Profesyonel seviyede dijital video düzenleme programı olan Adobe Premiere Pro CC, özellikle ekip çalışması söz konusu olduğunda bir profesyonel video düzenleyicisinin ihtiyaç duyduğu her şeye sahiptir. Adobe Premiere Pro, güçlü yetenekleri, eşsiz araç kataloğu ve sıradanlıktan uzak arabirimi sayesinde endüstri standartlarını karşılayan bir video düzenleme yazılımı olarak mevcut yerini fazlasıyla hak ediyor.
Devasa uygulamaya son olarak 360 VR, HDR video, Lumetri Renk aracı ve 4K ve 8k için destek eklendi. Ayrıca sınıfında lider ekip çalışması yetenekleri de ekledi. Tüm bunlar Premiere’i pek çok yazılım teknoloji sitesinde, bir profesyonel video düzenleme yazılımı olarak “editörün seçimi” ödülüne layık kılıyor.
Apple’ın, Final Cut Pro X’i son güncellemesinden sonra verdiği araya karşın, Adobe, profesyonel video düzenleme yazılımı Premiere Pro CC’ye en yeni araçlar ekleyerek ve arayüzünü geliştirerek ilerlemeci ve gelişimci bir yaklaşım izlemeye devam ediyor.
Sistem gereksinimleri ve incelemeye geçmeden önce uygulamanın artı ve eksi yönlerine bir göz atalım.
Artı Yönleri
- Temiz, enek bir arayüz
- Çok sayıda organizasyonel araç,
- Duyarlı hız,
- Video düzenlemede üstün güç.
- Video prodüksiyon uygulamalarının zengin ekosistemi.
- Mükemmel stabilizasyon.
- Sınırsız çoklu kamera açıları.
Eksi Yönleri
- Medya için anahtar kelime etiketleme olmaması
- Bazı tekniklerin hala After Effects veya SpeedGrade gibi ek uygulamalar gerektirmesi
Adobe Premiere Pro CC Sistem Gereksinimleri
Sisteminizin Premiere Pro’yu çalıştırmak için minimum özellikleri karşılaması gerekir. Buna ilişkin bilgileri bu başlık altında bulacaksınız.
Buradaki sistem bilgileri Haziran 2020 (14.3), Mayıs 2020 (14.2), Nisan 2020 (14.1), Mart 2020 (14.0.4), Şubat 2020 (14.0.3), Ocak 2020 (14.0.1) ve Kasım (14.0) sürümleri için geçerlidir.
Adobe Premiere Pro CC Sistem Gereksinimleri
İşlemci: En az 6. nesil ve üstü Intel ya da Amd eşdeğeri. Tavsiye edilen işlemci: 7 nesil ve üstü İntel ya da Amd muadili.
İşletim sistemi: Microsoft Windows 10 (64 bit) 1803 sürüm veya üzeri. 1809 ve üstü tavsiye edilir. Mac bilgisayarlar için macOS v10.13 ya da üstü.
Ram: En az 8 GB ram. HD media için 16 GB, 4k ve 8k için ise en az 32 GB
Ekran Kartı: En düşük 2 GB VRam. 4 GB VRam ise tavsiye ediliyor. Ekran kartı olarak NVIDIA GeForce GTX 970 ve NVIDIA Quadro RTX 8000 arasındaki tüm seriler Windows Cuda kategorisinde tavsiye ediliyor.
Windows OPENCL kategorisinde ise AMD FirePro W7170M ve AMD Radeon Pro W5500 arasında bulunan tüm seriler tavsiye ediliyor.
Mac Metal’de ise AMD Radeon Pro Vega 48 ve AMD FirePro D300 arasındaki tüm sürümler uygun. Entegre grafik seçeneklerinde ise Intel® Iris™ Plus Graphics 640/650 ve Intel® HD Graphics 5000 arasındaki seriler tavsiye edilmektedir. Tam listeye ulaşmak için Adobe’un GPU Acceleration sayfasına göz atabilirsiniz.
