Load Balancing Nedir, Nasıl Çalışır? ∞

Load Balancing Nedir, Nasıl Çalışır?

load balancing nedir

Yük dengeleyici olarak da bilinen load balancing nedir? İçeriğimizde açıklayacağız. Bu yöntem, trafik yükünü birden fazla sunucu arasında paylaştırır.

Uygulamaların ve sitelerin çalışabilmesi için sunuculara ihtiyaç var. Bu sunucular sayesinde, bağlantı sağlanabiliyor. Gelişmiş uygulamalar ve yüksek trafiğe sahip sitelerin, yüksek donanıma sahip sunuculara ihtiyacı var. Çünkü, trafik arttıkça doğal olarak sunucunun yükü de artıyor.

Sunucuların daha verimli yani yüksek performanslı çalışabilmesi için geliştirilen bazı yöntemler mevcut. Load balancer, aslında bu yöntemlerden birisi olarak tanımlanabilir. Yük dengeleyici olarak da tanımlanan bu sistem, birçok farklı şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu sayede, sunucuların yükleri kendi aralarında paylaştırılabiliyor. Bunun sonucunda da ortaya önemli bir performans farkı çıkıyor.

Load Balancing Nedir, Ne İşe Yarar?

Günümüzde internet kullanımı fazlasıyla artmış durumda. Bu yüzden, uygulamalar ve sitelerin trafiği de beklenenden çok daha yüksek sayılara ulaşabiliyor. Sunuculara ulaşan ani trafik, çökmelere veya farklı sorunlara yol açabiliyor. Sunucuların yüklü trafiği kaldırması için donanımı yükseltmek gerekebiliyor. Ancak, bazı noktalarda farklı çözümler aranabiliyor.

İşte bu noktada load balancing nedir sorusunun cevabı daha da önem kazanıyor. Load balancing, genel olarak bir ağ veya sistemdeki trafik yükünü birden fazla sunucuya dağıtan yönteme deniyor. Bu yöntem sayesinde, bir sunucudaki yük birden fazla sunucu arasında paylaştırılabiliyor. Yani load balancer cihazları kullanılarak sunucular arasında trafik paylaşımı yapılabiliyor.

Yük dengeleyiciler, özellikle yüksek trafikli web sitelerinde ve uygulamalarda oldukça kullanışlı. Load balancer kullanmak trafik yükünü paylaştırdığı için performansı önemli ölçüde arttırabiliyor. Bu yöntem kullanılarak sunucunun çökme ve performansının düşme riski azaltılabiliyor.

Load Balancer Nasıl Çalışır?

Yük dengeleyicilerin bir sunucudaki trafik yükünü birden fazla sunucuya paylaştırdığını tekrar hatırlatalım. Load balancing nedir kısmının ardından bu sistemin nasıl çalıştığına biraz değinmek istiyoruz. Aslında bu yöntemin çalışma prensibi oldukça basit. Yük dengeleyiciler, bir sunucudaki trafiği alıyor ve bir veya birden fazla sunucuya yönlendiriyor.

Bu işlem, yük dengeleyici tarafından yapılan bir dizi karar verme süreci ile gerçekleştiriliyor. İşlem öncesinde, yük dengeleyici gelen trafiği ve sunucuları analiz ediyor. Analiz sonrasında trafiği hangi sunuculara yönlendireceğine karar veriyor. Bu sayede, gelen trafik sunucular arasında dengeli bir şekilde paylaştırılmış oluyor. Bunun sonucunda da sunucunun performansı önemli ölçüde artıyor.

Load Balancer Türleri Nelerdir?

Load balancing nedir yazımızda son olarak load balancing algoritmalarından bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yani yük dengeleyici aslında tek bir çeşit değil. Çeşitli yöntemler kullanılarak, sunucular arasında yük dengeleme sağlanabiliyor.

Round Robin

Bu yöntemde, her bir sunucu dönüşümlü olarak trafiği kabul eder. Yani istekler bir sıraya konulur ve sırayla sunuculara gönderilir.

Least Connections

Bu yöntemde, trafiği kabul edebilecek en az bağlantısı olan sunucu seçilir. Böylece, gelen trafik yükü en az olan sunuculara yönlendirilir.

