Load Balancing Nedir, Nasıl Çalışır? ∞ Sonsuz Teknoloji

Load Balancing Nedir, Nasıl Çalışır?

load balancing nedir

Yük dengeleyici olarak da bilinen load balancing nedir? İçeriğimizde açıklayacağız. Bu yöntem, trafik yükünü birden fazla sunucu arasında paylaştırır.

Uygulamaların ve sitelerin çalışabilmesi için sunuculara ihtiyaç var. Bu sunucular sayesinde, bağlantı sağlanabiliyor. Gelişmiş uygulamalar ve yüksek trafiğe sahip sitelerin, yüksek donanıma sahip sunuculara ihtiyacı var. Çünkü, trafik arttıkça doğal olarak sunucunun yükü de artıyor.

Sunucuların daha verimli yani yüksek performanslı çalışabilmesi için geliştirilen bazı yöntemler mevcut. Load balancer, aslında bu yöntemlerden birisi olarak tanımlanabilir. Yük dengeleyici olarak da tanımlanan bu sistem, birçok farklı şekilde gerçekleştirilebiliyor. Bu sayede, sunucuların yükleri kendi aralarında paylaştırılabiliyor. Bunun sonucunda da ortaya önemli bir performans farkı çıkıyor.

Load Balancing Nedir, Ne İşe Yarar?

Günümüzde internet kullanımı fazlasıyla artmış durumda. Bu yüzden, uygulamalar ve sitelerin trafiği de beklenenden çok daha yüksek sayılara ulaşabiliyor. Sunuculara ulaşan ani trafik, çökmelere veya farklı sorunlara yol açabiliyor. Sunucuların yüklü trafiği kaldırması için donanımı yükseltmek gerekebiliyor. Ancak, bazı noktalarda farklı çözümler aranabiliyor.

İşte bu noktada load balancing nedir sorusunun cevabı daha da önem kazanıyor. Load balancing, genel olarak bir ağ veya sistemdeki trafik yükünü birden fazla sunucuya dağıtan yönteme deniyor. Bu yöntem sayesinde, bir sunucudaki yük birden fazla sunucu arasında paylaştırılabiliyor. Yani load balancer cihazları kullanılarak sunucular arasında trafik paylaşımı yapılabiliyor.

Yük dengeleyiciler, özellikle yüksek trafikli web sitelerinde ve uygulamalarda oldukça kullanışlı. Load balancer kullanmak trafik yükünü paylaştırdığı için performansı önemli ölçüde arttırabiliyor. Bu yöntem kullanılarak sunucunun çökme ve performansının düşme riski azaltılabiliyor.

Load Balancer Nasıl Çalışır?

Yük dengeleyicilerin bir sunucudaki trafik yükünü birden fazla sunucuya paylaştırdığını tekrar hatırlatalım. Load balancing nedir kısmının ardından bu sistemin nasıl çalıştığına biraz değinmek istiyoruz. Aslında bu yöntemin çalışma prensibi oldukça basit. Yük dengeleyiciler, bir sunucudaki trafiği alıyor ve bir veya birden fazla sunucuya yönlendiriyor.

Bu işlem, yük dengeleyici tarafından yapılan bir dizi karar verme süreci ile gerçekleştiriliyor. İşlem öncesinde, yük dengeleyici gelen trafiği ve sunucuları analiz ediyor. Analiz sonrasında trafiği hangi sunuculara yönlendireceğine karar veriyor. Bu sayede, gelen trafik sunucular arasında dengeli bir şekilde paylaştırılmış oluyor. Bunun sonucunda da sunucunun performansı önemli ölçüde artıyor.

Load Balancer Türleri Nelerdir?

Load balancing nedir yazımızda son olarak load balancing algoritmalarından bazılarını sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yani yük dengeleyici aslında tek bir çeşit değil. Çeşitli yöntemler kullanılarak, sunucular arasında yük dengeleme sağlanabiliyor.

Round Robin

Bu yöntemde, her bir sunucu dönüşümlü olarak trafiği kabul eder. Yani istekler bir sıraya konulur ve sırayla sunuculara gönderilir.

Least Connections

Bu yöntemde, trafiği kabul edebilecek en az bağlantısı olan sunucu seçilir. Böylece, gelen trafik yükü en az olan sunuculara yönlendirilir.

IP Hash

IP hashing yönteminde, istekleri gönderen kullanıcının IP adresi kullanılarak bir hash oluşturulur ve bu hash, sunucular arasında dağıtılır. Böylece, aynı IP adresinden gelen istekler aynı sunucuya yönlendirilir.