Depolama Alanı: Premiere kurulum için 8 GB’lık bir alana ihtiyaç duyuyor. Kurulum sırasında ilave boş alan gerekeceğini unutmayın. Hızlı kurulum ve kullanım için dahili bir SSD’nin de tavsiye edildiğini eklemek gerekir.
Ekran Çözünürlüğü: En az 1200×800 ekran çözünürlüğü gerektiren uygulama için 1920×1080 ve üstü çözünürlükler tavsiye ediliyor.
Ses Kartı: ASIO uyumlu veya Microsoft Windows Sürücü Modeli destekleyen bir ekran kartı yeterli olacaktır.
Uygulama Arayüzü
Premiere Pro, iyi görünümlü, esnek bir arayüze sahiptir. Başlangıç görünümü, üzerinde çalıştığınız projelere hızlı bir şekilde ulaşmanıza, yeni projeler başlatmanıza veya Adobe Stock’ta arama yapmanıza yardımcı olur. Koyu program penceresi kliplerinizi kolay ulaşılabilir hale getirir. Montaj, Düzenleme, Renk, Efektler, Ses ve Başlıklar gibi işlevler arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz. Bunları düzenleyebilir veya kendi özel çalışma alanlarınızı oluşturabilir, hatta panellerinden herhangi birini çekebilir ve ekranlarınızda istediğiniz yere sabitleyebilirsiniz. Arama terimlerine göre içerik bölmeleri oluşturabilirsiniz.
Varsayılan olarak düzenleyici, kaynak önizleme sol üstte, proje önizleme sağ üstte, proje varlıklarınız sol altta ve zaman çizelgesi sağ altta olacak şekilde dört panelli bir düzen kullanır. Tercihe göre kontrol düğmeleri ekleyebilir ve kaldırabilirsiniz. Daha temiz bir arayüz için varsayılan olarak bir grup öğe ekrandan kaldırmıştır. Birçok editör, bir projede gezinmek için J, K ve L gibi klavye kısayollarına güvendiğinden, daha az düğme ve daha temiz bir ekran çok mantıklıdır. Adobe bu yeni düzeni ile çok esnek bir arayüz ile karşımıza çıkıyor.
Grafikler ve efektler
Bir başka özellik de eklenmesinin neden bu kdar uzun sürdüğü merak konusu olan Premiere Pro ile After Effects özel efektleri extravaganza arasındaki renk tutarlılığı. Preferences>General’e giderseniz, “enable colour display management” adlı yeni bir onay kutusu görürsünüz. Bu, iki program arasında özel bir renk hattına hattına sahip olursunuz. Bu özelliğin GPU hızlandırmayı gerektirdiğini hatırlatmak gerek. Kuşkusuz pek çok video yapımcısının uzun süredir beklediği bir gelişme.
Adobe, Premiere Pro’nun görsel efekt yeteneklerini geliştirme süreci bununla kısıtlı değil. After Effects şablonlarını doğrudan Premiere Pro içinden zaten kullanabilirsiniz, ancak bunun için artık After Effects’in yüklü olması gerekmiyor. Bu da potansiyel olarak birkaç gigabayt tasarruf edilebileceği anlamına geliyor.
Projenizdeki Klipleri Kırpma
Premiere Pro, dört düzenleme türünü (Roll, Ripple, Slip, and Slide) sunmaya devam ediyor ve buna Regular Trim modu ekleniyor. Hepsine zaman çizelgesinin solundan açıkça erişilebilir. İmleç şekli ve rengi, ne tür bir düzenleme yaptığınız hakkında görsel ipuçları veriyor.
Hoş bir dokunuşla, fare düğmesini basılı tutarak bir klip düzenleme noktasını taşırken (çift tıklayarak) önizleme penceresinde her iki klibin bir görünümünü açar. Düzenleme noktasını çift tıklatırsanız, giden ve gelen kareleri gösteren Trim moduna geçer.
