Bilgisayardan Malware Temizleme | Sonsuz Teknoloji

Bilgisayardan Malware Temizleme

malware

Malware, İngilizce Malicious software ifadesinin kısaltmasıdır. Türkçe karşılığı kötü amaçlı yazılım’dır. Kötü amaçlı yazılımlar bilgilerinizi çalan, parola, kullanıcı adı gibi size özel verileri ele geçirmeyi hedefleyen, bilgisayarınızın çökmesine sebep olan, bilgisayarınızı yavaşlatan, bilgisayarınızı başkalarının kontrolüne açan programdır. Malware grubuna virüs, trojan (truva atı), Backdoor(arka kapı), Worm (solucan), Adware (reklam  yazılımı) gibi kötü amaçlı programların hepsi girer.

Bilgisayarınıza Malware olduğunu düşünüyorsanız veya biliyorsanız. Bilgisayarınızı zaman geçmeden temizlemeniz gerekecektir.

Antivirüs yazılımının kullanılması gerektiği size bir çok kez söylenmiş veya okumuşsunuzdur.  Tekrar hatırlatarak; Antivirüs yazılımı kullanın. Özellikle Windows’da, ücretli veya ücretsiz bir çeşit virüsten koruma yazılımının yüklü olması zorunludur.

Ancak en iyi antivirüs yazılımı dahi % 100 kusursuz değildir. Bilindiği üzere virüsler genellikle bağlantı tıklamalarıyla bulaşır. Bu nedenle hiç bir virüs programı size bu bağlantıyı tıkla bunu tıklama gibi bir sanal düşüncü ile gelmez. Antivirüs veya casus yazılım önleme gibi görünen sahte programlar da vardır. Asıl bunlara daha çok dikkat etmeniz gerekir. İndirmek istediğiniz her neyse daima resmi site kaynağı varsa oradan veya bildiğiniz güvenilir indirme sitelerinden indirin. Bilmediğiniz kaynaktan mümkün olduğunca bir şeyler indirmekten kaçının.

Bazen bilgisayarınıza virüs bulaştığını anlamak zordur. Ancak dikkat etmeniz gereken çok sayıda işaret de vardır. Özellikle bilgisayar yavaşlaması en büyük belirtidir. Bilgisayarınıza virüs bulaşıp bulaşmadığına ilişkin bilgiye sahibi olmak için bu makaleye  göz atabilirsiniz.

Kötü Yazılım tespiti yaptıysanız. Bilgisayardan bunu nasıl temizleyeceğiz. İşte adımlar;

Antivirus’ünüzü Yükleyin veya var ise güncelleyin

Öncelikle, varolan antivirüs yazılımınızın en son virüs taramalarıyla güncel olduğundan emin olun. Güncel olmayan antivirüs yeni çıkan kötü yazılımları tanımaz.

Eğer herhangi bir antivirüs kurulu değilse, en beğenilen ücretsiz antivirüs araçlarımızdan birini indirin: Avast Free Antivirus, AVG AntiVirus Free veya Panda Free Antivirus. Bu antivirüslerin ücretli olanları da mevcuttur.

Bilgisayarınız önemli ise  çok değerli bilgiler olduğunu düşünüyorsanız özellikte iş yerinde kullanılan bir bilgisayarsa güvenliği çok önemli ise bu sefer ücretli antivirüs seçeneklerini değerlendirmeniz gerekecektir.  En çok tercih edilen seçenekler şunlardır: SSymantec Norton Security Premium, Bitdefender Internet Security, Bitdefender Total Security, Kaspersky Internet Security, ve  McAfee LiveSafe.

Güncel antivürüs yazılımında detaylı taramayı çalıştırın. Biraz uzun sürer ancak bilgisayarınızın her köşesini tarar.

Ayrıca, bilgisayarınızda çalışan güvenlik duvarı kullandığından emin olun. Güvenlik duvarlarına ilişkin, Check Point ZoneAlarm Free Firewall yazılımlarını tercih edebilirsiniz.

Sistem Geri Yükleme

Windows’ta Sistem Geri Yükleme noktası olması sizin için büyük bir avantaj olur. Bazen bu çok işe yarar, kötü amaçlı yazılımı yapan sistem geri yüklemeye karşın bir hamle yapmadıysa kötü yazılımdan çok rahat bir şekilde kurtulmuş olursunuz.

Bu işe yaramazsa, Windows’u kötü amaçlı yazılımların başlamasına izin vermeyecek şekilde Güvenli Mod’da açmanız gerekir. PC’yi yeniden başlatarak Windows Güvenli Moduna; Bilgisayarı yeniden başladıktan sonra 1 saniye aralıklarla sürekli F8 tuşuna basın, Windows 8 ve 10’da, bilgisayar açılışında ÜstKrktr (Shift) tuşunu basılı tutun. Sorun giderme seçeneklerinden istendiğinde Güvenli Mod girin.

