En İyi GIMP Eklentileri ve Nasıl Yüklenir? | Sonsuz Teknoloji

En İyi GIMP Eklentileri ve Nasıl Yüklenir?

gımp

Eklentiler GIMP’i iyi bir programdan profesyonel bir programa dönüştürmeye yardımcı olur. Yeni özellikler ekler, iş akışınızı geliştirir ve GIMP’i Photoshop’a en iyi ücretsiz alternatiflerden biri haline getirmeye yardımcı oluyor. Tüm GIMP eklenti deneyimi çok kolay değildir. Bulması zor, kurulumu zor olabilir ve birçok uyumluluk sorunu var.

GIMP eklenti sahnesi biraz karışık. Eklentiler GIMP Sicilinde birlikte toplanmış, ancak artık mevcut değil. Yani artık internet’te bulmak zor.

Bir çoğu da çok eskidir. Çoğu durumda, on yıl veya daha fazla bir süredir güncellenmemiştir. Eklentilerin GIMP’nin en yeni sürümleriyle iyi oynayacağının garantisi yoktur. Gerçekten de, GIMP DDS eklentisi veya BIMP gibi popüler olanlar artık vazgeçilmiyor ve artık çalışmıyor.

GIMP Eklentileri Nasıl Yüklenir

Kaçınılmaz olarak, yükleme işlemi de karmaşıktır. GIMP eklentilerini yüklemek için iki yol vardır. Birincisi manuel yoldur. Eklentiniz bir ZIP dosyasındaysa, içeriği GIMP’nin eklentileri ve komut dosyaları klasörlerine kopyalamanız gerekir.

  • İndirmeyi unzip edin.
  • GIMP’de  Preferences > Folders (Tercihler> Klasörler) gidin. Plug-ins (Eklentiler) ve Scripts (Komut) Dosyaları bölümlerini bulun.
  • Her bölümde iki klasör vardır. Bir sistem klasörü, diğeri kullanıcı klasörüdür.  İkincisini seçin ve açmak için
  • Show file location in the file manager (dosya yöneticisinde Dosya konumunu göster)i tıklayın.
  • İndirmeleriniz PY biçimindeyse, bunları Eklentiler (Plug-ins.) klasörüne taşıyın.
  • SCM biçimindeyse, bunları Scripts klasörüne taşıyın.
  • Şimdi GIMP’yi yeniden başlat.

İkinci yol otomatik yöntemdir. Bazı eklentiler kendi yükleyicileriyle paketlenmiştir. Sadece bunu çift tıklayın ve yükleyin.

Yükleyiciler platform özel, bu nedenle yalnızca Windows, ancak Linux veya Mac için değil, eklentileri bulabilirsiniz. Ayrıca, rasgele yükleyicileri internetten açmanın riskli bir iş olduğunu unutmayın, bu nedenle virüsten koruma yazılımınızın güncel olduğundan ve düzgün çalıştığından emin olun.

Tüm GIMP uygulamasının özelleştirilmiş bir sürümünü yüklemek için üçüncü bir seçenek vardır. Partha.com adresinde bulunan popüler bir yapıda, Resynthesizer ve G’MIC dahil olmak üzere önceden yüklenmiş birkaç eklenti bulunur. GİMP için en iyi eklentiler;

1. DarkTable

GIMP 2.10, en iyi ücretsiz fotoğraf düzenleme uygulamalarından biridir. Bunu RAW fotoğraflarınızla bile kullanabilirsiniz, ancak önce kendi RAW düzenleyicinizi eklemeniz gerekir. İki ana seçenek vardır, DarkTable ve RawTherapee.

Her ikisi de test etmeye değer, ancak daha erişilebilir arayüzü, sığ öğrenme eğrisi ve maskeleme araçları da dahil olmak üzere bazı gelişmiş özellikleri nedeniyle DarkTable’ı tercih ediyoruz.

Yüklendikten sonra RAW görüntülerinizi GIMP’ye sürükleyebilir ve düzenlemeye başlayabileceğiniz DarkTable’ı başlatabilirsiniz. Efekt, ünlü Photoshop ve Adobe Camera RAW kombinasyonu ile aldığınız ile aynıdır ve aynı şekilde iyidir.

2. G’MIC

Fotoğraf düzenleyicileri için başka bir eklenti olan G’MIC, çekimlerinizi canlandırmak için kullanabileceğiniz 500’den fazla filtre ve efekt sunar.

Aralık hayret verici. Film hisse senedi öykünmeleri ve çerçeveleri, gürültü azaltma ve diğer onarım araçları gibi daha gelişmiş şeyler ve hatta bazı 3D efektleri gibi temel öğeler vardır. Her birini varsayılan ayarları ile tek bir tıklamayla kullanabilirsiniz. Ancak tercih ederseniz, görünümü özelleştirmek ve istediğiniz sonucu elde etmek için her filtre için sürgü dizisini kullanabilirsiniz.