Adobe Photoshop görüntü katmanlarında olduğu gibi, Premiere Pro’daki katman desteği ayarlamalar uygulamanıza olanak tanır. Bunlar, altındaki tüm parçaları etkiler. Proje panelinde sağ tıklayarak yeni bir ayarlama katmanı oluşturursunuz. Ardından, zaman çizelgenize sürükleyerek efektler uygulamaya başlayabilirsiniz.
Ekip Çalışması
Premiere Pro’daki yeni özellikler listesinde yeni ekip çalışması özellikleri üst sıralarda yer alıyor. Creative Cloud Libraries, varlıkları çevrimiçi olarak depolamanıza ve düzenlemenize izin verirken beta Team Projects özelliği, After Effects kullanan editörlerin ve hareketli grafik sanatçılarının gerçek zamanlı iş birliği yapmalarını sağlar. Teams özellikleri yalnızca kullanıcı başına aylık 29,99 ABD doları olan işletme düzeyi hesaplar için kullanılabilir. Herhangi bir Premiere kullanıcısı, ayarları farklı PC’lerden ve konumlardan düzenlemek için Creative Cloud ile senkronize edebilir.
360 VR Video
Premiere, 360 derece VR görüntülerini izlemenizi ve görüş ve açı alanını değiştirmenizi sağlar. Bu içeriği, standart kırmızı ve mavi gözlükleri kullanarak 3D olarak görebileceğinizi söylemenin süslü bir yolu olan anaglifik biçimde görüntüleyebilirsiniz. Videonuzu bir VR Başlık ekranın görünümü ile de ön izleyebilirsiniz.
Bununla birlikte, program dikdörtgen biçime dönüştürülmedikçe Samsung Gear 360 çekimlerini açamadığı yönünde geri bildirimler de mevcut. Corel VideoStudio, CyberLink PowerDirector ve Pinnacle Studio adlı uygulamaların bu dönüşüme ihtiyaç duymadan görüntüleri açabildiğini ekleyelim. Bu uygulamalarda da düzleştirilmiş bir görünümün yanında küresel görünümü göremezsiniz, ancak VR düğmesini önizleme penceresine eklerseniz bu görünümler arasında kolayca geçiş yapabilirsiniz.
Çoklu Kamera Açısı Düzenlemesi
Premiere’deki çoklu kamera artık yalnızca sistem özelliklerinizle sınırlı olan sınırsız sayıda açıya sahip olabilir. Final Cut Pro X, sadece 64 açı ile çalışmanıza izin verir, ancak çoğu projenin daha fazlasına da ihtiyacı yoktur. Premiere’de kliplerinizi seçip sağ tıklama veya Clip menülerinden Create Multi-Camera Source Sequence’u seçip bir senkronizasyon yöntemi seçebilirsiniz. Program artık seslerine göre klipleri senkronize etmekte iyi bir iş çıkarıyor. Bu zaman kodu olmadığı için DSLR çekim klipleri için yararlı bir gelişmedir. Final Cut’ta olduğu gibi, Çoklu Kamera Monitörü, kompozit video oynatılırken açı değişikliklerini, açının döşemesini veya ilgili sayıyı tıklatarak kaydetmenizi sağlar. Daha sonra kesimleri normal düzenleme araçlarıyla ayarlayabilirsiniz.
Renk Ayarlamaları ve Efektleri
Premiere’deki Lumetri Color Tools, programı video için Photoshop durumuna getirir. Bu araçlar, çok çeşitli film ve HDR görünümleriyle birlikte önemli miktarda renk manipülasyonu sunar. Her biri keyframelerle etkinleştirilebilen beyaz dengesini, pozlamayı, kontrastı, açık tonları, gölgeleri ve siyah noktayı ayarlayabilirsiniz. Saturation, Vibrance, Faded Film ve Sharpen ayarları da mevcuttur. Ancak eğriler ve renk skalası seçenekleri gerçekten etkileyici. Ayrıca, mevcut karenin kırmızı, yeşil ve mavi orantılı kullanımını gösteren çok güzel bir Lumetri Scope görünümü de var.
