Front End Developer Nedir ve Yol Haritası Ne Olmalı? ∞

Front End Developer Nedir ve Yol Haritası Ne Olmalı?

Front End Developer

Front End Developer nedir? Front End Developer yol haritası nasıl olmalı? Gibi sorular, özellikle yazılım ve internet sektörüne artan yoğun ilgiden dolayı sıkça merak edilen ve sorulan sorulardan birisi hâline gelmiş durumda.

Front End Developer, Back End Developer ve Full Stack olarak üç aşamaya ayrılan bu süreçte, özellikle web kodlama ve UI dizayn alanında ilerlemek isteyenlerin. İlk olarak Front End Developer alanında kendini geliştirmesi gerekmekte.

Front End Developer alanında gelişmek isteyen pek çok kişi, yol haritası konusunda yaşadığı kafa karışıklığı nedeni ile ilerleme kaydedememiş durumda. Peki, yeni başlayanlar için Front End Developer yol haritası nasıl olmalı? En önemlisi Front End Developer nedir? Ne yapar?

Front End Developer Nedir? Front End Developer Ne Yapar?

Front End Developer Ne Yapar

Front End Developer nedir? Front End Developer ne yapar? Söz konusu alana genel anlamı ile bakacak olursak karşımıza;

Kullanıcı dostu web sayfalarının tasarlanması, kullanıcı dostu ara yüzlerinin tasarlanması, web uygulamalarındaki tasarımlarının sağlanabilmesi gibi alanlar çıkmakta. Söz konusu Front End Developer çalışanlar, web siteleri ve projeleri için alınan kararlar doğrultusunda. Son kullanıcıya hitap eden ve kullanımı kolaylaştıran ara yüzleri tasarlamak ile yükümlülerdir.

Ancak, her ne kadar iş sadece tasarım boyutunda kalıyor gibi gözüküyor olsa da. Bir web projesinin, yazılımının kodlanacağı alana kadar bulunan bütün alanları Front End Developerlar inşa eder.

Yani, bir Facebook giriş ekranını en ince tasarım ayrıntısına ve tasarım kodlarına kadar Front End Developer çalışanlar tasarlar. Bu işlemi yaparken, işin arka planında bulunacak olan ve kodlama alanını tamamlayacak olan Back End Developer çalışanlarına da karmaşık bir alan bırakmaktan da kaçınmaları gerekmektedir.

  • HTML,CSS ve kimi zaman JavaScript gibi dilleri kullanarak, web sayfası veya web uygulamasının temel tasarımlarını yapar,
  • Kullanıcıların web sayfasında kolay gezinebilmesini, etkileşim kazanabilmesini sağlar,
  • Ara yüz tasarımlarını gerçekleştirir, bir tasarımın her platform için uygun olmasını sağlar (Mobil, tablet, bilgisayar, telefon ve televizyon gibi.).

Öğrenim süreci olarak, diğer kodlama alanlarından daha hızlı ilerlenebilen Front End Developer konusunda hangi dilleri bilmeli? Nasıl yol haritası izlenmeli gibi pek çok soru işareti de bulunabiliyor.

Front End Developer Hangi Dilleri Bilmeli?

Front End Developer Hangi Dilleri Bilmeli

Front End Developer Nedir? Kısmen de olsun, giriş seviyesindeki birisi için öğrendik. Peki, Front End Developer hangi dilleri bilmeli?

Öncelikle, yanlış bilinen bir doğruyu düzeltmek ile işe başlamak doğru olacaktır; HTML yapısı bir kodlama yapısı değildir. HTML yapısı, genel itibari ile inşa edilen bir web sayfasının temellerini atmak demektir. Yani, butonların nerede duracağını, giriş yapma gibi işlemlerin ve verilerin sayfanın neresinde yer alacağını belirlenmesine.

Sayfada sabit olan veya dinamik yapıda olan yazıların, içeriklerin nerede nasıl olacağını tanımlayan kod bütününü sağlayan duruma HTML yapısı denilir. HTML yapısı, temelde bir Front End Developer çalışanın bilmesi gereken yapıdır.

Sonrasında, CSS ile HTML yapısındaki sayfalara tasarımsal değişiklikler sağlanmalıdır. Ancak, bunlara yazımızın devamındaki Front End Developer yol haritası nasıl olmalı? Konusunda değineceğiz.

Şimdilik, Front End Developer hangi dilleri bilmeli? Buna değinmemiz yeterli olacaktır.

Temelde;

  • HTML,
  • CSS

Dillerinin bilinmesi gerekmektedir. Özellikle bu alana yeni girenlerin bu konularda bulunan pek çok eğitimi tamamlaması ve eksiğini gidermesi önerilenler arasında yer almaktadır. Zira, temelde yapılacak olan pek çok sorun, ilerleyen zamanlarda kodlama alanında da büyük sorunlara neden olacaktır.

