Bu kapsamlı makale ile Bluetooth teknolojisine dair genel bilgi edinin ve Bluetooth versiyonları arasındaki farklar nelerdir sorusunun yanıtını öğrenelim.
Bluetooth ve Versiyonları Arasındaki Farklar
- Bluetooth Kullanım Alanları
- Bluetooth Güvenli Midir?
- Bluetooth Sağlığı Tehdit Eder Mi?
- Bluetooth Versiyonları Arasındaki Farklar
- Bluetooth 1.x
- Bluetooth 2.x
- Bluetooth 3.x
- Bluetooth 4.x
- Bluetooth 5.x
Bluetooth Kullanım Alanları
Bluetooth kablosuz iletişim teknolojisinden yararlanılan alan sayısı oldukça fazla. Günümüzde en popüler Bluetooth kullanım alanları şunlar;
Akıllı Telefon: Bluetooth’un ilk kullanım alanlarından birisi telefonlardır. Günümüzde ise Bluetooth’un yeni ve gelişmiş versiyonlarını akıllı telefonlarda görebiliyoruz. Akıllı telefonlarda genel kullanım amacı dosya/veri transferidir. Ayrıca harici cihazların akıllı telefon ile iletişim kurabilmesi için kullanılır.
Klavye ve Fare: Kablosuz cihazların yaygınlaşması ile birlikte klavye ve fareyide artık Bluetooth ile kullanabiliyoruz.
Kamera: Tıpkı akıllı telefonlarda olduğu gibi çektiğimiz görüntüleri herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan hızlıca Bluetooth aracılığıyla bilgisayarımıza aktarabiliyoruz.
Akıllı Saat: Bluetooth’un büyük öneme sahip olduğu cihazlardan bir diğeri de akıllı saatler. Akıllı saatlerin akıllı telefonlarla verimli bir iletişim kurabilmesi için Bluetooth’tan faydalanılmaktadır.
Kulaklık, Mikrofon ve Hoparlör: Bluetooth teknolojisi son dönemlerde ses aygıtlarında yoğun olarak kullanılmaktadır. Artık kabloya ihtiyaç duymadan kulaklık, mikrofon ve hoparlörleri Bluetooth aracılığıyla birçok cihaza bağlayabiliyoruz.
Kilit: Lüks olarak nitelendirilen araçların çoğunda Bluetooth kilit bulunmaktadır. Sürücüler akıllı telefonlarından araçlarının kilidini kolaylıkla açabilirler.
Bluetooth Güvenli Midir?
Bluetooth kablosuz bir veri transferi ortamı sunduğu için güvenlik anlamında dezavantajlı gibi görünebilir. İstenmeyen kişilerin Wi-Fi veya Bluetooth gibi kablosuz ağlara erişimi mümkün. Ancak hem Bluetooth hem de Wi-Fi teknolojilerinde ciddi güvenlik önlemleri bulunmaktadır. Bluetooth ile bir veri transferi gerçekleştiğinde verileriniz karşı tarafa şifrelenerek iletilir. Şifreleme için AES 128-bit şifreleme yöntemi tercih edilir. 128-bit şifreleme oldukça güvenlidir. Ayrıca veri transferi esnasında kullanılan frekans devamlı değiştirildiği için kötü niyetli şahısların araya sızması daha zor hale geliyor. Bu teknik önlemlerin yanı sıra Bluetooth bağlantısı için istenilen bağlantı izni de istenmeyen kişilerin bağlantı kurmasını engelliyor.
Bluetooth güvenli mi? diye soranlar için kısaca evet yanıtı verilebilir.
Bluetooth Sağlığı Tehdit Eder Mi?
Radyasyonun insan ve diğer canlıların vücuduna zarar verdiği bilinen bir gerçek. Ancak Bluetooth kulaklık vb. cihazlardan yayılan radyasonun zararı net olarak saptanabilmiş değil. Uzmanlara göre bu tarz Bluetooth aygıtların direkt olarak kansere yol açma benzeri bir zararı yok. Fakat Bluetooth cihazları kontrollü olarak kullanmamız gerektiği vurgulanıyor. Örnek olarak bütün gün Bluetooth kulaklık takmak yerine, sadece ihtiyaç olduğunda takmak gibi önlemler alınabilir. Ayrıca çocuk ve gençlerin kafataslarının daha ince olması ve radyasyona karşı daha dayanıksız olmaları sebebiyle yetişkinlere oranla daha dikkatli olmaları gerektiği söyleniyor.
Bluetooth zararlı mı? sorusuna “hayır ancak kontrollü kullanılmalı” denebilir.
Bluetooth Versiyonları Arasındaki Farklar
İlk olarak 1994 yılında icat edilen Bluetooth, zamanında sıklıkla kullanılan ancak gün geçtikçe unutulan bir teknoloji olmuştur. Geçmişte dosya transferi için Bluetooth tercih edilirdi. Ancak mobil cihazlarda internet kullanımının yaygınlaşması ile birlikte herkes internet üzerinden çeşitli yazılımlarla dosya transferi yapmaya başladı. Bluetooth kablosuz veri transferi için nadiren kullanılıyordu.
