Kablosuz Şarj Nedir?
İlk aklımıza gelen cevap olan cihazların kendi kendisini şarj edebilmesi, kablosuz şarj nedir sorusunun cevabı değildir. Kablosuz şarj teknolojisi, cihazların kendilerine özel hazırlanmış şarj cihazlarına bir tür indüksiyon yöntemi ile kablolu ya da kablosuz bir şekilde bağlanması ve bu şekilde şarj olmasıdır.
Kablosuz Şarj Aleti Gerçekten Kablosuz mudur?
Kablosuz şarj aleti, cihazın türüne ve modeline göre kablolu ya da kablosuz olabilmektedir. Küçük ev aletlerinde kullanılan kablosuz şarj modelleri çalışma prensibinde şarj eden cihaz kablo ile elektriğe bağlanırken; şarj olacak cihaz kablosuz bir şekilde sistemden sarj olabilmekteydi. Fakat cihazın şarj olacağı aparat elektrikten güç alıyordu.
Akıllı Telefonlarda Kablosuz Şarj Özelliği Dönemi Başlıyor
Akıllı telefonlarda kablosuz şarj özelliği yakın döneme kadar kullanılabilen bir özellik değildi. Önce Lumia markasının 820 ve 920 modellerinde aktif şekilde kullanılabilen bu avantajlı özellik yakın dönemde Nexus 4 ile Samsung Galaxy S4 cihazlarda da aktif şekilde kullanılmaya başlandı.
Kablosuz Şarj Özelliğinin Avantajları Nelerdir?
Kablosuz şarj özelliğinin avantajları arasında en önemli olanı cihazınızı istediğiniz yerde şarj edebilme imkanıdır. Cihazınızın şarj olabilmesi için güç verici yani terminal niteliğindeki adaptöre temas etmesi yeterli oluyor. Bu da kolayca şarj imkanı sağlıyor.
Kablosuz şarj cihazının istenen yerde bulundurulabilme özelliği de teknolojinin avantajları arasında yer alıyor. Eğer kullandığınız cihazın kendisi de kablosuzsa istediğiniz her yerde özgürce şarj imkanına sahip oluyorsunuz.
Kablosuz şarj teknolojisi aynı zamanda şarj etme işlemi tamamlandığında otomatik olarak işlemi durdurma özelliğine sahiptir. Bu da enerjiden tasarruf ederken bir yandan cihazınızın gereğinden fazla manyetik alana maruz kalmamasını sağlıyor. Böylece cihazınızı daha uzun süre sapasağam kullanma şansına sahip oluyorsunuz.
Kablosuz Şarj Özelliğinin Dezavantajları Nelerdir?
Her yeni teknolojide olduğu gibi kablosuz şarj teknolojisinin de bazı kısıtlamaları bulunuyor. Bunların en önemlisi yavaş şarj ediyor olmasıdır.
Kablosuz şarj özelliğinin olumsuz özellikleri arasında şarj sistemine temas gerekliliğidir. Yani, cihazınızı şarj alanındaki temas noktasından kaldırdığınızda şarj etme işlemi otomatik olarak sonlandırılmaktadır. Bu da kablolu sistemde şarjda iken telefonunuzu kullanma özelliğine ihtiyaç duyacağınız anlamına geliyor.
Kablosuz Şarj Cihazı Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sahip olunan akıllı telefonun güvenliği açısından kablosuz şarj cihazı alırken dikkat edilmesi gereken bazı özellikler vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:
- Kablosuz şarj cihazı alırken mutlaka satın alınacak yerde birlikte kullanılacak cihazın aygıt ile şarj olup olmadığı kontrol edilmelidir.
- Şarj cihazının Android cihazlar için şarj desteğinin en yüksek 15 watt; iPhone cihazlar için ise en fazla 7 watt olmasına dikkat edilmelidir. Piyasada yan sanaiyi olarak üretilen birçok aygıt bu sınırı aşabilmekte ve böylece cihazları tehlikeye atmaktadır.
- Şarj adabtörü kadar onu elektriğe bağlayan kabloyu da dikkatli seçmek gereklidir. Şarj cihazının daha hızlı şarj etmesi isteniyorsa elektriğe yani kablosuz şarj cihazının kendi adabtörüne giden kablonun ve adabtörün yüksek güçte olması gereklidir. Yani, düşük iletim hızlı bir adabtör kablosu ile en yüksek şarj imkanı sağlayan kablosuz şarj cihazı birlikte kulanılsa dahi alınacak verim adaptör kadar olacaktır.
Bir yorum bırakınız...