FileMaker, Apple firmasının yan kuruluşu olan Claris firması tarafından sunulan, Mac ve Windows platformlarında çalışan bir veritabanı hazırlama programıdır. Filemaker’ın, detaylı teknik özelliklerini Claris firmasının resmi sayfasından öğrenebilirsiniz. Bu yazımızda sizlere Filemaker Nedir, ne işe yarar ve genel olarak özellikleri nelerdir? konusundan bahsedeceğiz.
Filemaker özellikleri
FileMaker’ın her sürüm için “Pro” ve “Advanced” olarak iki farklı versiyonu bulunmaktadır. “Advanced” sürümü daha geliştirici özellikler sunmakla beraber “Filemaker Server” ürün hizmeti de server hiizmetleri için vardır.
Filemaker, Web Direct özelliği ile İnternet ortamında web tarayıcı aracılığı ile 100 kullanıcının direk olarak veri tabanına erişim imkanı sağlamaktadır. Sınırsız kullanıcı erişimi için PHP, desteği ile web üzerinden sorgulamalar oluşturabilirsiniz.
İphone ve İpad’lerden App Store’da ücretsiz olarak sunulan “Filemaker Go” ile paylaşımlı veri tabanlarına bağlanabilir veya Filemaker ile yapılan veri tabanı dosyasını telefonunuza ekleyerek kullanabilirsiniz.
FileMaker, çok güçlü bir veri tabanı programıdır. Kullanımı kolaydır. Diğer yazılım dillerine nazaran kısa zamanda büyük işler başarabilmektedir. Birçok basit komut (Yeni kayıt, Kayıt sil gibi) kod yazmadan hazırdır. Filemaker ile kod bilgisi olmadan da kendi veri tabanı programınızı yazabileceğiniz bir platformdur.
Kodlama bilgisi olanlar, harika işler yapabilirler. Yazımızın güncelleme tarihi itibari ile en son sürümü Filemaker 19’dur. Son sürümü ile kendini çok daha güçlendirmiş. Kendini her versiyonun da çok daha üst seviyeye çıkartmıştır. Görsel olarak hazır tema seçenekleri mevcuttur. “Advanced” sürümünde hazırladığınız projeyi USB gibi taşınabilir cihazlarda çalışacak şekilde “exe” yapma imkanınız bulunmaktadır. Projenizi Flash diske takıp her bilgisayarda çalıştırarak portable yapma imkanı sağlamaktadır. (Windows platformunda yapılan sadece Windows bilgisayarlarda çalışır.)
Filemaker Destek
Filemaker Türkiye’de çok fazla bilinmemekte ve yaygın bir kullanıcı kitlesi de yoktur. Bunun en büyük sebeplerinden birisi İOS işletim sisteminin Ülkemizde kullanımının yaygın olmamasıdır. Windows daha fazla yaygın olduğu için ülkemizde Windows destekli programlamalar tercih edilmektedir.
İngilizce bilgisi olanlar filemaker konusunda kendini çok rahat geliştirebilir. Bilenen en iyi yardımcı kaynak form sitesi https://fmforums.com/ dur. Bu platformda çok iyi FileMaker geliştiriciler vardır. Uzun yıllardır forum sitesi güncelliğini korumaktadır. Sorduğunuz soruların cevabını alabileceğiniz bir platformdur.
Filemaker ile ilgili daha detaylı bilgi ve yardım almak isterseniz, sitemizin iletişim kanallarını kullanarak bizimle de iletişime geçebilirsiniz.
Olcay kardeşim Türkçe kaynak olmamı hiç?!
filemakerx.com