Android’de “do not disturb” rahatsız etmeyin özelliği otomobiller için genişletiliyor.
Google, Pixel 2 ve Pixel 2 XL ile yeni “rahatsız etmeyin” modu ekledi: Telefon araçta olduğunuzu otomatik olarak tespit eder ve o sırada aldığı uyarıların ve bildirimlerin sayısını azaltır.
İnsanların, araç sürmeye başlamadan önce telefonlarını sessiz bırakılması gerekir ancak bu pek yapılmaz. Sessiz alınsa dahi titreşim sesi duyulduğunda telefonu kontrol ederiz. Bu da araç sürerken dikkatimizi dağıtır.
Android’de Do Not-Disturb, kullanıcının manual olarak telefonu sessize alması işleminden daha farklıdır. Yeni Do-Not-Disturb araçtayken ne zaman açıp kapatacağını otomatik olarak kendi seçecek.
Bunu, Aktivite tanıma’yı kullanarak, farklı türdeki seyahatleri ayırt etmek için tutumlu Android algılayıcı merkezi’ndeki çeşitli sensörlerden gelen hareket geri bildirim Bluetooth ve WiFi ile izleyen AI (yapay zeka) tabanlı bir sistem kullanarak yapıyor. Telefon, sürüş olduğuna karar verdiğinde, gelen mesajları ve bildirimleri otomatik olarak sessiz yapar. Bununla birlikte, gelen çağrılara, navigasyon talimatlarının ve herhangi bir sesli etkileşim olduğu gibi arabanın Bluetooth bağlantılı ses sistemi üzerinden yapılmasına da izin veriyor. Burada amaç telefonu ele almadan farklı cihazlara bağlanılarak kullanılmasını sağlamaktır. Telefon ile teması minimize etmek.
Android Google mühendislerine göre; Ürün, sürüş esnasında dikkati dağıtan şeyleri sınırlandıracak şekilde tasarlandı. Aynı zamanda kullanıcıların navigasyon veya diğer benzer uygulamaları kullanmaya devam edebilecekleri şekilde uygulanacak.
Geliştiriciler, 2018 başlarında daha çok özellik gelecek. Üçüncü parti geliştiriciler ve cihaz üreticileri için yeni bir uygulama olacağına inanılıyor. Etkinlik tanıma geçiş API’sinin adı da aynı, Android’de “rahatsız etme” yeteneği daha da güçlü olacak.
Google yolda iken telefonu daha az dikkat dağıtıcı yapmaya çalışacak. Apple’ın iOS 11, isteğe bağlı olarak sürüş esnasında tercihe bağlı olan “rahatsız etmeyin” ekledi hem sensörlere, hem de iPhone’un araç içi Bluetooth sistemine bağlanıyor. Aktif edildiğinde, iPhone, çağrı geldiğinde otomatik olarak telefona cevap veriyor. Yalnızca Favorilerden (veya art arda iki defa çalanlardan) arama yapmaya izin veriliyor.
Teknoloji ile birlikte, araç içerisinde telefon, radyo navigasyon, canlı trafik bildirimleri, sosyal medya, mesajlaşma ve daha fazlası sürücünün dikkatinin dağılmasına sebep olmaktadır. Bu da kaza olayları son yıllarda giderek arttırmıştır. Bunlara rağmen telefondan vazgeçemiyoruz. En azından bu sorunları bu tip uygulamalarla asgariye indirmek faydalı olacaktır.
Bir yorum bırakınız...