Hangi Web Tarayıcı Daha İyi: Microsoft Edge Mi? Google Chrome Mu? | Sonsuz Teknoloji

Hangi Web Tarayıcı Daha İyi: Microsoft Edge Mi? Google Chrome Mu?

chrome ve edge karşılaştırma

Chrome mu daha iyi? Microsoft Edge mi? Sorusu internet aleminde aslında hiçte yeni bir soru değil. Microsoft’un 2009 yılından beri geliştirmeye devam ettiği web tarayıcısı Microsoft Edge için ne zaman yeni bir güncelleme yayınlansa bu soruda birçok kullanıcı ve web sitesi tarafından sorulmakta. Bugüne kadar bu soruya verilen yanıt çok belliydi. Ancak Microsoft, web browser piyasasında büyümek ve Chrome’a ciddi anlamda rakip olabilmek için büyük bir strateji değişikliği yaparak yeni Edge’yi, açık kaynak kodlu ve Chrome’un da benzer altyapıyı kullandığı, Chromium projesinden yola çıkarak geliştirdi.

Chrome mu daha iyi? Microsoft Edge mi? Sorusunun cevabı, yeni Edge’nin Chromium tabanlı bir browser olmasıyla değişti mi peki? Bu yazımızda sizler için her iki web tarayıcıyı da deneyimleyerek hangisinin daha üstün olduğuna yanıt vermeye çalıştık. İsterseniz ilk maddemizle bu sorunun yanıtlarına hep birlikte bakalım.

 Performans: Chrome Mu Daha İyi? Yeni Edge Mi?

Web tarayıcılarında hız ya da performansın ölçülmesi her ne kadar test yapılan platformlara göre farklılıklar gösterse de genel bir fikir sahibi olmamız için yeterlidir. Hem Google Chrome’u hem de yeni Edge’yi farklı platformlar üzerinde performans testine soktuğumuzda her iki tarayıcının da birbirine oldukça yakın rakamlarda olduğunu gördük. Örneğin, speedtestbattle.com sitesinde Yeni Edge 1.478 puan alırken Chrome ise 1.420 puanda kaldı. Ancak bu web sitesinin özellikle web tarayıcıların Javascript performansını baz aldığını da ifade etmemiz gerekir.

Bir başka örnekte ise Edge ve Chrome’u browserbench.org üzerinde test ettik. Testte Chrome 85 sürümüyle yeni Edge’nin 83.5sürümüne göre daha önde çıktı.Bu platform ise kullanıcı deneyimlerini birkaç dakika boyunca simüle ederek gerçeğe en yakın sonucu ulaşmaya çalışmaktadır.

Sonuç: Test yapılan iki web sitesinin birinde yeni Edge diğerinde ise Chrome’un az farkla önde olduğunu gördük. Bu sonuçlardan yola çıkarak, hız ve performans açısından her iki browserın da neredeyse aynı seviyede olduğu söylenebilir.

Kaynak Kullanımı: Chrome Mu Daha İyi? Yeni Edge Mi?

Bir tarayıcı bir bilgisayarda ne kadar az sistem kaynağı kullanıyorsa o kadar iyi tarayıcıdır. En azından birçok kişi buna inanmakta. Hatta bu yüzden yıllardır Google Chrome için çoğu insan “Ram Canavarı” demektedir. Biz de buradan yola çıkarak hem Chrome hem de yeni Edge’de üç farklı sekme açarak, boş sekme-Google dokümanlar ve Twitter, CPU ve RAM kullanım oranlarını ölçtük. Sizce hangisi daha az RAM ve CPU tüketiyor dersiniz?

Bu ufak testin sonucunda Google Chrome 3.5 GB RAM ve %5,4 CPU kullanırken; Edge 1.9 RAM ve %3 CPU kullanmakta. Bu testi yaparken İState Menus programından yararlandığımızı da eklememiz gerekir.

Sonuç: Sistem kaynaklarının kullanımı açısından Chrome’un hâlâ oldukça yüksek noktada olduğu açıkça ortada. Microsoft Edge ise neredeyse Chrome’un yarısı kadar sistem kaynağı kullanmakta.

Güvenlik/Gizlilik: Chrome Mu Daha İyi? Yeni Edge Mi?

Her iki tarayıcının da Chromium tabanlı olması web sitelerine verilen izinler bölümünün birbirine oldukça benzemesine neden olmuş. Fakat Yeni Edge’de olup Chrome’da olmayan bir özellik var: İzleme engelleme. Bilindiği gibi web siteleri, bizler internet sitelerinde gezinirken bu verileri çerezler yardımıyla toplar ve kullanırlar. Ancak yeni Edge bu noktada kullanıcıya gizlilik ve güvenlik açısından müdahale yetkisi vererek, ayarlar bölümünde “Temel-Dengeli-Katı” olacak şekilde üç güvenlik seçeneği sunmakta. Böylece verilerinin ne kadarının toplanmasının istediğine kullanıcı kendi karar verebilmekte.

Sonuç: Chrome’da gizlilik ve güvenliğin yeni Edge’ye kıyasla göz ardı edildiği görülmekte. Bu da gizlilik ve güvenlik bakımından yeni Edge’yi daha üstün kılmakta.

Çoklu Platform Kullanımı: Chrome Mu Daha İyi? Yeni Edge Mi?

