Bilgisayar kasaları elektrik yüklü oldukları için mıknatıs gibi tüm tozu kendilerine çekerler. Bilgisayarda zamanla biriken tozlar, ısınmaya sebep olur ve performansı düşürür. Fan araları toz ile dolduğu zaman fan soğutma görevini yerine getiremez ve donanımların ısınmasına sebep olur. Isınma da performansı düşürür.
Her şeyden ilk önce yapmanız gereken, bilgisayarınızı kapatıp elektriğe bağlı tüm kablolarını çıkarın ve bilgisayarın kasasını açınız.
Basınçlı Hava Spreyi
Basınçlı havalar spreyleri hassas temizlik için idealdir. Basınçlı hava spreyini kullanırken, spreyleme esnasında bilgisayar parçasına mesafe en az 15 cm uzakta tutarak yapın. Sprey çubuğunu kullanarak, tozlu alanları temizleyin. Daha derin bir temizlik için CPU (İşlemci), grafik kartı, sabit sürücü ve fanları sökerek de detaylı temizlik yapabilirsiniz. Zor yerler ulaşmak için kürdan ucuna pamuk gibi yumuşak bir şey sararak alkole batırarak temizliğe devam edebilirsiniz.
Bilgisayar temizliği yaparken parçaları kasanın içerisindeyken saç kurutma makinesi ve elektrik süpürgesi gibi aletlerle temizlemeyin. Saç kurutma makinesi tozları havalandırır ve tozlar bilgisayarın diğer hassas bölgelerine yapışır. Özellikle havalanan tozların CPU ve ekran kartındaki soğutma için kullanılan termal macunların üzerine yapışması söz konusu parçalarda ısınma sorunu oluşturur ve bu da arıza olarak karşınıza çıkar.
Bilgisayar temizlik işlemini yapmışken CPU üzerindeki termal macunun da yenilenmesinde fayda vardır. Temizlik sonrası bilgisayarınız çalışmıyorsa CPU üzerindeki termal macunun azalması veya üzerine tozlar gelmesinden kaynaklı olarak ısınmaya yol açar ve bilgisayarın kapanmasına sebep olur. İşlemcinin termal macununun nasıl değiştirileceğine buradan bakabilirsiniz.
Bilgisayarlarınızı en az yılda bir kez detaylı temizlemek bilgisayarınızın ömrünü ve performansını arttırır.
Bir yorum bırakınız...