IP Hash

IP hashing yönteminde, istekleri gönderen kullanıcının IP adresi kullanılarak bir hash oluşturulur ve bu hash, sunucular arasında dağıtılır. Böylece, aynı IP adresinden gelen istekler aynı sunucuya yönlendirilir.

Layer 4

Bu yöntemde, yüksek düzeyde TCP/IP protokolü kullanılır. Layer 4, load balancer, IP adresi ve port numarasına göre trafiği yönlendirir.

Layer 7

Layer 7’de HTTP protokolü kullanılır. Bu yöntemde, load balancer, isteklerin içeriğine göre trafiği yönlendirir ve böylece daha sofistike yük dengeleme yöntemleri uygulanabilir.

Load balancing nedir kısaca sunucular arasında trafiği paylaştıran bir yöntemdir. Load balancer kurulumu, özellikle yüksek trafik alan sunuculara büyük fayda sağlar.

Bir yorum bırakınız...

*

keyword

Anahtar Kelime Analizi Nedir, Nasıl Yapılır?

İnternet kullanıcılarının internet üzerinde arattıkları terimleri bulmak ve bunları SEO stratejilerinde kullanmak için gerçekleştirilen çalışmaya anahtar kelime analizi denir. Web sitesi oluşturmak isteyenlerin anahtar ...
Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Python ile Basit Reactive AI Geliştirme

Günümüzde gittikçe daha çok ivme kazanan yapay zeka uygulamaları, şirketler kadar kendi yapay zeka uygulamalarını yazmak isteyenlerin de ilgi odağı haline geliyor. Python hakkında ...
pyhton flask

Python Flask Nedir ve Python Flask ile Web Geliştirme

Python ile uygulama geliştirme dendiğinde akla genellikle konsol uygulamaları, veri uygulamaları ve yapay zeka gelir, ancak Python dilinin yoğun olarak kullanıldığı alanlardan birisi de ...

Microsoft Copilot Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Microsoft Copilot, Microsoft'un Windows, Edge, mobil ve Office 365 için yapay zeka aracıdır. Yapay zekanın gelişmesi ve OpenAI GPT'nin popüler olması ile birlikte teknoloji ...
Gmail akıllı yazma

G-mail Akıllı Yazma Özelliğini Açma Kapatma

Akıllı yazma aracı, e-mailler için otomatik tamamlama gibi çalışır. E-maillerin nasıl yazılacağını öğrenir ve cümlelerin tamamlanmasını sağlar. E-mail metinlerinin hızlıca oluşmasını sağlar. Yazarken öneriler ...
IMAP

İmap Nedir? İmap Kullanımının Faydaları

Birçok insan imap nedir bilmemektedir. Gerek günlük hayatta gerekse iş hayatında e-mail kullanımı çok önemlidir. E-mail protokolü sayesinde kişiler her cihazdan e-mailerini kontrol edebilir, ...
mac windows

Mac vs Windows Bilgisayar Özet Karşılaştırma

Bilgisayar teknolojisi, günümüzde büyük ölçüde Windows ve Mac işletim sistemleri üzerine odaklanmış durumda. Her iki işletim sistemi de benzersiz özelliklere ve kullanıcı deneyimine sahiptir ...
Gmail görev oluşturma

G-mail Görev Oluşturma G-mail Alanlar Düzenleme

G-Mail’den görev oluşumu çok basittir. Öncelikle, G-Mail hesabına giriş yaparak, sağ üstteki alan "Görevler"e tıklanmalıdır. Açılacak pencerede, yeni görevin eklenebilmesi için "Görev Ekle"ye tıklanmalıdır ...
MAPI EWS

MAPI EWS Nedir Ne İşe Yarar Ne Amaçla Kullanılır?

Teknolojinin gelişim göstermesi ile birlikte MAPI EWS nedir ne amaçla kullanılır pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. İnternet önemli iletişim kaynaklarındandır. Gere iş alanlarında ...
Shopify

Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım

Sahip olduğunuz alan adını Shopify’e yönlendirmek istediğinizde hangi işlemleri gerçekleştirmeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz. Shopify DNS Yönlendirmesini Yapmak Adım Adım aktaracağımız bu yazımız sizler ...