İnsan hafızası benzerinin hiçbir zaman üretilemeyeceği oldukça geniş kapasiteye sahip müthiş bir depodur. Kapaitesi tespit edilememiş fakat sonsuz olmadığı bilinen bu harika depo insanın hayatı boyunca gördüğü yaşadığı okuduğu yazdığı birçok şeyi hafızasında depolayarak lazım olduğunda tekrar insanın hizmetine sunmaktadır. Günümüzde hafızayı geliştirici birçok beyin egzersizi ve antrenmanları tespit edilmiş ve uygulanmaktadır. Bu ezgersizler sayesinde daha uzun süre veriyi hafızada tutma ve daha kolay hatırlayabilme gibi yetileri insan kazanmaktadır.
1. Beyin egzersizi yapmak
Beyin egzersizi hafıza geliştirme teknikleri arasında en önemli olan faktörlerden biridir. Beyin egzersizi dediğimizde sadece düşünmek değil daha farklı beyin egzersizleri uygulamaktır. Öncelikle beynimizden, aklımızdan hayali resim veya resimler çizmek bizim için çok faydalı olacaktır. Örneğin şöyle düşünebiliriz bir odanın duvarına resim çiziyoruz ama bu duvar küçük değil büyük olursa hafızamız için daha geliştirici olacaktır. Bunu günde birkaç defa tekrarlamanızı tavsiye ederim.
Hafıza insanda doğuştan var olan bir özelliktir. Her insanda hafıza vardır fakat çeşitli ölçüt ve özelliklerde bulunmaktadır. Örneğin bir insan bir sayfa yazıyı okuyup özetini çıkarabilirken başka bir insan yarısına kadar okuduğunda dahi sayfa başında okuduklarını unutabiliyor. Bu durum ölçüte örnek olarak verilebilirken, bazı kişilerin okuduğunu hafızada tutabilmesi ile bazılarının gördüğünü bazılarının da duyduğunu hafızada daha etkin tutabilmesi de hafızanın özelliğine örnek olarak verilebilir. Bir insanda herhangi özür yoksa tüm bu ölçüt ve özellikler geliştirilebilir vaziyette olabilmektedir. Örneğin bir sayfa yazıyı yarısına kadar okuduğunda başını unutan insan sürekli kitap okuyarak veya gazete vs gibi yazılar okuyarak bu özelliğini geliştirebilir ve artık sayfanın tamamını akıcı bir şekilde okuyarak hiç unutma olayı olmadan hafızasında tutabilmektedir. Özelliklerin geliştirilmesi yöntemleride hafıza bulmacaları veya görsel şekiller ile görme ile hafızasını geliştirebilirken, müzik alanında tonlamalar olsun nota bağlamında olsun veya çeşitli sesler yardımı ile yapacağı egzersizlerde duyma hafızasını geliştirebilmektedir.
2. Olumlama
Bir insan düşünelim kırk gün ona sen hastasın diyorlar ve o insan hasta oluyor. Telkin işte budur. Bir insana hangi telkin verilirse verilsin olumlu veya olumsuz o mutlaka o insanın zihninde bilinçaltında kalıcı olacaktır. Biz ise olumsuz telkin yerine olumlu telkin vericeğiz beynimize bunun adı da olumlamadır. Olumlama gerçekten her yönden bizim için çok faydalı olan bir telkindir. Hafızasını geliştirmek açmak isteyen ise şöyle demelidir benim hafızam açık veya beni hafızam çok açık demelidir. Bunu 21 gün tekrarlamalıdır. Çünkü 21. günün sonunda o olumlama zihinde, bilinçaltında kalıcı olacaktır.
3. Hafıza oyunları oynamak
Oyunlar bildiğimiz gibi iki kategoride yer almaktadır. Birisi iyi diğeri ise kötü olarak ikiye ayrılmaktadır. Bizim ilgileneceğimiz oyunlar iyi oyunlar dâhilindedir. Bu oyunu ister bilgisayarınızda ister kendi kendinize evde karton veya kâğıtlarla yapabilirsiniz. İnternette hafıza oyunları diye taratırsanız mutlaka karşınıza çıkacaktır. Veya hafıza oyununu evinizde kendinizde kâğıt veya kartonlardan yapabilirsiniz. Nasıl yapılacağını size tarif edeyim. Öncelikle bir kâğıdı ve ya kartonu 6 küçük eşit parçaya bölün ve onların arkasına resim çizin yalnız her iki parçada aynı resim olmalıdır. Yani birisine muz resmi çizdiyseniz aynısından bir tane daha çizmeniz gereklidir. Çünkü oyuna başladığınızda o iki resmi belir bir sürede bulmanıHafıza Geliştirme Teknikleriz lazım olacak. Ve oyun böyle devam edecek. Bu yöntemde hafızanızı geliştiren önemli bir tekniktir.
