DNS Sızıntısı Nedir ve Anonimliği Nasıl Engeller? | Sonsuz Teknoloji

DNS Sızıntısı Nedir ve Anonimliği Nasıl Engeller?

dns sızıntısı

DNS, Domain Name System’in kısaltmasıdır ve kısaca; internet kullanırken gerçek IP adreslerinin isme dönüşmesidir. Hepimiz bir internet sitesini numaralarıyla değil isimleriyle biliyoruz. Örneğin;  DNS sızıntısı ile ilgili bir şey arattığımızda sadece ismini görürüz, fakat aslında bu sitelerin gerçek Ip adresi bir dizi numaradan oluşur ve aslında bilgisayarlar ve internet ağları bu numaralar ile iletişim kurarlar.

Dns, bizim çok sayıda karmaşık sayı ya da numara ezberlemek yerine “isimler” kullanmamızı sağlar. Dns olmasaydı, tüm internet siteleri ve ağlar, bize çok uzun ve karmaşık sayılar gibi görünecekti.Her birimiz her gün internet üzerinde dolaşıyoruz, bastığınız her yerin takip edilebiliyor olması rahatsız edici değil mi? Ayak izlerini silmek pek mümkün görünmese de dolaşırken iz bırakmamak için yaptığımız şeyler var. Vpn kullanıyoruz. Ancak bu bizi tamamen anonim yapmıyor. Dns sızıntısı dediğimiz bir sorun var. Peki, nedir bu DNS sızıntısı?

DNS Sızıntısı Nedir?

DNS sızıntısı, sizin internet ağınızdaki kurulumda meydana gelen ve gizlilik kaybına sebep olan bir sorundur. DNS sızıntısı pek çok VPN kullanıcısının düzenli aralıklarla kullandıkları bir terimdir, fakat bu kullanıcıların sadece küçük bir kısmı bunun aslında neye yol açtığını bilir, çoğu sadece iyi bir şey olmadığını ve bir VPN’in engellemesi gerektiğini bilir.

Gizliliğe önem veriyorsanız, tabiki DNS sızıntısının iyi bir şey olduğu söylenemez. Ve bunu ilk ortaya çıktığı andan itibaren engelleyebilmek için gereken her şeyi yapmamız gerekir. Aynı zamanda, DNS’in nasıl çalıştığını, DNS sızıntılarının ne olduğunu, bu sızıntıları engellemek için pek çok yardımcı yol olduğunu ve bağlantınızın her zaman güvenli olduğundan emin olmak da size her zaman çok yarar sağlayacaktır. VPN  kullanarak yaptığımız işlemlerin uzaktaki bir makine aracılığıyla yapıldığını biliyoruz, ancak bu bizi tamamen anonim yapmıyor; İnternet sağlayıcımızın gönderdiği DNS adreslerini kullanıyoruz VPN’i açmak bunu değiştirmiyor.

dns server

Ip adresimiz VPN sunucusunun üzerinde olsa da DNS adreslerimiz hala kendi internet sağlayıcımızın gönderdiği şekilde kalıyor. Bu anonimliğimizi bozuyor ve ayak izlerimizi gözlenebilir kılıyor. Yani kullandığımız anonim ağlara ya da VPN tünellerine güvenemeyiz. Bir DNS sızıntısı kolayca izlenmenize sebep olabilir.

DNS Sızıntısı Olup Olmadığını Nasıl Anlarım?

VPN’lerin çoğu, eğer bir sızıntınız varsa bunu size bildirmek adına herhangi bir sinyal ya da işaret vermez. Bunu kendiniz kontrol etmek zorundasınız ve bunun pek çok yolu var.

En kolay yolu da bir DNS test sızıntı sitesine tıklamak: Dnsleak test. Yapmanız gereken şey tarayıcınızı açıp, basit ya da genişletilmiş testi yapmak.

Aynı zamanda bir komut satırı kullanarak ve dünyanın en büyük içerik sağlayıcı internet sitelerinden biri olan Akamai kullanarak da test yapmanız mümkün.

Peki bunu nasıl önleyebiliriz? Ne yapmalıyız?

1-Öncelikle DNS sızıntınızın var olup olmadığını öğrenmek için DNS sızıntı testini yaptığınızı ve kötü sonuçlar aldığınızı varsayarak “statik ip ayarı” yapmayı öğrenmelisiniz. İnternet üzerinde pek çok yerden videolar ve ya resimlerle desteklenmiş halde nasıl yapacağınızı öğrenebilirsiniz. Aratmanız yeterli olur bunun için. Hangi işletim sistemini kullandığınızın da bir önemi yok.

2-İyi bir Dns servisi bulun. OpenDNS bunun için iyi bir seçenek.

3-Kötü bir VPN servisi kullanmayın,  en iyi Vpn servisini kullanmalısınız: NordVPN

NordVPN DNS Sızıntılarını nasıl önler?

nordvpn

NordVPN’e bağlandığınızda, cihazınız sadece NordVPN tarafından yürütülen DNS sunucularını kullanır. Tüm DNS sorgularınız şifrelenmiş tünel üzerinden gider ve bağlı olduğunuz aynı VPN sunucusunda çözümlenir. Bu şekilde, gizli bilgilerinizin sızmasından ve bilgi casusluğu yapan üçüncü taraflardan endişelenmenize asla gerek kalmaz.

