Website performans ölçümü için Core Web Vitals metriklerini kullanabilirsiniz. Core Web Vitals nedir? Birlikte öğrenelim.
Bir site açmanın beraberinde getirdiği birçok sorumluluk mevcut. SEO çalışmalarıyla birlikte sitenin performansını da sürekli olarak kontrol etmek şart. Çünkü düşük site performansının yüksek ziyaretçi kayıplarına yol açacağı aşikâr. Bunun olmaması için önceden önlemlerin alınması gerekiyor.
Core Web Vitals, web sitenizin performansını ölçebileceğiniz önemli bir araçtır. Bu araç, aslında üç farklı ölçüm metriği kullanır. Bu metrikler sayesinde sitenin genel performansı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Tüm bunlar sayesinde sitenizin hangi kısımlarında iyileştirme yapabileceğinizi daha iyi anlayabilirsiniz. Core Web Vitals hakkında daha fazla detayı içeriğimizi okuyarak öğrenebilirsiniz.
Core Web Vitals Nedir?
Websiteleri için Core Web Vitals nedir sorusunun cevabı çok önemli. Çünkü Google, sitelerdeki kullanıcı deneyiminin ne derece iyi olduğunu bu aracı kullanarak ölçüyor. Core Web Vitals, web sayfalarının performanslarını ölçmek için kullanılan bir araç olarak tanımlanabilir. Bu aracın içerisinde üç farklı metrik bulunur.
Bu metrikler sayesinde bazı değerler ölçülür ve böylece web sitesindeki kullanıcı deneyiminin ne kadar iyi olduğu anlaşılabilir. Kısacası Google, Web Vitals metriklerini kullanarak web sayfasının kullanıcı deneyimi performansını ölçer. Bu performansın sonucuna göre siteye bir puan verir. İşte bu puan ne kadar yüksekse site için o kadar iyidir. Bu puan düşük olduğu takdirde web siteniz arama motoru sıralamasında düşüş yaşayabilir.
Core Web Vitals Metrikleri Nelerdir?
Detaylı bir şekilde Core Web Vitals nedir sorusunu cevapladık. Websitenizin performansını ölçmenize yarayan bu araç, birçok önemli metrikten oluşuyor. Bu metriklerin ne işe yaradığını sizlere açıklamak istiyoruz.
LCP (Largest Contentful Paint)
Bu metrik, bir web sayfasının ana içeriğinin ne kadar hızlı yüklendiğini ölçer. Kullanıcılar, bir sayfanın yüklenmesinin tamamlanmasını beklerken uzun süre beklemekten kaçınmak istediklerinden, hızlı bir LCP süresi önemlidir.
FID (First Input Delay)
Bu metrik, bir web sayfasıyla etkileşim başlatma arasındaki gecikmeyi ölçer. Kullanıcılar, bir web sayfasının yanıt vermesini beklerken hızlı bir şekilde tıklama veya diğer etkileşimler gerçekleştirmek istediklerinden, düşük bir FID süresi önemlidir.
CLS (Cumulative Layout Shift)
Bu metrik, web sayfasının yükleme süreci sırasında içeriklerin beklenmedik bir şekilde hareket etmesini ölçer. Kullanıcılar, bir sayfa yüklenirken içeriklerin beklenmedik şekilde yer değiştirmesinden dolayı rahatsızlık yaşamak istemezler, bu nedenle düşük bir CLS puanı önemlidir.
Core Web Vitals Ölçümü Nasıl Yapılır?
Siteniz için Core Web Vitals nedir sorusunun cevabını öğrenmeniz şart. Bu sorunun cevabını öğrendikten sonra bu aracı kullanmak isteyebilirsiniz. Core Web Vitals ile sitenizdeki kullanıcı deneyimini hemen ölçebilirsiniz.
Core Web Vitals Ölçme
- İlk adımda Google PageSpeed Insıghts‘a giriş yapın.
- Arama kutucuğuna sitenizin adresini yazın ve Analiz et butonuna tıklayın.
- Analiz tamamlandığında karşınıza birçok sonuç gelecektir. Bu ekranda LCP, FID ve CLS metriklerinin sonuçlarını görebilirsiniz.
- Ayrıca, biraz aşağıya inerek sitenin genel performans skorunu da öğrenebilirsiniz.
- Sayfanın alt kısımlarına baktığınızda kırmızı ve turuncuyla belirtilen bazı yazılar göreceksiniz. Bu yazılar, sitenizdeki düzeltmeniz gereken hataları ifade eder. Buradaki mesajları dikkate alarak sitenizdeki kullanıcı deneyimini iyileştirebilirsiniz.
Core Web Vitals nedir, nasıl kullanılır gibi soruları sizler için cevaplamaya çalıştık. CLS, FID ve LCP gibi ölçüm metriklerini kullanarak sitenizdeki kullanıcı deneyimini hemen ölçebilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...