Bu efektlerden herhangi birini yalnızca çokgenlerden oluşturabileceğiniz maskelenmiş alanlara veya bir kalem aracı kullanarak uygulamayı seçebilirsiniz. Final Cut Pro X’in bitişik sahnelerde tutarlılık sağlayan otomatik renk eşleme özelliğine kıyasla After Effects veya SpeedGrade kullanmak gerekmekte.
Ses Düzenleme
Premiere Pro’nun Ses Mikseri, tüm zaman çizelgesi parçaları için kaydırma, denge, VU metre, kırpma göstergelerini gösterir. Proje oynatılırken ayarlamalar yapmak için kullanabilirsiniz. Zaman çizelgesine bir ses klibi bıraktığınızda yeni parçalar otomatik olarak oluşturulur ve Standart, mono, stereo, 5.1 ve adaptif gibi türleri belirtebilirsiniz. VU sayaçlarını veya kaydırma kadranlarını çift tıklatmak, seviyelerini sıfırlayacaktır.
Zaman çizelgenizin yanındaki ses ölçerler yeniden boyutlandırılabilir. Program ayrıca donanım denetleyicilerini ve üçüncü taraf VSP eklentilerini de destekler. Adobe Audition yüklüyse, Adaptive Noise Reduction, Parametric EQ, Automatic Click Removal, Studio Reverb ve sıkıştırma gibi gelişmiş teknikleri kullanabilirsiniz.
Başlıklar ve Altyazılar
Tahmin edebileceğiniz gibi, Premiere Pro başlıklar ve altyazılar için zengin metin seçenekleri sunar. XML veya SRT dosyalarını içe aktarabilir. Adobe Typekit fontları da dahil olmak üzere çok çeşitli fontlar elde edersiniz. Satır aralığı ve karakter aralığı, yuvarlanma, tarama, döndürme, opaklık, doku ve daha fazlasını seçebilirsiniz. Photoshop’ta olduğu gibi, herhangi bir yazı tipine konturlar ve gölgeler uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, gelişmiş metin animasyonu için After Effects gerektirir.
Çıktı ve Performans
Filminizi düzenlemeyi bitirdiğinizde Premiere’in dışa aktar seçeneği, istediğiniz formatların çoğunu sunar. Kodlayıcı, cep telefonları, iPad’ler ve HDTV’ler gibi tek bir işte birden çok cihazı hedeflemek için toplu kodlama yapmanızı sağlar. Premiere ayrıca Final Cut’ta olduğu gibi medya dosyalarını H.265 ile dışa aktarabilir. Ancak Final Cut’ta bu işlevsellik için ayrıca Compressor 4’ü 49.99 $ karşılığında satın almanızı gerektirir.
Sonuç
Premiere Pro CC’nin profesyonel bir video düzenleyicisinin ihtiyaç duyduğu her şeyi yapabileceğini inkâr etmeye gerek yok. Ekip çalışması özellikleri söz konusu olduğunda Adobe’un profesyonel video düzenleme yazılımı sektöre liderlik ediyor. After Effects, Photoshop ve tüm CC paketi ile yakın entegrasyonu da göz kamaştırıyor. Böylesi kısa bir incelemenin bile yeterli gelmeyeceği muazzam yeteneklere sahip büyük bir program. Devasa araç seti ve zengin ekosistemiyle Adobe Premiere Pro CC, profesyonel video düzenleme yazılımı pek çok yazılım ve teknoloji sitelerinde Editörlerin Seçimi ödülünü kazandı. Apple Final Cut Pro X’in arayüzü bazı açılardan daha yenilikçi. Ancak Premiere roller, sesler ve klip bağlantıları gibi çok yararlı araçlar ekleyerek kategori liderliğine ortak oluyor.
Bir yorum bırakınız...