Başlat menüsünde, Disk Temizleme’yi yazın ve tüm temps’ler arasında neyin güvenli bir şekilde sileceğini C: sürücüsüne temizleyin.

cleaner

Malware konusunda en başarılı Malwarebytes Anti-Malware her zaman önerilir. Malwarebytes Anti-Malware,  “malware tarayıcı” olarak da adlandırılır. Çünkü ilk antivirüsünüz başarısız olursa kötü yazılımlara karşı ikinci bir saldırı hattıdır. Genellikle başarılıdır. Güvenli Mod’da iken Malwarebytes Anti-Malware’ı indirin ve çalıştırın.

Taşınabilir(Portable) Antivirus

Her şey başarısız olduğunda, virüs nedeniyle size karşı gelen işletim sistemi olabilir. Yeni antivirüs araçlarını bile kuramazsınız. Doğrudan kurulum gerektirmeyen USB sürücüye koyabileceğiniz, Microsoft Güvenlik Tarayıcı, ClamWin, McAfee Stinger veya Kaspersky Security Scan gibi antivirüs de dahil olmak üzere birçok taşınabilir uygulama bulunmaktadır. Bir kaçını deneyin. Taramayı tek tek çalıştırdığınızda portable olduğu için çakışma olmaz.

Sonuç

Malware ile başarılı bir şekilde baş etmek, hırsızlıktan sonra evde olmak gibidir. Tekrar güvende olmak biraz zaman alır. Güvenliğinizi arttırın. En iyi, en yüksek puanlara sahip güvenlik paketini edinin, dolandırılmaya maruz kalmamak için  temizleme işlemine başlayın. Kullanmadığınız programları düzenli olarak kaldırın. Her şeye rağmen kafanız rahat etmediyse istemesek de her şeyi baştan kurmak sıkıcı olsa da bilgisayara format atmak en sağlam iş olur. Bundan sonra yapılacak iş daha fazla dikkat etmek her şeyi tıklamamak.

Benzer Makaleler;

Bilgisayara Virüs Bulaştığı Nasıl Anlaşılır?

Bilgisayarın Hacklendiği Nasıl Anlaşılır?

En Sık Kullanılan Şifre Kırma Yöntemleri

Hijack Ne İşe Yarar?

Combofix Nasıl Kullanılır?

Windows’da Sistem Geri Yükleme Noktası oluşturma ve Sistem Geri Yükleme

Bir yorum bırakınız...

*

Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...
Karekod

Karekod Nedir, QR Kod Oluşturma Nasıl Olur

Yıllardır alışveriş ve farklı sektörlerde kullanımı olan barkod sisteminden esinlenerek tasarımı gerçekleştirilen Karekod veya en çok kullanılan ismi ile QR kodlar, iki boyutlu bir ...
veri kurtarma

Veri Kurtarma Sürecinde Yapılması – Yapılmaması Gerekenler

Veri kurtarma süreci, bilgisayar sistemlerinde meydana gelen veri kaybını geri getirme çabalarını içerir. Bu süreç, çeşitli nedenlerle oluşan veri kaybı durumlarında uygulanabilir, donanım arızaları, ...
yapay zeka

Yapay Zekayı anlamak ve İnsanın Yapay Zekayı kullanımı

Zeka kavram olarak, düşünme, akıl yürütme, algı, kavrama, yargılama ve sonuca varma, soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma şekliyle insana verilen yetenekler zinciri toplamıdır ...
en iyi blueetooth speaker

Bluetooth Hoparlör Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji geliştikçe, birçok teknolojik aletin ve ek parçalarının kablosuz, uzaktan bağlantılı olacak şekilde dizayn edilmişlerdir. Bunlardan biri de bluetooth hoparlörlerdir. Günümüzde birçok sebeple kullanılan ...
Nomofob

 Yeni Teknolojinin Yeni Fobisi: Nomofobi Nedir?

Kişinin kullanmış olduğu akıllı telefonu elinden bırakmakta ya da kısa bir süreliğine bile olsa ondan uzaklaşmakta zorlanması, telefonun birkaç saat boyunca kullanılamayacak olması sebebiyle ...
NFC Nedir Ne işe yarar

NFC Teknolojisi Nedir? Kullanım Alanları ve Özellikleri

NFC, cihazlar arasında hızlı ve güvenilir veri transferi yapma yeteneği ile bilinir. NFC'nin öne çıkan özelliklerinden biri, cihazların birbirine dokunarak veya çok yakın mesafeden ...
React Nedir

React Nedir? React ile Web Uygulaması Yapımı

Web dünyasının geliştirme alanında geliştirme işini kolaylaştıracak ve daha komplike Web sayfaları yapmaya olanak tanıyacak pek çok teknoloji bulunmakta. Bunlar arasında en çok kullanılanları ...
instagram foto

Instagram Fotoğraf Yüklenmiyor Sorununun Sebepleri

Dünya’nın en popüler uygulamaları arasında yer alan Instagram, diğer uygulamalar için bünyesinde çeşitli hataları barındırır. Instagram fotoğraf yüklenmiyor diyen kullanıcılar da bu hatalara sebep ...
X sanal çerçeve ekranı

Xvfb Nedir? Docke’da GUI Uygulamaların Çalıştırılması

Xvfb, yani X virtual framebuffer aynı zamanda X sanal çerçeve ekranı olarak bilinir, X11 ekran sunucusu protokolünü uygulayan bir ekran sunucusudur. Diğer ekran sunucularının ...