Çok daha eski bir web tarayıcı olduğu düşünüldüğünde Google Chrome Linux, MacOS, Chrome OS, Android ve İOS platformlarına kurulabilmekte. Yeni Edge ise Linux dışındaki diğer tüm platformlara yüklenebilmekte. Microsoft’tan yapılan açıklamaya göre Linux desteğinin de 2020 yılının sonuna kadar geleceği ifade edilmekte.

Sonuç: Chrome’un yaklaşık 10 yıldır kullanılan bir tarayıcı olması, onu tüm platformlarda kararlı biçimde çalışan bir browser yapmakta. Bu nedenle, Chrome’un çoklu platform desteğinde Edge’ye göre daha üstün olduğunu söyleyebiliriz.

Uzantılar: Chrome Mu Daha İyi? Yeni Edge Mi?

Uzantılar, günümüzde web tarayıcıların vazgeçilmez parçalarındandır. Tarayıcılara yepyeni özellikler ve fonksiyonlar kazandırabilen uzantılarda Chrome, yola çok daha erken çıktığı için Edge’ye göre daha avantajlı bir konumda. Microsoft’a ait olan uzantı mağazası Microsoft Store çok sayıda ve kullanışlı uzantıya sahip olsa da henüz Chrome’un ki kadar zengin değil maalesef. Tabi ortak uzantıların bulunduğunu da unutmamak gerekir. Ancak Chrome’da kararlı çalışan bazı uzantıların Edge’de daha verimsiz çalıştığı da gerçek bir durum.

Sonuç: Microsoft Store her ne kadar çok sayıda uzantıya sahip olsa da henüz Chrome mağazasının çeşitlilik seviyesinde değil. Bu da Chrome’u uzantı konusunda daha üstün kılmakta.

Genel Sonuç: Hangi Browser Daha İyi?

5 aşamadan oluşan incelememiz sonucunda sayısal anlamda beraberlik olsada, gizlilik- güvenlik özelliği ve bilgisayar sistem kaynaklarını çok daha az kullanması Yeni Edge’yi Chrome’a göre biraz daha cazip hale getirmekte. Tabi yine de son karar size ait.

Bir yorum bırakınız...

*

Yapay Zeka Destekli Asistanlar

Yapay Zeka Asistanlar Hayatımızı Nasıl Değiştiriyor?

Teknoloji dünyasında yapay zeka (AI) destekli asistanlar, son yıllarda hızla popülerlik kazandı. Siri, Google Asistan, Alexa ve daha birçok platform, kullanıcıların hayatlarını kolaylaştırmak ve ...
github

GitHub Nedir ve Neden Önemlidir?

GitHub, yazılım geliştiricilerin kodlarını depolamak, yönetmek ve diğer geliştiricilerle işbirliği yapmak için kullandıkları popüler bir platformdur. Bu platform, sadece kod deposundan çok daha fazlasını ...
World Wide Web

World Wide Web Nedir? WWW Hakkında Her Şey

World Wide Web (WWW), genellikle kısaca Web olarak adlandırılan, internet üzerindeki birbirine bağlı sayfaların oluşturduğu devasa bir bilgi sistemidir. Basitçe söylemek gerekirse, her gün ...
teamseak

TeamSpeak Sunucusu Kurma Rehberi: Kapsamlı Bir Anlatım

TeamSpeak, özellikle oyuncular ve ekipler arasında sesli iletişimi sağlayan popüler bir platformdur. Kendi sunucunuzun olması, size daha fazla özelleştirme ve kontrol imkanı sunar. Bu ...
discord

Discord’a DNS ile Nasıl Girilir? Kapsamlı Rehber

Discord'a DNS ile Giriş Yapmak: Adım Adım Anlatım Discord, oyuncular ve topluluklar için popüler bir iletişim platformudur. Ancak, bazı durumlarda erişim engelleriyle karşılaşabilirsiniz. Bu ...
win11

Windows 11 Sistem Gereksinimleri: Bilgisayarınız Hazır mı?

Windows 11, Microsoft'un en yeni işletim sistemi olarak büyük bir heyecanla karşılandı. Ancak bu yeni işletim sistemine geçebilmek için bilgisayarınızın belirli özelliklere sahip olması ...
mendix nedir

Mendix: Hızlı ve Verimli Uygulama Geliştirmenin Anahtarı

Mendix nedir? Mendix, kuruluşların görsel bir arayüz kullanarak, karmaşık kod yazmaya gerek kalmadan web ve mobil uygulamalar geliştirebilmelerini sağlayan bir düşük kod geliştirme platformudur ...
mavi dil hastalığı

Mavi Dil Hastalığı: Hayvanları Tehdit Eden Sessiz Katil

Mavi Dil Hastalığı Nedir? Mavi dil hastalığı, özellikle sığır, koyun, keçi gibi geviş getiren hayvanlarda görülen ciddi bir viral enfeksiyondur. Hastalık, adını hayvanların dilinde ...
kuantum bilgisayar

Kuantum Bilgisayarlar: Geleceğin Bilgisayarları

Kuantum bilgisayarlar, klasik bilgisayarların işlem gücünü aşan, yeni nesil bilgi işlem cihazlarıdır. Kuantum mekaniğinin ilginç özelliklerini kullanarak, karmaşık problemleri çok daha hızlı çözebilirler. Klasik ...
keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...