3. Resynthesizer

Resynthesizer, GIMP’in en eski eklentilerinden biridir ve en önemli özelliklerinden biridir. Dokular ile çalışma etrafında bir dizi araç sağlar. Anahtar menüsünü Geliştir menüsü: İyileştirme Seçimi altında bulacaksınız.

Bu, GIMP’in Photoshop’un GIMP’nin yapamayacağı şeylerden biri olan, Photoshop’un İçerik Algılama Dolgu aracıyla eşdeğeridir. Bir fotoğraftan istenmeyen nesneleri tamamen çıkarmanıza olanak tanır.

İyileşme Seçimi, çevrenizdeki içeriğin izinsiz girişini görüntünüzün arka planından değiştirir ve mükemmel bir şekilde uyum sağlar. Yani, gökyüzünden bir şey çıkarırsanız, alan daha fazla gökyüzü ile doldurulur. Normalde bunun için Clone aracını kullanmanız gerekir. Bu çok daha zahmetli bir süreçtir.

4. Hugin

Bir panorama oluşturmak için bir dizi görüntüyü birleştirmeniz gerektiğinde, Hugin GIMP için en iyi araçtır. Başlamak çok kolay. Sadece resimlerinizi yükleyin, her birinde birkaç ortak nokta belirtin ve uygulama bunları bir araya getirecektir. Ayrıca, uyumsuzluk açıları ve pozlamalar için de doğrudur. Hugin bağımsız bir uygulama olarak çalışır ve Windows, Mac ve Linux için kullanılabilir.

5. Wavelet Decompose

Cilt rötuşları, portre fotoğrafçılığının ayrılmaz bir parçasıdır. Wavelet Decompose, GIMP’de bunun en iyi eklentisidir. Eklenti, gelişmiş bir frekans ayırma biçimi kullanır. Görüntüyü her biri farklı ayrıntı kümeleri içeren birden çok katmana ayırır. Bu, hangi ayrıntıların pürüzsüz hale getirileceği ve hangisinin saklanacağı konusunda çok ince ayarlı kontrol sağlar.

6. Duplicate to Another Image

Bu basit betik gerçek bir zaman tasarrufu, başka bir görüntü dosyasına bir seçim kopyalar. Başka bir görüntü eklentisi için çoğaltmak çok daha fazla özellik var. Seçimi orijinal resminizle aynı boyutta yeni bir görüntü üzerine kopyalayabilir, nesneyi aynı yere yerleştirerek, görüntünün arka planını değiştirmeyi kolaylaştırabilirsiniz.

Ya da, tek tek nesneleri izole etmek istediğinizde yeni bir görüntüye kopyalayabilir ve boyutuna kırpabilirsiniz ve nesneyi daha önce açtığınız başka bir resme kopyalayabilirsiniz.

7. Scripts Bundle

GIMP eklentileri birçok boyut ve karmaşıklığa sahiptir, ancak çoğu zaman en çok kullandığınız tek işlevli olanlardır.

100’den fazla betik içeren bu koleksiyon, ortak görüntü düzenleme ve grafik tasarım görevleri için size bir dizi kısayol sunar. Bir GIMP çizim eklentisi, fotoğrafları keskinleştirmek veya çerçeve eklemek için birkaç komut ve bazı efektler oluşturmak veya film stokunu taklit etmek için bazı komutlar alırsınız. Burada oynamak için çok şey var. Hepsi test edilmiş ve GIMP 2.10 ile tamamen uyumludur.

8. Nik Collection

Son olarak, Nik Collection, profesyonel fotoğraf düzenleme programları paketi. Pro-level bileme ve gürültü azaltma, renk filtreleri, HDR efektleri ve çok daha fazlasına erişmenizi sağlar. GIMP’yi gerçekten yeni bir seviyeye taşıyor. Nik Collection’ın ücretsiz sürümü artık resmi olarak mevcut değil. Bunu İnternet Arşivi’nden indirebilirsiniz ve zaten bilgisayarınıza yüklediyseniz bunu ayarlayabilirsiniz.

GIMP Eklentileri Nasıl Kullanılır

GIMP eklentinizi yükledikten sonra, birkaç konumdan birinde görünecektir. Filtreler menüsünde veya alt menülerden birinde görünebilir. Resim veya Katmanlar altında olabilir veya Script-Fu adında yeni bir menü alabilirsiniz. Bazen, eklentiler bir RAW editörü gibi ayrı bir uygulama olarak çalışırlar ve ihtiyaç duyduklarında başlatmaları tetiklenir.

Beğendiğiniz bir eklentiyi bulduğunuzda, indirilen dosyanın bir kopyasını sakladığınızdan emin olun. Ne zaman kaybolabileceğini asla bilemezsin. Bu ne yazık ki, GIMP eklentileri ile çalışmanın gerçekliğidir.

Bir yorum bırakınız...

*

github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...