Bilgisayarınızın işletim sistemi çöktüyse verileri kurtarmak için USB’ye işletim sisteminin yüklenmesi iyi bir yoldur. Bunun için başka bir çalışan bilgisayar olması gerekir. Ancak, USB’ye işletim sistemi yükleme ortamı oluşturmak için yedek bir PC’niz yoksa endişelenmeyin. Android telefonunuz ile de bu işi yapabilirsiniz.
Muhtemelen işletim sistemi bir virüs tarafından tehlikeye atıldı ya da sabit disk başarısız oluyor ve değiştirilmesi gerekiyor. Kurtarmanız gereken veriler var, ancak kurtarma diskini yazdırmanın bir yolu yok. Açılmayan bilgisayarda veri kurtarmanın yolunu ve Windows bilgisayarda USB’ye işletim sistemi yüklemesinin nasıl yapılacağını daha önce anlatmıştık. Bu makalede bu işlemin Android telefon veya tablet ile nasıl yapılacağını göreceğiz.
Android 3.1 veya daha üstü bir Android telefonunuz veya tabletiniz varsa, cihaz muhtemelen USB On-The-Go (OTG) desteğine sahiptir. Bu, telefonunuza veya tabletinize USB cihazları bağlayabileceğiniz anlamına gelir. Bu kabloya takılacak USB ve Android telefon tarafından USB aygıtı olarak algılanmasını sağlayacaktır. Ucuz ve her yerde bulabileceğiniz bir kablodur. Bazen satın aldığınız telefonlar ile birlikte verildiği de olur.
Öncelikle kendinize bir işletim sistemi ISO dosyası bulacağız. Bulacağınız ISO dosyası Windows işletim sistemi dosyası olabilir. Ancak burada amaç verileri kurtararak veri kurtarmak ise Linux dağıtımlarından birini kullanmak iyi bir tercihtir. Linux tercihi hızlı ve hafif bir tercih olacaktır. Bu iş için Linux dağıtımı olan Puppy Linux‘u tercih ettik 250MB’ın altında çok hafif ve hızlı. Linux için 4Gb USB yeterli olacaktır. Windows yüklenecekse 32GB USB’ye ihityaç olacaktır.
Bu sayfayı ziyaret edin. Bilgisayarınızın yapısının 32 bit yada 64 bit durumuna göre siteden 32 veya 64’ü seçin. Eğer bilgisayar işlemci sürümünü bilmiyorsanız bu makaleye göz atarak öğrenebilirsiniz. Halen emin değilseniz. 32 biti seçebilirsiniz. Aşağıdaki resimlerde işaretli dosyayı indirin. 32 biti kullanacaksanız 32 bit klasöründeki “slacko-6.3.0.iso” dosyasını, 64 bit kullanacaksanız 64 bit klasöründeki “slacko64-6.3.0.iso” dosyasını indirin.
Uygulama ile Ön Yükleme Oluşturun
ISO dosyasını işletim sistemi kuracağınız USB’ye indirmeyin çünkü bu işlemi yaparken biçimlenecektir. Telefonunuzda yeterince depolama alanı olduğundan emin olun. ISO dosyasını telefonunuzun hafızasına veya telefonunuzdaki SD kart hafızasına indirin. İndirme işlemlerini yaparken Wi-fi kullanmayı tercih edin. İstediğiniz işletim sisteminin ISO’sunu telefonunuza indirdikten sonra, ISO dosyasını yazdırmak için bir Android uygulamaya ihtiyacımız olacak. Bugün kullanacağımız uygulama adı ISO 2 USB isimli uygulaması olacaktır. Uygulamayı Google Play Store’dan indirin.
Uygulamayı telefonunuza indirdikten sonra USB’ye işletim sistemi yüklemeye başlayacağız. Uygulamayı çalıştırmadan önce USB On-The-Go (OTG) adaptörü kablonun bir ucunu telefona bir ucunu da USB’ye takın. OTG kablosu telefonun USB’yi flash disk olarak görmesini sağlayacaktır. Telefon, OTG ve USB bağlantısı yaptıktan sonra artık uygulamayı çalıştırabiliriz.
Uygulama simgesine dokunun karşınıza yukarıda görünen ekran çıkacaktır. “Pick USB Pin Drive” isimli seçenek yanındaki “Pick” butonuna dokunun ve OTG aracılığı ile USB’yi seçin. İkinci seçenek olan “Pick ISO File” alanındaki “Pick” butonu ile ise indirmiş olduğunuz ISO dosyasını seçin ve “Start” diyerek işleme başlayın. ISO dosyasının telefonda olması gerekir. Çünkü program USB’yi biçimlendirecektir. Çok kısa bir sürede işletim sistemi USB’ye yüklenecek ve kullanıma hazır olacaktır.
USB’yi Bilgisayarda Çalıştırma
1. Hazır olan USB’nizi sorun yaşadığınız bilgisayara takın.
2. Bu aşamada amacımız bilgisayarı açarken USB ile açmak olacaktır. Bu anlatacağımız yöntemi bilgi amaçlı olarak yazıyoruz. Yazımızın devamında bilgisayarı açarken USB ile açmanın daha kısa yöntem açıklanmıştır. Bilgisayarın düşmesine bastığımızda bilgisayarın BIOS ayarlarına girmeye çalışın ve girin. Bu, bilgisayar açılırken yapılan bir işlemdir. BIOS, işletim sistemi açılmadan gireceğiniz alandır. Bunun bilgisayardan bilgisayara değişen kısayollar vardır. Esc, F10, F8, Delete veya F12 olabilir. “Delete” en sık kullanılanlardan biridir. BIOS’a girmeyi deneme yanılma yoluyla veya bilgisayar veya ana kart marka modeline göre İnternet’ten araştırarak bir şekilde açın. Kısa yollardan biri kesinlikle çalışacaktır.