Layer 4

Bu yöntemde, yüksek düzeyde TCP/IP protokolü kullanılır. Layer 4, load balancer, IP adresi ve port numarasına göre trafiği yönlendirir.

Layer 7

Layer 7’de HTTP protokolü kullanılır. Bu yöntemde, load balancer, isteklerin içeriğine göre trafiği yönlendirir ve böylece daha sofistike yük dengeleme yöntemleri uygulanabilir.

Load balancing nedir kısaca sunucular arasında trafiği paylaştıran bir yöntemdir. Load balancer kurulumu, özellikle yüksek trafik alan sunuculara büyük fayda sağlar.

Bir yorum bırakınız...

*

en iyi zamanlar

İnstagram’da En Uygun Paylaşım Saatleri Nedir?

İnstagram'da en uygun paylaşım saatleri nedir? Sorusu etkileşim almak isteyen insanların sıklıkla araştırdığı konular arasında yer almaktadır. Özellikle son yıllarda sosyal platformlara olan ilginin ...
Python Kullanarak YouTube Üzerinden Video İndirme

Python Kullanarak YouTube Üzerinden Video İndirme

Günümüzün en ünlü ve en çok kullanılan video yayınlama platformu olan YouTube, her türlü kullanıcıya ve kitleye hitap edecek kadar çok sayıda farklı türden ...
Google Gmail’de okunmamış mailleri görmek

Gmail’de Okunmamış Mailleri Görmenin Basit Yolu

Google Gmail’de okunmamış mailleri görmek oldukça kolay. Ayarlardan bunu kolayca düzenleyebilirsiniz. Tercih edebileceğimiz çok sayıda mail servisi mevcut. Bu mail servislerinden birisi de Google’ın ...
Yandex Disk Nedir

Yandex Disk Nedir ve Özellikleri Nelerdir

Bir bulut depolama servisi olan Yandex Disk nedir birlikte öğrenelim. Bu servisle verilerinizi yedekleyebilirsiniz. Veri kaybını önlemek için zaman zaman yedekleme yapmak önemli. Normal ...
SIM Kart PIN Kodu Nasıl Öğrenilir

SIM Kart PIN ve PUK Kodu Nasıl Öğrenilir? PUK Sorgulama

SIM kart pin kodu öğrenmek için size verilen kartı kullanabilirsiniz. SIM kartın bulunduğu kart üzerinde tüm kodlar yazar. Cep telefonları artık hayatımızın vazgeçilmezi konumuna ...
Python ile Match-Case Kullanımı

Python ile Match-Case Kullanımı

 Programlama dili denince akla gelen ilk şeylerden birisi karar yapılarıdır, bunlar koşul yapıları olarak da bilinirler. Bu yapılar aracılığıyla programın işleyişi, yapabileceği işlemler değişkenlerin ...
SSD alırken dikkat edilmesi gerekenleri

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Bilgisayarınıza SSD alırken dikkat edilmesi gerekenleri açıklayacağız. Bunlar arasında DRAM ve kapasite gibi detaylar var. Sabit diskler bilgisayarın performansını önemli ölçüde etkiliyor. Geçmişte kullandığımız ...
Powershell ve CMD Komut İstemi Arasındaki Farklar

Powershell ve CMD (Komut İstemi) Arasındaki Farklar

Windows işletim sistemi bulunan bilgisayarların oldukça aşina olduğu Komut İstemi, bilgisayar kullanıcılarının arayüzle yapamadığı işlemleri hızlıca yapmasına olanak tanır. Bu sayede bilgisayar üzerinde performans ...
WPS Nedir WPS Nasıl Açılır ve Kapatılır

WPS Nedir? WPS Nasıl Açılır ve Kapatılır?

Kablosuz ağa kolayca bağlanmamızı sağlayan WPS nedir sorusunu sizler için cevaplamak istiyoruz. İnternete bağlanmak için birçok farklı yöntem kullanabiliyoruz. Kablolu veya kablosuz bağlantı yaparak ...
VoLTE nedir

VoLTE Nedir, Nasıl Kapatılır?

Voice Over LTE yani VoLTE nedir sorusunu yazımızda cevaplayacağız. Bu teknoloji, 4.5G şebekesi üzerinden görüşme yapmanızı sağlıyor. Kablosuz ağ altyapıları dünya çapında gelişmeye devam ...