Kodlama alanlarından farklı olarak Front End Developer çalışanların bazı araçları da bünyesine katarak öğrenmesi gerekmektedir;

  • SASS veya LESS,
  • JavaScript Kütüphaneleri,
  • Git gibi araçlar,
  • React,
  • Angular,

Gibi alanlarda da bilgisinin olması, Back End Developer yönünde atacağı adımlar için ilerleyişi hızlandırarak ilerleyen süreçlerde Full Stack olma yolunda destek sağlayacaktır. Peki, yeni başlayan birisi hangi yolu takip etmeli?

Front End Developer yol haritası nasıl olmalı? Front End Developer nedir?

Front End Developer Yol Haritası Nasıl Olmalı?

Front End Developer Yol Haritası

Front End Developer yol haritası nasıl olmalı? Front End Developer Nedir? Bir önceki başlıkta aslında bu sorunun cevabını neredeyse verdik. Ancak burada tekrar bir toparlayacak olursak;

Front End Developer olmak isteyenlerin yol haritası konusunda doğru seçimler yapması, öğrenmesi gereken her konunun üzerine düşerek eksik kalan kısımları tamamlayarak ilerlemesi gerekmektedir. Başlarda, Front End Developer konularındaki temel bilgilerin öğrenilmesi ve bolca araştırma yapılması gerekmektedir.

İlk adımlar atılmaya başladığında ise HTML’in temelleri atılmalıdır. HTML konusunda bir süre ilerleyiş yakaladıktan sonra CSS bölümüne geçilerek HTML’in kalan kısmını da CSS ile birlikte tamamlamak gerekmektedir.

Ancak bu süreçte, CSS ve HTML konularında ayrıca eğitimler ve pratikler yapılması gerekmektedir. Mümkün oldukça HTML ve CSS bölümüne kullanılan temel kodların bilinmesi önerilmektedir.

CSS ve HTML alanında gelişmenizi projeleriniz ile destekledikten sonra, JavaScript alanına ufak adımlar atamaya başlayabilirsiniz.

JavaScript alanında da projeler ile birlikte ilerleyerek pratik kazanımı ile birlikte kod ve algoritma öğreniminin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

JavaScript alanına kendini ilerletmiş olan ve Front End Developer alanına ilgi duyanların. Pratiklerine devam ederken bir yandan yol haritalarına;

  • Bootstrap,
  • JS Framework,
  • Git ve Github,
  • Modern CSS,
  • Advanced JS.

Gibi pek çok aracı da eklemeleri gerekmektedir. Ancak, temelde bu yolda yeni olan ve hayalleri Front End Developer olmak isteyenlerin;

  • HTML,
  • CSS

Alanında pek çok adım atması ve kendini projeler ile destekleyerek eğitimini tamamlaması gerekir. Bu süreçte araştırmalara devam edilerek temelde size sunulan yol haritasının dışına çıkarak kendinize göre olan ve fayda sağlayacak olan yol haritalarını oluşturmaya başlamanız gerekmektedir.

Front End Developer Maaşları Ne Kadar?

Front End Developer Maaşları Ne Kadar

Front End Developer Nedir? Öğrendik, temelde ilerlenmesi gereken yolları da öğrendik. Peki, bu nispeten sancılı sürecin sonunda alacağımız maaşlar ne kadar?

Front End Developer maaşları ne kadar? Sorusuna verilebilecek net bir cevap bulunmamakta. Söz konusu meslekte bir süre öğrenim alanınızı bitirene kadar Stajyer maaşı ile karşılaşma durumunuz bile bulunmakta.

Ancak tüm bunlardan sonra; Yurt dışına bağlı olan şirketler ile uzaktan çalışma ile çalışarak Dolar kazanma şansınızı yakalayabilirsiniz. Başlarda, iş bulmak oldukça sancılı bir süreç olacaktır. Ancak denemeye ve portföyünüzde yayınladığınız projelere çeşitler ekledikçe geri dönüş oranınızı da aynı oranda arttırabileceksiniz.

Front End Developer Nedir? Sorusundan önce sorulan Front End Developer maaşları, ilk girişte oldukça düşük olabilir. Ancak, tecrübe ve başarı ile eş değerde ilerleyen maaş sistemi sayesinde. Meslekte geçirdiğiniz her yıl ekstra kazanç elde etme şansına da sahip olabilirsiniz.

Ancak, genel itibari ile;

  • 15 Bin TL
  • 18 Bin TL
  • 27 Bin TL

Maaşlar ile karşılaşmak oldukça mümkündür.

Yapay Zeka Destekli Asistanlar

Yapay Zeka Asistanlar Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?

Teknoloji dünyasında yapay zeka (AI) destekli asistanlar, son yıllarda hızla popülerlik kazandı. Siri, Google Asistan, Alexa ve daha birçok platform, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak ve ...
github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...