4. Hafıza geliştirici yiyecekler
Hafıza geliştiren yiyeceklerin başında balık ve balık yağı gelmektedir. Meyve yemek, yoğurt, yumurta yemekte hafızanızı geliştirecektir. Birde cevizi öneririm. Cevize baktığınızda sanki beyni size göstermektedir. Günde üç tane ceviz hafızanız için çok iyi gelecektir. Ayrıca yeşil çayı da tavsiye ederim.
Hafıza geliştirme yöntemleri çeşitli egzersizler ve yöntemler ile mümkün olduğu kadar beslenme ile de çok yakından ilgilidir. Beyin neticede bir organdır. Ve hafıza ancak sağlıklı bir beyin de daha etkili ve gelişmiş olabilmektedir. Bir önceki maddede söylediğimiz gibi zihinsel veya farklı bir özrü bulunmayan insan hafızasını daha etkin kullanabilmektedir ve geliştirebilmektedir. Beynin sağlıklı olması da yine düzenli beslenme yöntemi ile beyin için gerekli vitaminlerin alınması ile mümkün olmaktadır. Beyni ve hafızayı sağlıklı bir yapıya kavuşturacak yiyeceklere örnek verecek olursak balık bunların en başında gelmektedir. Yani Omega 3 vitamini. Ardından yumurta, süt, ıspanak, ceviz, C vitaminleri kapsamında bulunan meyveler, limon, yeşil çay, yaban mersini, B12 gibi vitaminler hafızayı ve beyni güçlendirmektedir.
5. Kodlama yöntemi
Kodlama yöntemi hafızaya alınması istenen bir bilginin çeşitli yöntemlerle daha kısaltılarak hafızada tutulması olayıdır. Bu yöntemde karmaşık ve anlam yoğunluğu olan uzun cümleler dahi hafızada uzun süre tutulabilmektedir. Bunu bir örnek ile açıklayacak olursak;
Örneğin ülkemizde ege bölgesinde en çok yetişen tarımsal ürünler dendiğinde bunlar haşhaş, incir, zeytin, üzüm ve tütün’dür. Bu bilgi göründüğü gibi karışık olup belli bir süre sonra unutulma ihtimali bulunan bir bilgidir. Fakat bahsi geçen hafıza tekniği yöntemi olan kodlama yöntemi ile bu bilgi tek kelime haline getirilip hafızada tutulmaya çalışılırsa çok uzun bir süre hafızada kalması muhtemel olacaktır. Bu bilgiyi kodlarsak ‘ZÜHTİ’ kelimesinin ortaya çıktığını göreceğiz gördüğünüz gibi uzun bir cümle olan bilgi tek kelimede kodlandı ve artık hafızada daha uzun süre kalacaktır.
Kodlaması şu şekildedir; Z(zeytin) Ü(Üzüm) H(Haşhaş) T(Tütün) İ(İncir)
6. Aynı tür bilgileri grup olarak düşünme yöntemi
İnsanın üreteceği, sipariş vereceği veya satın alacağı birçok şeyi hafızada tutması zor bir iş olabilir. Bu tür bilgileri hafızaya daha kolay yerleştirip uzun süre tutmanın yolu aynı türe sahip olan bilgileri ayırıp hatırlanması gerektiğinde grup olarak hatırlandığında daha çok hafızadan alınabilecektir. Örneğin torna vida, jant, çatal, yan keski, rende, sinyal kolu, karga burnu, fırın tepsisi ve kriko alması gereken birini düşünelim. Şuan okuduğunuzda dahi sona yaklaştığınızda en baştakileri unuttuğunuzu biliyorum. Fakat bu tür bilgileri hatırlamada aynı türden olanları önce ayırıp sonra hafızaya yerleştirirseniz hatırlamanızın daha kolay olduğunu göreceksiniz. Şimdi hatırlamak daha kolay değil mi?
Aynı tür bilgileri ayırma şu şekildedir.
Tamir Aletleri Otomobil Parçaları Mutfak Araçları
Torna Vida Jant Çatal
Yan Keski Sinyal Kolu Rende
Karga Burnu Kriko Fırın Tepsisi
7. İlişkilendirme yöntemi ilehafızada tutma
İlişkilendirme yöntemi ile hafızada tutma olayı hafızada tutulması gereken bir bilginin gerek telaffuz özelliğiyle gerekse şekil özelliği ile benzeri bir kelime veya olgu ile ilişkilendirilmesi ile olur. Örneğin Erzurum ilinin cağ kebabının ünlü olması yönü ile bununla ilişkili olarak hafızada tutulması olabilir. Başka bir örnek verecek olursak semazen dans gösterisinin Mevlana ile ilişkilendirilmeside bu yönteme örnek olarak verilebilir.
8. Düzenli ve yeterli uyku
Hafızayı doğrudan etkileyen en önemli özelliklerden biride uykudur. İnsan düzenli ve yeterli süre uyuduğu zaman beyin dinç olur algımalası, değerlendirmesi, sonuca ulaşması ve verilerin depolanması yani hafızaya alınması olayı çok daha etkin bir şekilde olmaktadır. Beyin fonksiyonlarının daha etkin kullanılması da uyku ile doğrudan orantılıdır.
Bir yorum bırakınız...