Bu adımlar sizin için anonimliği sağlamak adına yeterli olacaktır.

Sonuç olarak DNS sızıntısı görmezden gelinmemesi gereken, küçümsenemeyecek bir sorundur. Tor browser gibi araçlar sizi bu durumdan tamamen kurtarmaz anonim kalabilmeniz için DNS sızıntı sorununu çözmeniz gerekecektir.

DNS sızıntısının en yaygın sebebi hatalı ya da düzensiz bir şekilde yapılandırılmış bir internet ağıdır; özellikle farklı ara yüzler kullanarak internete erişiyorsanız. Örneğin, VPN’inizdeki şifreli kanalı açmadan önce, ana yönlendiricinizi, kamusal erişim alanlarını, ya da herhangi bir kafenin kablosuz ağını kullanıyorsanız, cihazınız önce sizin yerel ağınıza bağlanır. Uygun ayarları uygulamazsanız, çeşitli veri sızıntıları ile karşı karşıya kalırsınız. Sunucunuz güvenli değilse, VPN’inizi açar açmaz, DNS istekleriniz DNS sızıntılarına neden olan şifreli kanalı geçer.

Windows gibi bazı yazılım programlarının VPN kanalınızı kullanmak yerine DNS sunucularına istek göndermeye yönelik kendi hata ayarları var. Bu yüzden bütün IP numaralarını bilmenizi sağlamak için tam bir DNS sızıntısı testi çok önemli.

Muhtemel DNS sızıntılarını nasıl engellerim?

DNS sızıntısının ne olduğunu ve sızıntısı olması halinde ne gibi tehditlerle karşı karşıya kalcağımızı artık bildiğimize göre,  böyle bir sızıntıya maruz kalmamak için gereken birkaç metodu listeleyelim.

  • Dns sunucunu değiştir: bilgisayar ya da diğer cihazlar için kendi DNS sunucunu değiştirmenin çok çeşitli yolları var. En etkili yolu, bütün cihazlarınız için aynı DNS sunucusu kullanan yönlendiricinizdeki sunucuyu değiştirmek.
  • VPN ekranı kullanmak: Genellikle kurumsal ya da iş için kullanılsa da, her zaman DNS sızıntılarını ya da diğer sorunlar ekranını içeren VPN bağlantınızdaki sekmeleri korumak için VPN ekran yazılımını kullanabilirsiniz. Bu ekranlar herhangi bir güvenlik sorununda eş zamanlı olarak size uyarı gönderir ve aynı zamanda hız bakımından VPN performansını kontrol eder. Bunun yanında, iş için ya da birden fazla kullanıcılar için olan geniş internet ağlarının sorumluluğunda olan kişiler için bu yöntem bir çözümden daha fazlasıdır.
  • VPN olmayan akışı engellemek için Güvenlik duvarı kullanmak: DNS sızıntılarından kaçınmak ve VPN olmayan sunuculardan kaçınmanın bir etkili yolu, Windows güvenlik duvarı kullanarak bir VPN aracılığıyla herhangi bir akışı tamamen engellemektir. Bunu, internet gerektiren her programa uygulamalısınız. Bunu 5 aşamada gerçekleştirebilirsiniz.
  1. VPN’e bağlanın ve Ağ Paylaşım merkezini açın.
  2. “Aktif ağlarını göster” in altında iki tane ağ göreceksiniz. Bu sizin VPN bağlantınız olacak. Biri, “ internet ağı” , diğeri ise sizin IPS bağlantınız. Eğer bunlar yoksa, o zaman VPN’inizin kamusal internet ağına ve ISP bağlantınızın Ev internet ağına ayarlanıp ayarlanmadığını kontrol edin.
  • Kontrol panelinizi açın ve Sistem ve Güvenliğe tıklayın. Buradan, Windows Güvenlik duvarını açın ve Gelişmiş Ayarlara tıklayın. Sisteme yönetici olarak oturum açın, aksi takdirde gerekli olan ayarları değiştiremezsiniz.
  1. Gelişmiş Güvenlik ile Windows Güvenlik duvarı olarak adlandırılan bir pencere göreceksiniz. Gelen kurallara tıklayın. Bu yeni bir kural için bir seçenek sağlayacak ve buna tıklayarak Yeni Gelen Kural Sihirbazını açın ve Programı seçin, İleri butonuna tıklayın.
  2. VPN olmayan akışı engellemek istediğiniz programı seçin ve ileri’ye tıklayın ve Bağlantıyı Engelle’ye tıklayın. Alan ve Gizli’ye tıklayın.

Şimdi bütün bunları deneyelim. Bu kuralları uyguladığınız bir program açın, ve VPN’e bağlandığınızda hala düzgün çalışıp çalışmadığına emin olun. Bir dosya indirmeye başlayın ve sonra da VPN bağlantınızı kesin.  Her şey yolunda gittiyse, indirmeniz hemen duracaktır ve bu bağlantının sadece VPN ile çalıştığının kanıtıdır. İşe yararsa, internetle çalışan diğer programlara da bütün bu adımları uygulayın.

Bir yorum bırakınız...

*

World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...