Bluetooth’a farklı alanlarda duyulan ihtiyaç, yeniden yaygınlaşmasına sebep oldu. Akıllı saat gibi bir çok cihazın geliştirilmesiyle birlikte, bu cihazların kablosuz iletişim ihtiyacı Bluetooth ile karşılandı. Her çıkan cihazda 2.0, 3.0, 4.0, 4.1 gibi farklı versiyonlar tercih edildi. Farklı versiyonların olmasının sebebi ise devamlı gelişen bir teknoloji olmasından kaynaklanıyor.
Bluetooth versiyonları arasındaki farklar ve Bluetooth versiyonlarının özellikleri;
Bluetooth 1.x
Bluetooth’un icadı RS-232 veri kablolarına kablosuz bir alternatif olmasıyla amacıyla yapıldı. 1994’de icat edilen Bluetooth’un ilk versiyonun yayınlanması 1998 yılını buldu. İlk versiyonlar olan 1.0 ve 1.0B, uyum sorunlarıyla birlikte kullanıma sunulmuştu. Bu ilk versiyonların transfer hızı ise 1Mbps idi. Yani geçmişte 1GB’lık bir dosyayı Bluetooth ile transfer etmek istediğinizde 2 saati geçkin bir süreye ihtiyacınız oluyordu. Tabi ki o zamanlar için 1GB’lık veri transferi yapma ihtiyacı duyan kişi sayısı pek fazla değildi. Bu örnek, bluetooth versiyonları arasındaki fark
Bluetooth 2.x
2004’de Bluetooth’un yaygın olarak kullanılan versiyonlarından 2.0 duyuruldu. Bluetooth 2.0’ın son sürümlerinde EDR teknolojisi ile birilikte 3Mbps veri transfer hızlarına ulaşıldı. Günümüzde bu versiyonun kullanıldığı cihazlara rastlamak mümkün. Bu versiyonda 1GB’lık bir dosyayı transfer etmek isterseniz yaklaşık 50 dakika beklemeniz gerekir. Ancak bunlar teorik hızlar olduğu için pratikte hız kaybı yaşanabilmektedir. Örneğin 2.x bluetooth versiyonları için pratik veri transfer hızının 2.1 Mbps olduğu söylenmekte.
Bluetooth 3.x
Bluetooth 3.0 2009’da kullanıma sunuldu. Diğer versiyonlara oranla çok büyük bir gelişme gösterildi. HS (High Speed) teknolojisi ile teorik 24 Mbps veri transfer hızına ulaşıldı. Bluetooth 3.0 ile teorik olarak 1GB’lık bir dosyayı 5-6 dk’da aktarabilirsiniz.
Bluetooth 4.x
Bluetooth versiyonları arasında Bluetooth 4.0, giyilebilir cihazlar için tercih edilen en yaygın versiyonlardan birisidir. Düşük enerji ile çalışan cihazlarda Bluetooth kullanımı için bu versiyonda birçok yenilik mevcuttur. 4.x versiyonlarında daha çok toplu veri aktarımı, güç tüketimi ve güvenlik konularına ağırlık verildi. Bu versiyonda eski 1Mbps veri hızına geri dönüş yapıldı. Düşük güç tüketen cihazlar için bu bir gereklilikti.
IoT (Nesnelerin İnterneti) yani cihazların birbiriyle iletişime geçebilmesi için Bluetooth 4.0 , 4.1, 4.2 versiyonları optimize edildi. Örnek olarak akıllı ev sistemleri ve güvenlik sistemleri verilebilir.
Bluetooth 5.x
En yeni bluetooth versiyonu Bluetooth 5.0 ise 2016’da yayınlandı. Bluetooth 4 versiyonları gibi IoT cihazlarda kullanılması amacıyla geliştirilmiştir. Bu nedenle akıllı telefonlar için 5.0 versiyonuna geçiş yapmak pek bir şey ifade etmeyecektir. 5.0 versiyonunun geriye dönük desteği bulunmaktadır, yani 4.2 versiyonu bulunan bir cihazla iletişime geçebilir. Yine düşük güç tüketimi için veri transfer hızında da azaltma yapılmıştır. 2Mbps’a kadar çeşitli veri transfer hızlarını destekler.
Bluetooth versiyonları arasındaki farklar ilk yıllarda veri transfer hızları açısından ön plana çıkıyordu. Günümüzde ise daha çok düşük güç ile çalışan cihazların birbiri ile verimli iletişim kurabilmeleri için geliştirmeler yapılmaktadır. Bu ortaya çıkan ihtiyaçtan kaynaklanmaktadır.
Bir yorum bırakınız...