Mevcut olan dizüstü bilgisayarınıza Windows 10 kurduysanız ya da bu işletim sistemine sahip yeni bir bilgisayar satın aldıysanız pil tüketimi hakkında bilmeniz gereken noktalar vardır. Bilgisayarların pil ömrünü tespit etmek ve kontrol altına almak artık daha kolay ve pratiktir.
İşletim sisteminde bulunan uygulamaların arka plandaki hareketlerini azaltarak ya da yükselterek bilgisayarın pil gücünü değiştirmek mümkündür. Hemen hemen bütün teknolojik aletlerde pil gücü ayarları bulunmaktadır. Özellikle dizüstü bilgisayarlarda daha çok dikkat edilen bu özellik, şarjın belli bir orana düştüğünde aktif hale gelmektedir. Aktif bir şekilde devreye giren pil tasarrufu bilgisayarın kullanımının biraz daha uzatılmasını sağlamaktadır.
Windows 10’daki Uygulamalar Ne Kadar Pil Tüketiyor?
Birkaç küçük adım ile uygulamaların pil tüketimi görüntülenebilmektedir.
- Windows 10 işletim sistemine sahip olan dizüstü bilgisayarda sol alt köşede yer alan başlat butonuna tıklanır.
- Ekranda açılan menüden ‘ayarlar’ sekmesine tıklanır.
- “Ayarlar” bölümünden “Sistem” butonuna tıklanır.
- Sistem ayarlarında yer alan sol kısımdaki seçeneklerden “Pil” sekmesine tıklanır.
- Açılan ekranda ‘hangi uygulamaların pil ömrünüzü etkilediğini görün’ uyarısına tıklayın. Bazı dizüstü bilgisayarlarda bu ifade yerine ‘pil kullanımı’ yer almaktadır.
- Tıkladıktan sonra çoktan aza doğru sıralanmış bir şekilde bütün uygulamaların pil kullanımı yüzdeleri ekranda çıkacaktır.
- Hiç kullanılmadığı halde bazı uygulamaların dahi pili etkilediği görülecektir. Bu durumun nedeni arka planda kullanılmıyorken bile bu uygulamaların aktif olmasıdır. Bildirim gönderme, bilgi alma ya da bilgi verme amaçlı bütün uygulamalar Windows 10 işletim sistemlerinde çalışmaktadır.
- ‘Arka plan uygulama ayarlarını değiştir’ ifadesine tıklanarak uygulamalar devre dışı bırakılabilir. Kullanıcılar kendi tercihlerine göre uygulamaları aktif veya pasif hala getirebilmektedir.
Pil Ömrünü Uzatmanın Yolları Nelerdir?
Dizüstü bilgisayarlarda pil ömrünü uzatmanın bazı pratik yolları vardır. Bunlar:
Ekran Parlaklığı
Dizüstü bilgisayarlarda pil kullanımını uygulamalar kadar ekran parlaklığının yüksek verimde olması da etkiler. Saatlerce ekran başında olan kişilerin ekran parlaklığını düşürmesi hem gözlerinin yorulmamasını hem de bilgisayar pilinin daha uzun süreli gitmesini sağlar. Düşük ekran parlaklığında bilgisayar kullanımına geçen kişilerin pil ömründeki değişiklikleri fark etmesi kaçınılmazdır.
İlgili: Windows Dizüstü Bilgisayarda Batarya Ömrü Nasıl Daha Uzun Süre Kullanılır?
Masaüstü Arka Planı
Açık ve parlak tonlarda arka plan kullanmak görüntüyü oluşturmak için piksellerin daha fazla ışık toplamasına neden olur. Windows 10 işletiminde daha fazla piksel ve daha fazla ışık alımı ise daha çok enerji tüketimi anlamına gelir. Doğal olarak enerji tüketimi arttığında pil tüketimi de artacak ve pilin ömrü azalacaktır. Koyu tonlarda arka plan seçmek tam tersi bir etki yarattığından dolayı pil tasarrufuna yardımcı olmaktadır.
Klavye Işığı
Ekran ışığı gibi klavye ışığı da pil ömrünü yüksek miktarda etkiler. Klavye ışıklarının açık olması dizüstü bilgisayarın daha fazla enerji tüketmesine neden olur. Bu yüzden özellikle gün ışığında klavye aydınlatmasının kullanılmaması tavsiye edilir.
Pil Tasarrufu Modu
Pil seviyesi belli bir yüzdeye geldiğinde devreye giren pil tasarrufu dizüstü bilgisayarların kullanımını arttırmaya yarar. Her kullanıcının Windows 10 işletim sisteminde daha uzun süre kullanım sağlaması adına pil tasarrufu modunu açık konuma getirmeleri tavsiye edilir. Otomatik bir yüzdeye ayarlanmış olan pil tasarrufu modu tercihen değiştirilebilir.
Uygulama Güncellemeleri
Dizüstü bilgisayarlarda kullanılan uygulamalar belirli dönemlerde bazı güncellemeler alır. Bu güncellemeler bilgisayar şarjının prize bağlı olduğu zamanlarda yapılır. Bu şekilde mevcut olan pil gücü etkilenir. Prize bağlı bir şekilde yapılmayan güncellemeler sırasında pil gücü büyük oranda düşüş yaşar.
Çok bilgili bir Site Tavsiyemdir girin bi gezin
Bilgisayarım daha yeni olmasına rağmen pili hızlı bitiyordu. Söylediklerinizi yaptım ve düzeldiğini şimdiden anlayabiliyorum. Çok teşekkür ederim, bilgilendirici bir yazı.