3. BIOS açtıktan sonra bilgisayarınızın açılış seçeneğini USB yapacağız. Genelde “BOOT” menüsünden yapılan işlemdir. Benim BIOS menümde “BOOT” menüsünün altında “Hard Disk Drives” alanındadır. Bu alan sizin bilgisayarınızın ana kartına göre değişiklik gösterebilir. Burada amacınız hardisk sıralamasında USB sürücüsünü birinci sıraya almak olacaktır. Böylece bilgisayar açılırken USB ile açılması sağlanacaktır. BIOS’da işlemler bittikten sonra “Exıt”a gelin “Save” yapıp çıkış yapın. Değişiklikleri kaydet ve çık kısayolu genelde “F10” tuşudur, bu tuşa basarak da kayıt edip çıkış yapabilirsiniz. Tüm işlemler bittikten sonra yine aynı yerden bilgisayarınızın hardiskini ilk sıra alın.
Bir başka yöntemde; Yine F tuşlarından biri ile yapacağınız işlemdir. Yukarıdaki işlemlerin hiç birine gerek olmaz. Bilgisayarınızın hangi sürücü ile başlatacağını seçme imkanı veren kısayol BIOS menüsü vardır. Bu tuş genelde; F8, F12, F10, F11 gibi tuşlardan biridir. Kendi kullandığım bilgisayarda F11 tuşu ile açılmıştır. Marka modele göre değişebilir. Bu menüyü açtığınızda işleminiz daha kolay olur. Açılan menüde sadece sürücü seçenekleri sunar bilgisayarı açacağınız sürücüyü seçiyorsunuz o kadar. Bu menüyü açtığınızda USB ile başlatmanız yeterli olacaktır. Bu tek seferlik işlemdir. Tekrardan ayarları düzenlemeye gerek yoktur.
4. Bilgisayarınız yeniden başladığında USB’den başlayacak ve her şey yolunda gittiyse bilgisayarınız Puppy Linux işletim sistemi ile açılacaktır veya Windows işletim sistemini kurduysanız Windows ile açılır.
Verilerinizi Yedekleyin
1. Bilgisayarınız Puppy Linux işletim sistemi ile açıldığında yukarıdaki görüntüyü elde edeceksiniz. Sol altta bilgisayarınıza bağlı sürücüleri ve USB aygıtlarını görebilirsiniz. Bu simgeler, sabit sürücünüzdeki kullanılabilir depolama ve bölümlerdir.
2. Bu sürücüleri tıklayarak kurtarmak istediğiniz dosyaları yerlerini bulup yedekleyebilirsiniz. Yedeklemek için başka bir harici hard diski bilgisayara takmayın unutmayın. Verileri depolanacak bir alana ihtiyaç olacaktır.
3. Kurtarmak istediğiniz dosyaya Windows’ta olduğu gibi sağ tık yapın ve “Copy” seçeneğini ile kopyalayın seçin depolamak için bilgisayara harici disk takın ve taktığınız harici diski sol alttan bulun ve verilerinizi sağ tık yaparak “paste” yaparak yapıştırın. Kurtarmak istediğiniz her dosya için bu şekilde devam edin normal bildiğimiz kopyala-yapıştır işlemidir.
Bu işletim sisteminde sol menüde de bazı özellikler vardır bunları da kullanabilirsiniz. İnternet kullanmaya ihtiyacınız varsa sol menünün üst kısımlarında Dünya simgesini tıklayarak İnternet’te dolaşabilirsiniz ve buna benzer basit işlemler yapacağınız özelikler mevcuttur. Sonuçta bu da bir işletim sistemidir.
Son olarak;
Bu yöntem ile USB cihazınıza Windows işletim sistemlerini de yükleyebilirsiniz. Yapmanız gereken tek şey Puppy Linux İSO yerine Windows işletim sistemi İSO doyasını bulmanız. Ancak Windows kurulumu için daha fazla depolama alanına ihtiyaç olacaktır. Puppy Linux için 4GB fazlasıyla yeterliydi ancak Windows için 32GB kadar USB’ye ihtiyacınız olacaktır. Puppy Linux, veri kurtarma hızlı işlem yapmak için harikadır. Bilgisayar çökmeden önce elinizin altında 4GB lık Puppy Linux yüklü bir USB’nin olması harika olur.
Linux mint indirdim ve sizin yaptığınız adımları izliyerek kurulumu USB belleğe tamamladım tamamlama sırasına kadar sorunsuzdu ama boot sırasında USB belleğimi 1.sıraya aldığım da ve yeniden başlattığım da “an operating system wasn’t found. Try disconneting any drivers that don’t contain an operating system.
Press any key to restart”
Hatası alıyorum
Merhaba abi ben senin dediklerini hepsini yaptım fakat ilk pick de böyle bir yazı geliyor Required FAT32 USB File system RE-Format it anď try again. Lütfen Yardımcı olurmusunuz?