Türkiye’nin yapay zeka gelişimine katkı sağladığı ve insan gibi hissedebilen, düşünebilen bir sana asistan olan Amelia, IPSoft teknolojileri başkan yardımcısı Ergun Ekici, ülkemizin yapay zeka gelişmelerine yazılımsal katkı sağladığını ve Amelia’nın bir kısım yazılımının Türk Yazılım şirketleri tarafından geliştirildiğini belirtmiştir.
Taklit yeteneğine sahip robotlar yerine insan gibi düşünebilen, insan gibi hissedebilen yapay zekaya sahip olan Amelia, filmlerde gördğünüz ve en üst düzey yapay zeka olarak tasarlanmış bir robot olan Samantha’ya en yakın yapay zeka olduğu kabul edilmiş durumda. Peki Amelia neler yapabiliyor ve nasıl bir asistan ?
1 ) Amelia, 10 farklı dilde sizi anlayabiliyor, problemlere ve sorulan sorulara 10 farklı dilde cevap verebilme yeteneğine sahip. Ayrıca öğrendiği yabancı dillere yenilerini ekleyebiliyor ve yabancı dil öğrenme sınırı yok.
2 ) Amelia, sorduğunuz sorular karşısında farklı bir algoritmaya sahip sistemi ile sorgulayarak öğreniyor. Sorulan soruyu anlama süresi çok kısa olduğu için anlık cevap verebilme kapasitesine sahip olan Amelia, kendi veri tabanında sorunun cevabını bulduğunda anlık cevaplar verebildiği gibi veri tabanı cevap verebilmesine mani bir durum olması durumunda anlık web tarayıcıları ile tarama yaparak sorunuzun cevabını mutlaka size veriyor.
3 ) Diğer yapay zekalardan farklı olarak bağlamsal filtreleme sistemine sahip olan Amelia, sorduğunuz soruların soruluş biçimlerini analiz ederek soru soruş biçiminizden ne kastettiğinizi anlayabiliyor ve cevap verebiliyor. Örneğin elinizde bir yük taşırken soru sorduğunuzda ses tonunuz farklı olacağı için Amelia bunu hemen anlayabiliyor. Daha önce sorduğunuz soruların ses tonlarını hafızasına kaydeden bir yapay zeka olması size kolaylık sağlıyor.
4 ) Metin merkezli bir ara yüze sahip olan Amelia, bir sanal asisten olmanın çok ötesinde sıkı bir hafızaya sahip olması nedeni ile hissedebilen, öğrenebilen, düşünebilen bir sanal asistan olarak hayatınızda karşılaştığınız veya karşılaşacağınız bir çok zorluğu sizin adınıza bertaraf ediyor. Sanal bir asistan olmasına karşın gerçek bir asistan gibi çalışan Amelia hayatımızın bir parçası oluyor.
5 ) Bir insan yüzüne tanımlanmış olan Amelia, bir çok akıllı sistemin yapabildiği sesli komut özelliğine sahip olmanın dışında, bir bilgisayar veri tabanına da sahip. Veri tabanı ile daha fazla veriyi kendiliğinden araştırma ve webde tarama yaparak kaydetme özelliğine sahip olan Amelia, evinizin güvenliğinden, bireysel asistanlığınıza kadar pek çok görevi bir arada kusursuz bir şekilde yürütebiliyor.
6 ) Çok sayıda farklı verinin bir arada işlenmesini sağlayan Amelia, farklı sesleri de hafızasına kaydederek sizin dışınızda başkalarına da hizmet edebilme özelliğine sahip. İnternet bağlantıları ile aynı ağda yer alan tüm sistemleri yönetebilen, kişisel işlerinizi sizin adınıza devam ettiren, bir insanın yapabildiği tüm bilişim işlerini yapabilen ve size önerilerde bulunan bir yapay zeka olarak dünya da yapay gerçeklik sınırını en üst düzeye taşımış durumda.
Böyle bir teknolojinin test aşamalarını başarı ile tamamlamış olması ve teknolojinin bir bölümünün Türk yazılım şirketlerinde geliştirilmiş olması ayrı bir gurur nedeni. Hali hazırda ABD’de kullanıma sunulmuş olan Amelia yakın gelecekte ülkemizde de kullanılmaya başlanacak. Yapay zeka sistemlerinin hayatımıza iyice girmesi ile üzerimizde sorumluluklar azalacağı gibi robotumsu insanların sayısı da her geçen gün artacaktır.
Bir yorum bırakınız...