog sitesi oluşturma sitesi kuracaksanız WordPress kullanmanız gerekir. İnternetteki en büyük ve en tanınmış web sitelerinin bir çoğu blog sitelerdir. WordPress, tüm internet sitelerin % 30’undan fazlasının temelidir.

Diğer siteler: Başka bir vizyonunuz varsa yine WordPress kullanın. Buradaki en esnek platform WordPress platformudur. E-ticaret, basit portföyler, büyük içerik siteleri, pazarlama siteleri ve aklınıza gelen her şeyi yapabilirsiniz.

Bazı durumlarda sitenizi diğer platformlardan daha fazla özelleştirmeniz gerekebilir, ancak WordPress ile istediğinizi yapabilirsiniz. WordPress için İnternet’te çok fazla eklenti ve yardım alacağınız platform vardır. Kendinizi hızlı bir şekilde geliştirebilir ve sorunlarla karşılaşmanız durumlarda hızlı çözümlere ulaşabilirsiniz.

İster sitenizi elinizle inşa etmek isteyin, isterse sizin için yapacak bir çevrimiçi pazarlama ajansınız olsun, WordPress‘

i kullanmak size avantaj sağlar. Herhangi bir kodu düzenlemek zorunda kalmadan sitenizdeki temel öğeleri düzenleme olanağı verir ve size zamandan tasarruf sağlar.

4. Adım: Web siteniz için bir barındırıcı (Hosting) edinin

WordPress, web sitenizi oluşturmak için kullanacağınız araçtır. Ancak, sitenizin dosya verilerini depolayacak ve siteyi ziyaret eden herkesin kullanımına sunacak bir ana bilgisayara da ihtiyacınız vardır. Bunun için hosting firmalarından destek almanız gerekir. Firmalar zaten hem alan adı (domain) hem de barındırma alanı satışını birlikte yapmaktadır. Bu nedenle kendinize araştırma yaparak iyi bir firma bulmanız gerekir. Alan adını kullanarak kendi evinizdeki bilgisayarınızdan yayınlayamazsınız. Alan adını yayınlamayla yetkili olan firmalardır.

5.Adım: Hosting’e WordPress yükleme

Alan adı ve barındırma edinip gerekli ayarları hosting firmanızın yardımı ile yaptıktan sonra WordPress’in en sürümünü resmi sitesinden indirin. İndirdiğiniz dosyaları rar arşivinden çıkarın.

Dosya aktarımı yapmak için FileZilla gibi FTP dosya aktarma programlarını kullanın. Gerekli ayarları ve şifreleri hosting firmanızı size verecektir. Firmalar genelde bu konuda yardımcı olmaktadır. FTP, bağlantılarını yaptıktan sonra WordPress dosyalarını barındırma alanında size sunulan depolama alanına dosyaları aktarın ve tarayıcıdan alan adınızı girerek kuruluma başlayın. WordPress, kurulumuna ilişkin detaylı bilgiler Youtube’da videolu olarak anlatımı fazlasıyla vardır.

6.Adım: WordPress Tema yükleme

Kurulum bittikten sonra en önemli yapacağınız işlerden biri tema belirlemek olacaktır. WordPress, web sitenizin nasıl görüneceğini belirlemek için temaları kullanır. Web sitenizin amacına göre temanızı belirleyin.

Wordpress tema

WordPress’e tema yükelemek için;

Tema ayarları, WordPress kenar çubuğu menüsünde ‘Görünüm’ seçeneğinin altında “Temalar” sekmesini tıklayın.  Yükleme seçeneğini görmek için “Yeni ekle” seçeneğini seçin. Bu alanda karşınıza bir çok tavsiye edilen tema seçenekleri çıkacaktır. Bunları test ederek tema seçmi yapabilirsiniz. Tamamen ücretsiz veya kısmi olarak ücretsiz temalar vardır. Eğer dışarıdan ücretli bir tema aldıysanız ve dışarıdan dosya yükleyerek tema yüklemek istiyorsanız “Tema Yükle”ye tıklamanız gerekir. Sıkıştırılmış zip dosyasını seçerek temanızı yükleyebilirsiniz.

7. Adım: Web sitenize içerik ekleyin

WordPress web sistesini eklentilerle güçlendirebilirsiniz. WordPress birçok eklenti ile desteklenmektedir. Eklentilerle web sitesini yapılandırabilirsiniz. Her ne yaparsanız yapın ana şablon içerik ve sayfalardır. Web sitesinde bundan sonra yapacağınız şey siteniz için içerik oluşturmaktır.

Ana sayfa –WordPress temanızın genellikle bu sayfa için ayarları vardır. Her temanın ayarı farklıdır. Temanızın özelliklerine göre Anasayfayı yapılandırabilirsiniz.

Yazılar – Bu kısım yazı içeriği oluşturacağınız alandır. Özellikle blog siteniz varsa bu alanı sürekli kullanacaksınız demektir.

Sayfalar – Bu alan yazı içeriği dışında oluşturacağınız sayfalar içindir. “İletişim”, “Hakkımızda” gibi sayfalar bu alandan oluşturulur.

8. Adım: Web sitenizi geliştirmeye devam edin

Bu noktada, harika görünen ve tamamen işleyen bir siteniz var. Sitenize yapabileceğiniz çok fazla ekstra yapılandırma var. Bundan sonra yapacağınız, WordPress geliştirmeleri tamamemen hedeflerinize bağlıdır. Web siteniz ilk kurulduğu gibi kalmayacaktır ve kalmamalıdır. Zamanla talepelerinize göre araştırmalar yaparak eklentilerle web sitenizi geliştirin.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...