Artık 10 GB’lık RAM’e sahip telefonlarda piyasada görmeye başladık. Şüphesiz, bir telefon için inanılmaz derecede RAM. Ama iyi bir soru ortaya çıkıyor: Android telefonunuzun ne kadar RAM’e ihtiyacı var?
Android’de RAM Nasıl Çalışır?
Öncelikle, RAM’in Android’de nasıl çalıştığına daha yakından bakmalıyız. Windows bilgisayarlarına aşina iseniz, daha fazla RAM’in genellikle daha iyi olduğunu ve boş RAM‘in iyi performans gösteren bir sistem için temel bir zorunluluk olduğunu biliyorsunuzdur.
Bununla birlikte, Android ile, biraz farklı çalışır. Android, Windows tabanlı bilgisayarlardan tamamen farklı bir kural kümesi altında çalışan Linux çekirdeğine dayanmaktadır. Bu nedenle, Android’de, yüklenecek uygulamalar için RAM’i temizlemesi otomatik ve akıcı bir şekilde gerçekleşir.
Yani, çok az RAM her zaman bir sorun olur. Sistemde çalışmak için yeterli RAM yoksa, işler bir sorun olmaya başlar – arka planda çalışan uygulamalar erken veya istemesiniz de kapanır.
Bu sorun, Android cihazlarda, Android 5.x Lollipop’un piyasaya sürüldüğü zaman, çok belirgin hale geldi. Çoğu telefon o zamanlar maksimum 2 GB RAM ile sınırlı çoğu kullanıcı 1 GB altı cihazlar kullanıyordu, bu nedenle bu belirgin bir sorun haline geldi. Örneğin, ön planda Facebook ve arka planda Twetter kullanırken, ikincisi genellikle işletim sistemi tarafından kapanır ve Twetter çalma işlemini kapatır. Twetter ön planda ve arka planda Facebook ise, Facebook kapanır. O zamanlar son derece sinir bozucu bir durumdu. Çözüm çok daha fazla RAM’dir.
“Çok Fazla” RAM Kötü Bir Şey Değil, Sadece bazen gereksizdir. Birçok dizüstü bilgisayarın hala 8 GB hatta bazıları 4 GB ile kullanıldığı bir zamanda, bir telefonun neden 10 GB’a ihtiyaç duyduğunu sorgulamanız gerekir. Bu kadar RAM’e sahip olmak dürüst bir şekilde söylemek gerekirse gereksizdir. Bu istem sadece ürünün ilk olmasının getirdiği cazibedir.
Bununla birlikte, bazı telefonların diğerlerine göre daha fazla RAM’e ihtiyacı olacaktır. Birçok telefonda çok fazla ekstra gereksiz özellikler barındırıyor. Bu, yüksek düzeyde çalışmak için daha fazla RAM’e ihtiyaç duyan daha ağır bir işletim sistemine yol açar. Bir Android telefonunda daha fazla RAM’e ihtiyaç olur. Fazla RAM elbette 10 GB RAM değil, Şu anki standart 4 GB’dır ki bir telefon için iyi bir RAM’dir. 2 GB RAM dahi telefonda gereksiz uygulamalar yoksa çok iyi iş görür. Hatta bir çok uygun fiyatlı telefonlarda ekstra özellikler için uygulama yüklenmeden sadece Android sistemi yer alır ve 1 GB RAM ile satışa sunarlar. Telefona çok fazla ağır uygulama yüklemeyip veya Lİte uygulamalar kullananlar için idealdir. Ancak iyi bir telefon kullanıcısı için ideal olduğunu söylemek yanlış olur.
6 GB’nin norm haline geleceği bir geçiş aşamasındayız. Samsung ve OnePlus gibi üreticiler, bir çok amiral gemisinde 6 GB hatta 8 GB kullanmaya başladılar ve önümüzdeki yıllarda da artmaya devam edecekler.
Bir yorum bırakınız...