Kilo vermek, özellikle kadınlar arasında çok önem arz etmektedir. Hatta bazıları için en önemli sorun diyebiliriz. Kilo vermek için çeşitli yöntemlerden vardır. Bunlardan biri de diyettir. Ancak diyetinde çeşitleri vardır. Bunlardan biri de Dukan diyetidir. Peki Dukan Diyeti Nedir? ve Nasıl Yapılır?
Dukan diyeti nedir?
Dukan Diyeti, Fransız beslenme uzmanı ve diyetisyen Pierre Dukan tarafından ortaya atılmış protein bazlı bir beslenme programıdır. Dukan diyeti, proteinin kilo vermeye yardımcı olabileceği fikrine dayanmaktadır. Protein destekli bir diyet olduğundan, vucut karbonhidrat ve yağ alımının kısıtlanmasına girer, vucut bu durumda enerji için yağ depoları kullanmaya başlar. Bu şekilde zayıflama süreci başlar.
Dukan Diyeti Nasıl Yapılır?
Dukan diyetinin Saldırı aşaması, Seyir aşaması, Konsolidasyon ve İstikrar olmak üzere dört aşaması vardır. Dukan diyetinin temelinde hazır yiyecekler değil doğal gıdalarla beslenme ve her zayıflama programında olduğu gibi fiziksel aktivite ile hedefe ulaşılır.
Saldırı aşaması
Saldırı aşaması, 2 ila 10 gün içinde hızlı kilo vermeyi hedefler. İlk etapta 2 ila 3 kilo vermek dukan diyetinin ilk hedefidir. Diyeti yapacak kişi, Proteini doğal ve yağsız yiyeceklerden alacaktır. Kırmızı et, balık, tavuk, yumurta, soya ve süzme peynir olabilir, ancak bu ürünlerin yağ oranları düşük olmalıdır. Bu yiyecekleri sınırsız yiyebilirsiniz. yeme konusunda bir kısıtlama yoktur. Burada önemli olan yediğinizdir.
Bu diyet programını uygularken her gün bir çorba kaşığı yulaf kepeği tüketilmelidir. Yulaf kepeği lif bakımından çok yüksektir, bu nedenle karbonhidratların büyük bir kısmı parçalanamaz ve sindirilemez. Yulaf kepeği açlığı bastırmaya yardımcı olur. Dukan Diyeti uygulayan, her gün en az 1,5 litre su içmelidir ve 20 dakika egzersiz yapmalıdır.
Seyir aşaması
Seyir aşamasında, sebze tüketimine geçiş olur. Meyve yenmez. Seyir aşamasında, haftada yaklaşık 2 kilo vermek hedeflenir. Bu sürecin belirlenmesi sizin ne kadar kilo vermek istemenize bağlıdır. 30 kilo vermek isteyen, bu aşamayı 15 hafta devam ettirir, 5 kilo vermek istiyorsa, 10 hafta.
Saldırı aşamasında olduğu gibi az yağlı protein ve ıspanak, bamya, marul ve yeşil fasulye gibi sınırsız miktarda nişastalı sebze yenebilir. Bu aşamadan saldırı aşamasında uyguladığınız her gün 1.5 litre su ve yulaf kepeğine devam edilir. Yenmemesi gereken sebzelerde vardır. Bunlar, havuç, mısır ve bezelye nişastalı sebzelerdir. Bu aşamada her gün 30 dakika egzersiz yapılmalıdır.
Konsolidasyon aşaması
Konsolidasyon aşamasın, kişi kilo verme değil, tekrar kilo almaktan kaçınılması gereken aşamadır. Her gün sınırsız miktarda protein, sebze bir parça az şekerli meyve, peynir, iki dilim tam tahıllı ekmek tüketilebilir. Bu aşamada hafatada bir veya iki gün kendini ödüllendirebilir. İstediği yiyeceği yiyebilir. Bu aşamada günde 25 dakikalık egzersiz yapılması gerekir.
Stabilizasyon aşaması
Bu aşama artık hayatınızın bir parçası olacak aşamadır.Bu aşamada ne kilo almalı ne de vermelisiniz. Bu aşama sizin yaşam tarzınız olmalıdır. Bu aşamada basit uymanız gereken kurallar vardır:
- Saldırı aşamasındaki yiyecek türleriyle, haftada bir gün protein yiyecekler yemelisiniz.
- Her gün üç yemek kaşığı yulaf kepeği yyemeye devam edin.
- Her gün 20 dakika egzersiz
- Her yere yürüyerek gitmeye çalışın. Asansör ve yürüyen merdiven kullanmamaya çalışın.