GSM tabirini daha önce mutlaka görmüş ve merak etmişsinizdir. Bizde bu tabirin ne anlama geldiğini ve bu teknolojinin ne işe yaradığını sizlere kısaca anlatmak istedik.
Bir mobil iletişim standardı olan GSM, daha önce birçok kez karşınıza çıkmış olabilir. Özellikle bir SIM kart alırken veya telefonunuzda dolaşırken bu tabire denk gelmiş olabilirsiniz. Bu tabirin yani teknolojinin ne olduğunu merak ediyorsanız şu an doğru yerdesiniz. Başta bu teknoloji kafanızı biraz karıştırabilir ancak endişelenmenize gerek yok. Çünkü yazımızda size bu teknolojiyi olabildiğince basit şekilde açıklamaya çalışacağız. Lafı daha fazla uzatmayalım ve kafanızda oluşan soruları yazımızda gidermeye çalışalım.
GSM Nedir?
GSM dünya üzerinde mobil iletişim için kullanılan bir teknolojidir. Bu teknolojiyi aslında telefon ve SIM kart sahibi olan herkes aktif olarak kullanıyor. Yani siz farkında değilseniz bile bu teknoloji aslında sizin hep yanınızda. Teknolojinin ne olduğuna gelecek olursak, bu teknoloji sizin başkalarıyla iletişim kurmanızı sağlıyor. Yani telefonunuzdan birisini aradığınızda basitçe siz bu protokolü kullanarak iletişim kuruyorsunuz.
İlgili: SIM Kart Ne Demektir ve Nasıl Çalışır?
Operatörünüze gittiğinizi ve SIM kart aldığınızı farz edelim. Bu SIM kartı alıp aktifleştirdikten sonra protokol içerisinde size bir kimlik tanınıyor. İşte bu kimliği de telefon numaranız olarak düşünün. Daha sonra hattınız üzerinden başka bir numarayı aramaya çalıştığınızda bir sinyal oluşuyor. Sinyal bulunduğunuz konuma en yakın baz istasyonuna gidiyor.
İlgili: CDMA ve GSM Arasındaki Fark Nedir?
Bu baz istasyonundan geçen sinyal daha sonra dünya üzerinde bulunan GSM protokolü uydusuna ulaşıyor. Uyduya ulaştıktan sonra burada uydunun görevi devreye giriyor. Bu uydu aradığınız numarayı yani protokolde tanımlı diğer kimliği buluyor. Ardından o numaranın bulunduğu konuma en yakın baz istasyonuna bir sinyal gönderiyor ve numarayı eşleştiriyor. Sinyali alan baz istasyonu aradığınız kişiye ulaştırıyor ve iletişim başlar başlamaz veri transferi de başlamış oluyor.
İlgili: eSIM Kart Nedir ve Standart SIM Karttan Farkı Nedir?
Tabi bu durum anlattığımız kadar uzun sürede gerçekleşmiyor. Sizin de fark etmiş olabileceğiniz üzere bu durumun gerçekleşmesi sadece saniyeler alıyor. Yani yaptığınız basit bir telefon araması bu kadar detaylı işlemden saniyeler içerisinde geçiyor. Ayrıca mobil platform üzerinden mobil ağ ile oynadığınız online oyunlarda yine GSM teknolojisi sayesinde gerçekleşiyor. Yani bu teknoloji sayesinde başka oyuncularla karşı karşıya oyun oynayabiliyorsunuz. GSM nedir sorusunun cevabını basitçe sizler için vermeye çalıştık. Umarız aklınızda ki soruları kafanız daha fazla karışmadan giderebilmişizdir.
Bir yorum bırakınız...