Elektronik görüntü sabitleyici nedir? Teknolojinin gelişmesi ile birlikte kameralar konusunda da gelişmeler yaşanmaktadır. Bu gelişmeler sadece profesyonel kameralarda değil anlık olarak çekim sağlayabildiğimiz mobil cihazlarımızda da gözlemlenebilir.
Kamera teknolojisinin gelişmesi ile birlikte artık ek ekipmanlar olmadan çekilen görüntülerin daha sabit olması sağlanabilir durumda. Her ne kadar ekstra ekipmanlar ile çekilen görüntüler kadar performanslı olmasalar da doğru kullanımda ciddi anlamda profesyonellik katabilir.
Elektronik görüntü sabitleyici kavramı ikiye ayrılır. Söz konusu sabitleyiciler optik sabitleyiciler ve elektronik sabitleyiciler olarak kategorize edilmektedir. Elektronik sabitleyiciler bu işi yazılımsal yöntemler ile yaparken. Optik sabitleyiciler bu işi donanımsal yöntemler ile yapar.
İlgili: Dijital ve Optik Zoom Arasındaki Fark Nedir?
EIS Ne Demek?
EIS Ne demek? Son zamanlarda gelişen telefon teknolojisi ile birlikte artık kamera konusunda da bazı kategori ayrımları söz konusu olmuş durumda.
EIS bir görüntü sabitleme türüdür. Bu türdeki görüntüler elektronik yollar ile sabitler. Yazaılımsal destekler ile sağlanan bu sabitleme ile birlikte çektiğiniz görüntülerde titreşim en aza indirilir. Her ne kadar böyle olsa de EIS yönteminin bazı dezavantajları da vardır.
Bu dezavantajlardan en büyüğü elbette kaybedilen çerçeve oranıdır. Elektronik görüntü sabitleme yani EİS yönteminde söz konusu video veya fotoğraftan belirli bir miktarda daralma yaşanır. Bu daralma sonrasında görüntüler sarsıntısız hale getirilir.
OIS Ne Demek?
OIS Ne demek? OIS yöntemi de son zamanlarda duyulmaya başlanan oldukça kaliteli bir görüntü sabitleme yöntemidir. Söz konusu OİS yöntemi EİS den farklı olarak çalışır ve temelinde donanımsal özellikler yer alır.
EİS teknolojisine göre daha pahalı olan bu elektronik görüntü sabitleme özelliği daha stabil ve daha avantajlı çalışır. Görüntü konusunda hiçbir şekilde kadraj daralması yaşanmadığı gibi geniş açılarda da kullanılan modelleri de bulunur. Özellikle mobil cihazlar kategorisine genellikle Iphone
OIS yani optik görüntü sabitleme yönteminde söz konusu kamera içindeki objektif hareket etmektedir. Mekanik olarak yapılan bu görüntü sabitleme yöntemi mini bir Gimball olarak da düşünülebilir. Söz konusu teknoloji profesyonel makinelerde karşımız daha çok çıkar.
EIS ve OIS Arasındaki Farklar Nelerdir?
EIS ve OIS arasındaki farklar nelerdir? EIS mi yoksa OIS mi tercih edilmelidir konusundaki karar tamamen size aittir. Öyle ki bu konuda atılacak adımlar ciddi fiyat farklarını ortaya koyar.
Her ne kadar görüntü sabitleme işlemini iki yöntem de yapabiliyor olsa da bu yöntemlerden her zaman bir tanesi daha iyi çalışır. Bu konuda profesyonel çekimlerde kullanılan yöntemlere bakmak daha avantajlı olacaktır. Profesyonel çekimlerde genellikle OIS teknolojisi ile desteklenen kameralar kullanılır.
OIS ile desteklenen kameralar kadraj kaybını en aza indirmesi nedeni ile daha net ve daha geniş çekimler sunar. Fiyat konusunda sağladığı avantajlar sayesinde EIS destekli kameralar da kullanılabilir.
Bu konuda elbette dikkat edilmesi gereken yöntemler arasında uzun ömürlülük de vardır. OIS destekli cihazlarda kamera ömrü EIS destekli cihazlara göre daha az ömürlüdür. Özellikle Apple cihazlarda karşılaşılan Camera Shake sorunu nedeni ile çekimlerde sürekli bir titreme sorunu da yaşanabilmekte. Genel olarak bu sorunun çözümü de kameranın değişimidir.
Güzel Bilgiler verilmiş emeğinize sağlık