Kürtaj, annenin isteği ile cenin halindeki hamileliğin sonlandırılmasına denir. Genellikle çok çocuk istemeyen ailelerin, çocuk yaşta evlendirilen veya kötü bir olay sonucu hamile kalan kadınların korku ve stres ile başvurduğu bir yoldur. Kürtaj kişisel bir tercih olsa da tehlikeli bir yol olduğu aşikâr.
Kürtaj, bilindiği üzere anestezi ile rahim ağzından girip cenini parçalara ayırarak yapılan bir operasyondur. Bu hem acı verici ve riskli bir iştir. Dünya üzerinde oldukça yaygın olan bu işlemi hiç bir doktor tavsiye etmiyor ve sonrasında oluşabilecek sorunlardan dolayı sorumluluk kabul etmiyorlar. Peki, bu durumda neler yapılmalıdır? Kürtajın riskleri nelerdir? Nelere dikkat edilmelidir?
Kürtajın risklerini şöyle sıralayabiliriz:
Rahimde zedelenme: Operasyon sırasında herhangi bir dikkatsizlik sonucu rahim zarar görebilir veya delinebilir. Ve bu zedelenme çok büyükse ameliyat gerektirebilir.
Enfeksiyon kapma: Kürtajda kullanılan malzemelerin veya ortamın temiz olmaması halinde enfeksiyon kapma riski vardır. Ki bugün birçok hastanede maalesef hijyene dikkat edilmiyor.
Bağırsak zedelenmesi : Nadir olarak operasyon sırasında bağırsak zedelenmesi de görülür.
Parça kalması: En ufak bir ihmalde rahimde parça kalabilir. Ve bu tekrar bıçak altına yatmanızı gerektirebilir.
Adet görememe: Kürtaj sonrası adet düzensizliği veya hiç olmaması gibi sorunlar gözlemlenebilir.
Gebeliğin devam etmesi: Kürtaj esnasında gebelik kesesinin görüntülenememesi sonucu kürtaj işlemi başarısız olabilir ve gebelik sonlanmayabilir.
Başarısız olması: Daha önceden sezeryan olan veya rahimle alakalı herhangi bir operasyon geçiren hastaların kürtajı yapılamayabilir.
Çok zorunlu olmadıkça kürtajı önermeyen uzmanlar, kürtaj olanların sağlıklarına eskisinden daha çok önem vermeleri gerektiğini, eğer operasyon sonrası çok fazla kanama, yüksek ateş olursa mutlaka doktorlarına başvurmalarını bildiriyorlar.