Excel’de veri doğrulama işlemi oldukça kolay ve pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Söz konusu özellik sayesinde kullanıcılar, önceden belirlenmiş kriterler dışında hücrelere veri girememektedir. Önceden belirlenen kriterler dışında veri girmek isteyen kullanıcılar ise çeşitli uyarı ekranları ile karşılaşmaktadır. Peki, Excel’de veri doğrulama işlemi nasıl yapılır? Günümüzde Office kullanıcıları tarafından sıklıkla araştırılan ve oldukça merak edilen bu sorunun cevabını her yönü ile detaylı bir şekilde inceliyoruz.
Adım Adım Excel’de Veri Doğrulama İşlemi
Excel’de veri doğrulama işlemi son derece pratik bir şekilde yapılabilmektedir. Aşağıda yer alan görsel anlatımı adım adım takip ederek veri doğrulama işlemi hakkında detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.
Yukarıda yer alan görselde görüldüğü gibi son derece basit bir örnek tablomuz mevcuttur. Bu tablodan yola çıkarak veri doğrulama işlemini oldukça kolay bir şekilde birlikte yapacağız. Örneğin, ürün fiyatı yazan sütuna sadece sayısal verilerin girilmesini sağlayalım. Veri doğrulama işlemi için öncelikle olarak boş sütunları seçmeniz gerekmektedir.
Yukarıda yer alan görselde görüldüğü gibi boş sütunları seçtikten sonra üst menü de yer alan “Veri” sekmesine tıklayınız.
“Veri” sekmesine tıkladıktan sonra, yukarıda yer alan görselde görüldüğü gibi bir menü karşınıza çıkacaktır. Bu menü içerisinde yer alan “Veri doğrulama” simgesine tıklamanız gerekmektedir.
“Veri doğrulama” sekmesine tıkladıktan sonra karşınıza yukarıda yer alan görsel de görüldüğü gibi bir arayüz seçeneği gelecektir. Karşınıza gelen bu arayüz de “İzin ver” seçeneğinin altında yer alan alana tıklayınız ve tıklama işlemini yaptıktan sonra tüm sayı değerini seçiniz.
“Tüm sayı” değerini seçtikten sonra karşınıza yukarıda yer alan görseldeki gibi bir arayüz gelecektir. Burada en az ve en fazla seçeneklerini seçmeniz gerekmektedir. Tercihen 0 ile 10000 arasında bir değer girebilirsiniz veya istediğiniz bir değer aralığını da girmeniz mümkündür.
Değer girme işleminden sonra “Giriş iletisi” bölümüne tıklayarak bilgilendirici bir mesaj yazabilirsiniz.
Ayrıca veri doğrulama özelliği içerisinde yer alan “Hata uyarısı” kısmında da gerekli uyarı mesajını yazabilirsiniz. Örneğin sayısal bir alana metin girişi yapılması durumunda hata iletisi kısmına “lütfen sayısal bir değer giriniz” yazınızı yazabilirsiniz. Tüm bu işlemleri adım adım yaptıktan sonra tamam butonuna basmanız yeterli olacaktır. Aşağıda yer alan görselde de uyguladığımız adımların sonucunu görebilirsiniz.
Bir yorum bırakınız...